Karayolları trafik kanunumuzun 74. Maddesinde sürücülere önemli bir yükümlülük yükleniyor. Deniliyor ki sürücüler herhangi bir görevli ya da trafik işaretinin olmadığı yerlerdeki yaya geçitlerinde ve okul geçitlerinde durmak, geçiş hazırlığında olan yayanın geçmesine müsaade etmek zorundadırlar.
Amaç tabi yayalarımızın vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak, trafikte yaya geçitlerinde öncelik her zaman yayaların olacaktır.
Yaya öncelikli yol, yayaların yolun boyunca yaya kalabalığının olduğu ve yayaların yol üzerinde bulunabileceği, çocukların oyun oynayabileceği alanlar olarak tanımlanır.
Yaya geçitleri çoğunlukla kavşaklarda bulunmakla birlikte, araç trafiğinin yoğun, hız limitinin yüksek ya da yol genişliğinin fazla olduğu, karşıya geçişin tehlikeli olacağı bölgelerde de bulunabilir. Sürücüler bu tür yollarda yaya geçidi uyarı levhasını gördüğünde hızlarını azaltmalı ve dikkatli olmalıdırlar.
Öncelikle TBMM, Karayolları Trafik Kanunu'nun 74. maddesinde bir değişiklik yaptı. Önceden bize okullarda hep şunu öğretirlerdi, ilk önce sağa sonra sola sonra tekrar sağa bakacağız. Bunun anlamı şuydu, trafikte sorumluluk yayaya aittir. Arabayı kollayacaksın ondan sonra yol boşsa çıkacaksın.
İlgili 24 soru bulundu
Yollara “Önce Yaya” Görseli Çizilecek
Araç sürücülerinin, yaya ve okul geçidine yaklaşırken, güvenle yavaşlayabileceği ya da durabileceği uygun mesafe göz önüne alınarak uyarılması sağlanacak. Bu kapsamda “Önce Yaya” görselleri şeritlere ve geçiş çizgilerinin önüne uygun şekilde çizdirilecek.
Trafikte Bisiklet ve Motosikletin Güvenli Kullanımı Bisiklet, motorlu bisiklet ve motosiklet sürücülerinin güvenle yolculuk 2. ÜNİTE yapabilmesi için uymaları gereken kurallar şunlardır: • Bu araçlar, yaya yollarında sürülmemelidir.
Motorlu taşıtların sağdan gelen diğer araçlara karşı üstünlüğü bulunur. Her zaman motorsuz araçlar, motorlu araçlara yol hakkı vermek zorundadır. Tali yoldan çıkan araçların, geçiş üstünlüğü bulunmaktadır. Dönel kavşağa gelen sürücüler, kavşak içindeki araçlara geçiş hakkı vermelidir.
Kontrolsüz kavşaklarda sağdaki araçlara ilk geçiş hakkı verilmelidir. Motorsuz taşıt sürücüleri, LTT ve iş makineleri sürücüleri, motorlu araçlara ilk geçiş hakkını vermek zorundadır. Tali yoldan gelen araç sürücüleri anayoldaki araçlara ilk geçiş hakkını verirler.
Yol güvenli ise; önce sola sonra sağa, sonra tekrar sola bakarak hızlı adımlarla karşıya geçmelisiniz. Eğer görüş alanında bir sürücü varsa onunla göz teması kurmalısınız.
Yaya öncelikli yol levhası nedir : Yayaların yolun bütün bir kesimini rahatlıkla kullanabilecekleri ve yol üzerinde oyun oynamalarına izin verildiğini bildirir. Sürücülerin bu yol kesiminde kesinlikle 20/km saat hızını geçemez.
Aracın tam olarak durmasını mutlaka bekleyin. Tüm araçların hareketini izleyin. Farkında olmadan yalnızca size yakın ya da görüş alanınızdaki araçları kontrol ediyor olabilirsiniz.
Yayaya yeşil ışık yandığında, kavşak giriş ve çıkışlarında, okul ve yaya geçitlerinin bulunmakta olduğu noktalarda yol verilmesi gerekli görülmektedir. Ancak bu noktalarda yayaların önceliği göz ardı edilir ise trafik cezası kesilebilmektedir. Yayaya yol vermemenin cezası 2023 yılı için 1910 TL olarak düzenlenmiştir.
Yaya geçidinin bulunduğu yerlerde meydana gelen kazalarda, yayaların haklılığı ve sürücünün kusurlu olduğu tartışılmazdır, çünkü kaza yayaya ait olan alanda meydana gelmiştir. Ancak yaya geçidi olmayan alanlarda durum değişir ve sorumluluk yayalara aittir.
Karşıya geçmek isteyen yayalar mutlaka yaya geçidini kullanılmalıdır. Ayrıca karşıya geçerken önce sola, sonra sağa, sonra tekrar sola bakarak geçilmelidir. Yayalar karşıya geçerken ışık kurallarına uymaları gerektiği gibi araçların önünden ya da arkasından geçmemelidir.
Yaya, motorlu taşıtların değil; insanların gereksinimlerine göre düzenlenmiş kent veya köylerde yaşama; günlük ihtiyaçlarını yürüyerek veya bisikletle giderebilme hakkına sahiptir.
Motorlu araçların, sağdan gelen araçlara karşı geçiş üstünlüğü bulunmaktadır. Motorsuz araçlar, motorlu araçlara geçiş üstünlüğünü vermek zorundadır. Tali yoldan gelen araçların, geçiş üstünlüğü bulunmaktadır.
Geçiş üstünlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafınca araçların aciliyet statüsüne bakılarak belirlenir. 2918 sayılı Karayolları Trafik Genel kanununun 71'inci maddesinde belirtildiği üzere bazı araçlara öncelik verilmesi zorunludur.
Arkadaşlar bu konuyla ilgili oldukça yanlış bilgilere rastlanıyor ki... 1-Rampa çıkan araç inen araca yol vermelidir.
Kontrolsüz Kavşakta İlk Geçiş Hakkı Kimin? ▪︎ Trafik (AÇIKLAMA OKU) - YouTube. * CEVAP: 3-2-1 *Dönüş yapan motorlu araçlar düz giden araçlara yol verir *Kontrolsüz kavşakta düz giden motorlu araçlarda soldaki araç sagdakine yol verir Dersin tamamını izlemek için tıklayın: • Uzaktan Eğitim Trafik ...
Geçit Hakkı Nedir? Geçit hakkı, yola bağlantısı olmayan veya yola çıkmak için yeterli bir alanı bulunmayan taşınmaz malikinin, komşu taşınmaz maliklerinden birinin veya birkaçının taşınmazı üzerinde mahkeme kararı ile bir bedel karşılığında verilen ayni bir haktır.
· Bütün Karayollarında: Karşıdan gelen trafiğe ayrılan şeride girmek, Gidişe ayrılan şeritlerden en soldaki şerit, sadece geçme ve dönme hallerinde kullandır, bu şeridi sürekli işgal etmek yasaktır.
Trafiğin akışı için önemli olan yolların özellikleri; yol düzeni, kalitesi, işaret ve uyarıcı levhalar ve trafik yüküdür.
· Dört veya Daha Çok Şeritli ve İki Yönlü Karayolları: Motosiklet, otomobil, minibüs, kamyonet ve otobüs dışındaki araçlar en sağdaki şeridi kullanırlar, ancak dönüş veya öndeki aracı geçmek amacıyla soldaki şeridi kullanabilirler. Bu yollarda karşı yönden gelen trafiğe ayrılan şeritlere geçmek yasaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri