İş görüşmesine/Mülakata Giderken Ne Giyilmeli? Tişört ve kot pantolon: İyi bir fikir değil. Eğer işletmede çalışan birinde bir tüyo almadıysanız (örneğin kot pantolon giymek sorun değil) kesinlikle giymeyin. İşe alım uzmanı çok rahat ve neşeli biri olsa da kot pantolon giymek iyi bir fikir değil.
Bununla birlikte, klasik bir iş kıyafeti, özellikle de siyah bir pantolon, beyaz bir gömlek ve blazer ceket, her zaman uygun bir seçimdir. Ayrıca, daha özgün bir seçenek olarak, koyu renkli bir takım elbise de tercih edilebilir. Kravat, iş görüşmesinde giyilebilecek bir diğer uygun aksesuardır.
Uygun bir ceket ve pantolon, gömlek, kravat, koordine çorap ve ayakkabıları genellikle tercih edilir. Açık renkli gömlek ve koyu renkli bir takım elbise en iyi seçenektir. Elbiseniz rahat olmalı ve en iyi şekilde görünmeniz ve hareket etmeniz için size iyi uymalıdır.
Kadınlar: Etek/ceket ya da pantolon/ceket tercih etmeniz şık bir görünüm elde etmenizi sağlar. Pantolon ve ceketin içine dar kesim bir gömlek ya da trikolar ya da kazaklar tercih edebilirsiniz. Gömleğin üzerine de bisiklet yaka ya da 'V' yaka triko kazaklar tercih edebilirsiniz.
Mülakat kıyafeti olarak bir takım elbise seçmelisiniz. Abartıya kaçmadan uygun bir ceket ve pantolon, gömlek, kravat, koordine çorap ve ayakkabı uyumu sağlayın. Açık renkli gömlek üstüne koyu renkli bir takım elbise en iyi seçenektir. Kıyafetler düzenli, temiz ve ütülenmiş olmalıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Genel olarak, iş görüşmesi kombini için beyaz, siyah, gri, bordo ve mavi gibi renklerin tercih edilmesi önerilir. Bu renkler profesyonel bir algı oluşturmanızda size yardımcı olur ve işverenin tamamen size odaklanmasını sağlar.
Saç Bakım konusunda 808 cevap paylaştı. Genelde derli toplu saçlar daha ideal. Saç baş dağınık iş görüşmesine gidilmez. Topuz, at kuyruğu, yarım toplu, örgü modelleri ideal.
Görüşmede dik bir şekilde oturarak, karşı tarafla sürekli ve rahatsız edici olmamak kaydıyla göz teması kurulmalıdır. Geriye yaslanarak, ayak ayak üstüne atarak, kolları birleştirerek oturmak olumsuz izlenim bırakabilir. Genelde adaylar mülakat stresinden dolayı ellerini nasıl konumlandıracaklarını bilemezler.
Mülakatta kendini tanıtma sırasında, kendinizden kısaca ve net bir şekilde bahsettikten (kaç yaşında olduğunuz, hangi üniversite ve hangi bölümden ne zaman mezun olduğunuz, nerede oturduğunuz gibi) sonra ne tür pozisyon için başvurduğunuzu, kariyer hedeflerinizi, deneyimlerinizden bahsedebilirsiniz.
Güvenle Selam Verin
Tokalaşmak sözlü olarak iletişime geçmenin ilk adımıdır. Mülakat başlangıcında size uzatılan eli çekingen bir tavırdan ziyade güvenli bir biçimde sıkın. Sıkı bir tokalaşma ile kendinize ve yeteneklerinize olan güveninizi belli edebilirsiniz.
Mülakat Sırasında:
Göz teması kurarak konuşulmalıdır. Dürüst davranmalı ve soruların cevabını bilmiyorsanız “bilmiyorum” demekte çekinilmemelidir. Şirkette ve belirtilen pozisyonda çalışma isteğiniz çok fazla abartılmadan vurgulanmalıdır. Sorulara mantıklı ve örneklerle desteklenerek cevap verilmelidir.
Kot pantolon, tişört, mini etek, spor ayakkabı yerine daha resmi ve iş ciddiyetini yansıtan pantolon, etek, ceket, kravat, ayakkabı ve fular kullanmayı tercih edin. Giysilerinizin temiz, ütülü ve düzgün olmasına dikkat edin.
Kot pantolon yakınlık/uzaklık açısından en uzakta durmaktadır. Zira onu batılılar bile kendilerine göre medeni toplantılarında giymemektedirler, Amerikan çobanlarının kıyafeti olarak bilinmektedir. Bu mantık da ne yapmamız gerektiğini bize gösteriyor olmalıdır.”
Devlet kurumlarına girdiğin her mülakatta takım elbise giymek önerilir , yazılı bir zorunluluk değil ama yazılı olmayan zorunlu kural gibi düşün. Sadece takım elbise değil,saç-sakal tıraşını da mutlaka ol. Kıyafetiniz puanı etkilemeyecek.
Zayıf görünmek istiyorsanız en garanti pantolon modelleri toparlayıcı, likralı modellerdir. Zayıf gösteren kot pantolon istiyorsanız likralı, toparlayıcı kot pantolonları tercih edebilirsiniz.
Ceketin önü kapalı olmalıdır. Mülakata gidilecek mevsim kışsa pantolonun daha fazla kirlenme ihtimalinden, çok kısa ya da çok uzun olmayan bir kalem etek ya da elbise tercih edilebilir. Yazın pudra rengi gibi yumuşak tonlar da kullanılabilir.
EVET: Ayaklarınızı yerde sabit tutun.
Ancak bir araştırmaya göre, ayak hareketleri ne kadar çoksa, kişi o kadar çok yalan söyleme potansiyeline sahip. Bu nedenle, yanlış bir izlenim uyandırmamak adına, birkaç dakika bacaklarınızı sallamadan durmayı deneyebilirsiniz.
Spor ayakkabı giymeyin!
Örneğin, bir banka ile mülakata gidiyorsanız bu şekilde giyinmek uygun olmayacaktır. Bu nedenle bizim tavsiyemiz; kadınlar için mutlaka burnu kapalı, babet ya da sade ve fazla yüksek olmayan klasik bir topuklu ayakkabı; erkekler için de siyah, klasik bir kösele ayakkabı edinmeniz olacaktır.
Uzmanlar “uyumun yolu benzerliklerden geçer” diyor. O halde, mülakatı yapan kişi elinizi nasıl sıkıyorsa o şekilde karşılık vermek gerekir. Tokalaşma ya da selamlaşmanın ayarını dengelemeniz aynı düzeyde olmak istediğiniz mesajını verir. Eli fazla sıkmak görüşmede baskın bir tutum hissi yaratabilir.
İçeri giriş ve tanışma
Mülakat odasına davet ettiklerinde, kapıyı vurup yanıt beklemeden içeri girmek ve kapıyı kapattıktan sonra duruma göre “günaydın efendim” ya da “iyi günler efendim” gibi bir selam verdikten sonra “oturabilirsiniz” demelerini beklemek gerekir. Otururken bacak bacak üstüne atmamakta yarar var.
Kurumsal görüşmelere giderken şu kuralı aklınızdan çıkarmayın: Sade ve basit olun. Doğal makyaj yapın. Renkli bir nemlendirici ya da BB krem ile cildinizi pürüzsüz yapın. Maskara sürün ve hafif renkli bir dudak parlatıcısı ile makyajı bitirin.
Cilalı ayakkabılar giyin
' Biliyoruz, mülakatı yapan kişi muhtemelen düşmanınız değil ancak, ayakkabılar dikkati çeken ilk parça. Spor ayakkabılar bir iş görüşmesi için ceza sahasında. Cilalı, temiz Oxford'lar bunun için son derece uygun.
1. Avuç içlerinizin görünmesi iyidir. Ellerin bu biçimde durması samimiyet ve içtenlik belirtiyor. Vücut dili uzmanları bu hareketin yüzyıllardır 'silahsızlık ve uzlaşma niyetine' işaret ettiğine, bu nedenle mülakat sırasında olumlu bir etki bırakacağına dikkat çekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri