Mukuslu (sümüksü yapışkan salgılı) dışkılama da irritabl bağırsak sendromunun bir belirtisi olabilir. İrritabil bağırsak sendromunda hiçbir zaman kanlı dışkılama beklenmez. Kanın görülmesi altta yatan başka bir hastalığa bağlı olabilir. Tetkik edilmesi gerekir.
İshalle birlikte kusma ve ateş de varsa, dışkıda kan ve mukus tespit edildiyse bu tür ishallerde sıvı kaybı hızlı ve şiddetli olacağından vakit kaybetmeden mutlaka doktora başvurulmalıdır. '' dedi.
İshal ve kabızlık durumlarında da dışkınızda mukus artışıyla karşılaşabilirsiniz. Ancak bu durum ishal ve kabız geçtiğinde normale dönecektir.
Huzursuzlanan ve ağlayan bebeklerde çok rastlanan alerjik etmenlerin habercisi mukuslu kaka ile kendini belli edebilir. Bebeklerde mukuslu kaka; enfeksiyon rahatsızlıkları, bağırsak enfeksiyonu ve alerjiden kaynaklı olabilir. Mutlaka bir uzmanla iletişime geçilerek, bebeğinizin muayene edilmesini sağlamalısınız.
Antibiyotikler virüsleri öldürmediğinden dolayı pek çok ishal vakasında antibiyotik kullanımına gerek yoktur. Fakat mukus ile kan içeren kanlı ishal vakalarında veya ateş ve şiddetli karın ağrısı ile beraber görülen ishal vakalarında antibiyotik alımı gerekebilmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
-Dışkınız cıvık, patates püresi görünümünde ya da sümüksü, iltihaplı veya su gibiyse yaz ishali olmuş olabilirsiniz. Su gibi tariflenen ishallerin en ciddisi ve hayatı tehdit edeni dışkının pirinç suyu görüntüsü olarak tariflendiği, kolera bakterisinin yaptığı ishaldir.
Kalın bağırsak hastalığıyla giden ishallerde dışkı iltihaplı, sümüksü ve kanlı olabilir. Bu tabloya dizanteri denir. Özellikle bebeklerde emmede, hareketlerde azalma, sürekli uyuklama hali görülebilir.
Dışkıda kan veya mukus nadir olarak görülür. Basilli dizanteride belirtiler bazen çok hafif olabilir. Hastalık doktora gitmeden birkaç gün içinde kendiliğinden geçebilir.
Bağırsak kanserlerinin belirtileri, sıklıkla dışkılama alışkanlıklarında değişiklik şekilde kendini gösterir. Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur.
Yaşamın ilk 6 ayında en sık görülen alerjik hastalıklardan biridir. Kaka da kan görülmesi nedeniyle ebeveynlerde en fazla endişeye neden olan hastalıkların başında gelir. Oysa hastalık diğer besin alerjilerine göre çok daha selim seyreder. Alerjik proktokolitli bebeklerin hemen hemen tümü 1-2 yıl içinde düzelir.
Mukozayı kaplayan ince bir mukus veya kimus tabakası bile klinik olarak önemli olabilecek bir lezyonu gizleyebilir. Temizlemenin etkili olabilmesi için hastalara güçlü bir barsak temizleyici olan, halk arasında müshil olarak da bilinen laksatif (yumuşatıcı) ilaçlar verilir.
Diğer uzun süre geçmeyen ishal nedenleri arasında ise bağırsak enfeksiyonu, huzursuz bağırsak sendromu, geçirgen bağırsak sendromu, bağışıklık sistemi problemleri, anneden geçen bazı enfeksiyonlar ve alerjiler yer alabilir. Bebeklerde uzun süren ishal durumunda hızla bir doktora başvurulması önemli olabilir.
Dışkı kalın bağırsakta oluşur ve depolanır. maddeler, mukus ve bakteriler vardır. belirler.
Tüm çocukların dışkı kıvamı ve rengi beslenme ile ilişkili olmakla birlikte, sulu ve sümüksü dışkılara dikkat edilmeli, kan içeren veya siyah- katran rengi dışkılamalarda mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Kirli su ve gıda tüketilmesi, kirli ellerle dokunulmuş yüzeylere temas ile bulaşır. Oral yolla vücuda giren bakteriler kalın bağırsağa yerleşerek hızla çoğalır ve belirtilerini sık tuvalete çıkma ihtiyacı, ağrılı, mukuslu ve kanlı ishal, ağrılı ıkınma, karın ağrısı ve ateş olarak gösterir.
Kuru karanfil, ani oluşan ishale karşı muhteşem bir karşı etki gösterir. İshali bıçak gibi keser. Eğer ishal olduysanız, hiç çekinmeden karanfil kürünü birkaç gün uygulayabilirsiniz. *İshale bağlı karın sancılarını, bağırsak hareketliliğini kısa zamanda (uyguladıktan birkaç saat sonra) ortadan kaldırır.
Dışkıda mukus fark edilmesi belirleyen nedenler arasındadır. Aşırı miktarda gaz, ishal ve kabızlık gibi bağırsaktaki değişiklik rektum kanserinin belirtileri arasındadır. Bağırsağın boş olduğuna dair his ya da sıkça tuvalete gidilmesine rağmen yeteri kadar dışkı olmaması da görülmektedir.
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
Karın ağrısı, ishal, kabızlık, şişkinlik, mide bulantısı; bağırsak hastalıklarında en sık görülen belirtiler arasındadır. Gaitada kan görmek, ateş ve kilo kaybı da bağırsakla ilgili sorun yaşayan kişilerde görülebilen durumlardandır.
Kakadaki besin alerjisi belirtileri
Özellikle kakada sümüklenme yani mukus oluyorsa, kakada kan görülüyorsa, makat etrafında kızarıklık oluyorsa aklımıza besin alerjisi gelmelidir.
Son yıllarda giderek artan mide bağırsak alerjilerinin bulgusu olarak bulantı, kusma, karın ağrısı, şiddetli gaz sancısı, kanlı ve mukuslu kaka olabilir. Burunda hapşırma, kaşıntı ve akıntı, nefes darlığı, öksürük de besin alerjisinin bulgusu olarak görülebilir.
Solunum yollarının, sindirim yollarının iç yüzeyini örten mukoza salgılanan maddedir. Yapışkan-sümüksü özelliği vardır.
Rota virüsü özellikle 2 yaş altındaki çocuklarda bağırsak iltihabına yol açan bir virüstür. Tüm dünyada 5 yaş altındaki çocuklar en az bir kez hastalığa yakalanmaktadır. Hastalık şiddetli ateş, ishal ve kusma ile kendini gösterir. Hastalığın bulaşma yolu oral - fekal (ağız - dışkı) yoludur.
Belirtiler genellikle sadece bir veya iki gün sürer, ancak ciddi olgularda bazen 10 güne kadar uzayabilir. Semptomlar benzer olduğu için, viral ishali Clostridium difficile, salmonella ve E. coli gibi bakterilerin veya giardia gibi parazitlerin neden olduğu ishal ile karıştırmak kolaydır.
Her ne kadar ishal genellikle kendi kendine düzelse bile, ishalin birkaç günden daha uzun sürmesi, dehidrasyon yani susuzluk, şiddetli karın veya makat ağrısı, kanlı veya siyah renkli dışkı veya 39 derecenin üzerinde ateş gibi belirtileri ve semptomları gösteren yetişkin bireylerin doktora görünmeleri gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri