ÖZET Mülemma, tarihi kaynaklarda ilk defa İran şairleri tarafından ortaya konulduğu tespit edilen ve bir mısraı Arapça, bir mısraı Farsça yazılan eserleri karşılamak için kullanılmıştır. Bir manzumenin mısralarını yahut mısraların bir kısmını muhtelif lisanlarda tertip etmeye telmîʾ denmektedir.
Sözlükte “renk renk, alacalı olan” anlamındaki mülemma' kelimesi terim olarak özelikle Fars ve Türk edebiyatlarında Türkçe, Arapça ve Farsça söylenmiş beyit ve mısraların oluşturduğu şiirler hakkında kullanılır. Böyle şiir yazmaya telmî' denilir.
Arapça, Farsça, Türkçe ile karışık söylenmiş gazellere mülemma gazel denir. İki şairin birlikte veya beyit beyit söyledikleri gazele müşterek gazel denir.
Gazel, kaside, tahmis ve musammat gibi manzum eserlerin son beyitlerine makta denir. Genellikle makta olarak adlandırılan beyitlerde şairlerin mahlasları geçer. Bir şiirin ilk beytine ise matla denir.
Yüzyıldan beri kullanılan münşeat TDK'ye göre iki anlama sahiptir. Bunlardan birisi, kaleme alınan ve yayımlanan öykü, roman ve söyleşi gibi düzyazı türlerindeki eserlerdir. Diğer bir anlamı ise, yazarların mektupları, günlükleri ve anlatılarının yayımlandığı bir dergi olarak tanımlanır.
İlgili 22 soru bulundu
Mülemma TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Alaca renkli, renk renk. isim,edebiyat Dizelerinden her biri başka dille yazılmış şiir. mecaz Bulaşmış, sıvanmış
(Lem'. den) Parlak. Revnekdar. Bulaşmış, sıvanmış.
İki veya üç şairin mısra mısra ya da beyit beyit birlikte söyledikleri gazellere müşterek gazel denilmektedir. Müşterek gazeller, genellikle bir edebî mecliste veya bir kıraathanede topluluk karşısında irticalen yazılmaktadır.
“Hikemî Şiir” veya “Hakimâne Şiir” ise düşünceye ağırlık veren, amacın okuyucuyu uyarmak, düşündürmek ve aydınlatmak olduğu, daha doğru bir ifadeyle insana doğruyu, güzeli göstermeye yönelik görüş bildi- ren didaktik içerikli şiire denir.
Musammatın en önemli özelliği, kendi başına bir nazım biçimi olmamasıdır. Sadece, gazel ile bazı kasidelerde görülen bir nazım biçimi türüdür. "Mütekerrir musammat", ilk bendde bulunan dize ile beyitlerin, diğer bendin sonunda tekrarlanmasına verilen addır.
Türk Edebiyatında yer alan musammat gazel çeşitleri iç kafiye ile beraber yazılmakta olan gazel türleridir. Burada iç kafiyelerin bölünmesiyle murabba oluşmaktadır. Genel olarak musammat gazellerin mısranın orta kısmında kafiye bulunmaktadır. Bulunan kafiyeler dörtlük şeklinde isimlendirilmektedir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mütenahi kelimesi, bir yerin sonu ve sonu olan zaman anlamına gelir.
müttehem / مُتَّهَمْ
(Müttehim) (Vehm. den) Kendinden şüphe olunan, ittiham olunan şey.
müsmir / مثمر / مُثْمِرْ
Hayır veren, meyve veren, faydalı netice veren.
- Anlaşılmayan, bilinmeyen şey.
Muammalar, divan şiirinde, başta Esma'ül Hüsna (Allah'ın doksan dokuz güzel ismi) olmak üzere konusu insan ismi olan manzum bilmeceler. Kelime "gizli, örtülü, anlaşılması güç veya işaret remiz yoluyla söylenmiş söz" anlamlarına gelir.
Tanınmış iman etmiş, İslam dinine inanmış, Müslüman kadın.
(ﻣﺘّﻬﻢ) sıf. (Ar. ittihām “suçlamak”tan muttehem) Suçlanan, suçlu olduğu iddia edilen, töhmet altında bulunan: Kimi sûfî dirildi (geçindi) kimi sâfî / Necâtî ara yerde müttehemdir (Necâtî Bey).
Dilimize Arapçadan geçmiş olan müştak kelimesi ''iştiyak'' sözcüğünden türetilmiştir. İştiyak, arzu etmek ve özlemek manasına gelirken, müştak da özleyen, hasret çeken demektir. Dil bilgisinde ise isim ya da fiil soylu bir kelimeden türetilmiş olan sözcüklere müştak denir.
İçine alan, içeren, kapsayan, tazammun eden. Üstüne alan, tazmini kabul eden. Muhit ve müştemil olan.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mütenahi kelimesi, intiha sözcüğünden türetilmiştir. İntiha sona ermek ve tamamlamak anlamına gelirken, mütenahi, biten ve tamamlanan demektir. Bu kelime tamlamalarda ve kalıp ifadelerde son ve sonuç anlamında kullanılır.
TENÂHÎ (ﺗﻨﺎﻫﻰ) i. (Ar. nihāyet “son”dan tenāhі) Bitme, tükenme: Ey kudretine olmayan âgāz u tenâhî (Ziyâ Paşa'dan).
Namütenahi kelimesinin kökeni Farsça dilidir. Namütenahi kelimesinin Farsça dilindeki karşılığı nā + Arapça mutenāhī şeklindedir.
Sözlükte “inci dizilen iplik, gerdanlık” anlamındaki sımt kökünden türeyen musammat “inci dizisi” demektir.
Malta Beyiti : Şiirin ilk beyitine denir. Makta Beyiti: Şiirin son beyitine denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri