Balkan Savaşı sırasında birlikleriyle orduya katıldı. Savaştan sonra 17 Nisan 1913'te Arnavutluk'un Avlonya limanında İstanbul'a gitmek üzereyken İttihat ve Terakkî'nin ona muhafızlık edip korumalık yapmakla görevlendirdiği kişi tarafından vuruldu.
Resneli Niyazi Bey, 17 Nisan 1913 günü Balkan komitacıları tarafından, sırtından üç kurşunla vurularak şehit ediliyor.1908 Hürriyet Devrimi'nin ilk ateşini yakan, halkın “Hürriyet Kahramanı” olarak adlandırdığı, Niyazi Bey, İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin en fedakâr ve disiplinli önderlerinden biridir.
Kısaca tanıtmak gerekirse, Kolağası Ahmet Niyazi Bey İttihat ve Terakki Komitesinin çok meşhur üyelerinden biridir. 1908'de II. Meşrutiyete giden yolda en önemli aktörlerden biri olması dolayısıyla “Hürriyet Kahramanı” olarak nitelenmiştir.
Resneli Niyazi Bey, 17 Nisan 1913 günü Balkan komitacıları tarafından, sırtından üç kurşunla vurularak şehit ediliyor. 1908 Hürriyet Devrimi'nin ilk ateşini yakan, halkın “Hürriyet Kahramanı” olarak adlandırdığı Niyazi Bey, İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin en fedakâr ve disiplinli önderlerinden biridir.
Meşrutiyet'in ilan edilmesinde önemli rol oynadı. Dağa çıkan subaylar arasında en kıdemlisi olduğu ve önemli faaliyetler gerçekleştirdiği için Enver Bey, bir anda “hürriyet kahramanı” olarak kabul edildi, İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin askeri kanadının en önemli isimlerinden birisi oldu.
İlgili 24 soru bulundu
Makedonya'ya bağımsızlık verilmesini önlemek ve Sultan Abdülhamid'e meşrutiyeti zorla kabul ettirmek üzere İttihat ve Terakkî gizli cemiyetinin devrim stratejisi doğrultusunda bir isyan başlatarak 3 Temmuz 1908 Cuma günü emrinde topladığı 150 kadar asker ve gönüllü ile Ohri yakınındaki dağa çıktı.
İkinci Balkan Savaşları sırasında zor durumda kalan Bulgaristan, Edirne'yi boşaltınca, 23 Temmuz 1913'te Edirne'ye giren ilk Osmanlı kuvvetlerinin başında Enver Bey'in de bulunması, onun “Edirne Kahramanı” olarak anılmasını ve ününün daha da artmasını sağladı.
Enver Bey 24 Haziran 1908 tarihinde dağa çıkarak ihtilalde öncü rol oynamıştır. 23 Temmuz 1908'de II. Abdülhamit'in Meclis-i Mebusan'ı yeniden toplantıya çağırması ile Selanik'teki kutlamalarda boy göstermiş- tir. Kolağası Niyazi Bey'le birlikte “hürriyet kahramanı” olarak tanınmıştır (Tekin, 2016: 23).
Mehmet Necip Efendi ile Binnaz Hanım'ın çocuğu olan Cemal Paşa, 6 Mayıs 1872'de Midilli'de doğmuştur. Babası tarafından asker olması için Midilli'den İstanbul'a gönderilen Cemal Bey, 1890 yılında Kuleli Askeri İdadisinden mezun olmuştur.
13 Nisan 1913 günü Arnavutluk'un Avlonya Limanında bir gemiye binebilme telaşıyla kalabalığın içinde ezilip ölmüş. Amacı Payitahta gelip yozlaşmaya başlayan İttihatçı iktidara, eski arkadaşlarına “ dur” demek, vatan kurtarmaktı. Ondan arda kalan “Ne şehittir, ne gazi b.. yoluna gitti Niyazi” deyimi...
Enver Paşa Türk tarihinin önemli bir dönemine damgasını vurmuş olan bir devlet adamıydı. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Türkistan'a geçen Enver Paşa 4 Ağustos 1922 tarihinde Ruslara karşı çarpışırken ölmüştür. Tacikistan'ın Belcivan kasabası yakınlarında Çegan Tepesi'nde toprağa verilmiştir.
Edirne'nin fethinin Türk tarihinde mümtaz bir yeri, ayrı bir anlamı vardır. Edirne, Mehmet Akif Ersoy'un 'Edirne' isimli şiirinde de ifade ettiği gibi 'Şarkın demir kilididir'. Edirne Osmanlı Devletinde Orhan Bey'in vefatından sonra padişah olan I. Murad tarafından 1361 yılında fethedilmiştir" dedi.
Niyâzî-i Mısrî, (d. 9 Mart 1618, Malatya - ö. 16 Mart 1694, Limni), Halvetiye tarikatının Mısriyye kolunun kurucusu olan mutasavvıf ve şair.
Reval görüşmeleri Osmanlı kamuoyunda da büyük etki yarattı. Görüşmelerde asıl konu Almanya ve Avusturya olmasına rağmen yapılan açıklamalarda Makedonya'da yapılacak ıslahatlar ilan edilmesi Makedonya'daki İttihat ve Terakki üyelerinde endişe ve korku uyandırdı. Artık Meşrutiyet'in ilan edilmesine karar verdiler.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Niyazi kelimesi, niyaz sözcüğünden türetilmiştir. Niyaz Allah'a yakarmak ve dua etmek anlamına gelirken Niyazi de geçmiş günahları için Allah'tan mağfiret dileyen ve yalnızca Allah'a ibadet eden kul demektir. Dinimizde haramdan kaçınan takva ehli kişiler Niyazi olarak nitelendirilir.
Balkan Savaşı sırasında gönüllü asker olarak Edirne'de görev aldıysa da siyasi propaganda yaptığı gerekçesiyle İstanbul'a geri gönderildi. Bâb-ı Âlî Baskını'nın düzenleyici ve uygulayıcıları arasında yer aldı. Baskından sonra Dahiliye Nazırı vekili olarak görev yaptı ancak kabinede yer almadı.
Tam bu sırada İstanbul'daki sıkıyönetim mahkemesince (Âliye Divan-ı Harb-i Örfi), Osmanlı'da yaşayan Arap unsurlarının isyanına sebep olmak suçundan 13 Ocak 1919 tarihinde gıyabında verilen kararla ordudan atılmasına, 5 Temmuz 1919'daki hükümle idamına karar verildi.
İttihat ve Terakki'nin en önemli liderlerinden Bahriye Nazırı Cemal Paşa, bu politikaları uygulamak maksadıyla, Suriye'ye Dördüncü Ordu Kumandanı olarak atandı. Suriye'de hem sivil hem de askerî bürokrasinin başı olarak görev yapacaktı.
1918'in Kasım 2/3 gecesi İttihat ve Terakki diktatörlüğünün ileri gelenleri eski sadrazam Talat Paşa, eski harbiye nazırı Enver Paşa, Cemal Paşa, eski valilerden Bahattin Şakir ve Doktor Nazım Beyler, polis müdürleri Bedri ve Azmi Beyler bir gemi ile Odessa'ya kaçtılar.
Bu üç İttihatçı önderden yalnız Enver Paşa, Türkiye'yi işgal eden düşmanlara karşı Anadolu'nun ortasında ulusal direniş ve kurtuluş savaşı başlatan Mustafa Kemal'le yandaşlan Türk ulusalcılarına karşı kafa tutacak; onların bu yolda kazanacaktan saygınlığa ortak çıkmaya, dahası, bu saygınlığı bizzat kendisine mal etmeye ...
Tarihe nereden bakarsak gerçek odur" dedi ve ekledi: "Enver Paşa; 1907'de eşkıya, 1908'de hürriyet kahramanı, 1914'de Başkomutan vekili, 1918'de sürgünde bir komutan, 1923'de vatan haini ilan edildi."
Padişahın damadı olmasının da etkisiyle istediği kararı imzalatan bir düzenbaz Enver Paşa. Yine padişah damadı olan Yarbay Hafız Hakkı'nın da Sarıkamış öletinde Enver Paşa kadar suçu var.
Harbiye Nazırı rütbesine yükselen Enver Paşa, ordu tarafından sevilmekte olup ordunun yeniden yapılandırılması için radikal kararlar alabilecek durumdaydı.
Savaş öncesinde Berlin'de Askerî Ateşe ve savaş sırasında Harbiye Nâzırı ve Başkomutan Vekili olması hasebiyle Enver Paşa'nın, Almanlarla doğrudan teması olmuştur. Özellikle de Almanca bilmesinden dolay hem cephede hem de cephe gerisinde Alman subaylarıyla ve diplomatlarıyla doğrudan temas hâlindeydi.
Resneli Niyazi Konağı, Perili Köşk olarak da bilinir. Bakırköy (Makriköy) İncirli Caddesi'nde bulunan konak, Resneli Niyazi Bey'in kardeşi Resneli İhsan Bey tarafından 1900'lü yılların başında yaptırılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri