3. O ki, birbiri ile âhenktar yedi göğü yaratmıştır. Rahmân olan Allah'ın yaratışında hiçbir uygunsuzluk göremezsin. Gözünü çevir de bir bak, bir bozukluk görebiliyor musun?
Konusu. Sûre genel olarak Allah Teâlâ'nın varlığı ve birliğini, azametini, evrendeki hükümranlığını, tek tanrı ve tek yaratıcı olduğunu, hayatın ve ölümün var ediliş amacını ve öldükten sonra dirilmeyi konu edinmektedir.
Mülk Suresi, Tebareke Suresi olarak da geçen; Münciye, Nunciye, Vakiye ve Himayike gibi adlandırılmalarla da bilinen bir duadır. Kur'an-ı Kerim'in 67'nci suresi olan bu dua, Mülk Suresi okunuşu ve Türkçe anlamı yönünden sıklıkla incelenmektedir.
Tefsir (Kur'an Yolu)
Doğduğunda hiçbir bilgiye sahip olmayan insana bilgi vasıtalarından kulaklar, gözler ve kalpler (akıllar) verildiğinin hatırlatılması, insanın en değerli ve ayırıcı niteliğinin gözlem ve düşünme kapasitesi olduğuna ve bu nimetleri verene şükretmek gerektiğine işaret eder.
Dilediğini öldürür, dilediğini diriltir. Dilediğini zengin eder, dilediğini fakir kılar. Ölümü ve hayatı yaratan da O'dur. Yalnız bunları hikmetsiz ve boş yere değil, dünyada insanları imtihan etmek için takdir buyurmuştur.
İlgili 36 soru bulundu
Mutlak hükümranlık elinde olan Allah aşkındır, cömerttir ve O'nun her şeye gücü yeter. Hanginizin davranışça daha iyi olduğunu denemek için ölümü ve hayatı yaratan O'dur.
Ankebût / 3. Ayet
Gerçek şu ki biz, onlardan öncekileri de imtihan ettik. Böylece Allah, doğru söyleyenleri de ortaya çıkaracak, yalancıları da elbette ortaya çıkaracaktır.
Tefsir (Kur'an Yolu)
İşte bu âyetlerde inkârcılara ve gafillere Allah'ın gizlisiyle açığıyla her şeyi kuşatan ilmi hatırlatılmakta, kendilerinden hayatlarını buna göre düzenlemeleri istenmektedir.
Bu sureyi okuyan kişilerin parası bereketlenir, zenginleşir ve yoksulluk yüzü görmez. Önemli faziletleri bulunan bu surenin 14. ayetinde de aynı şekilde fakirlikten kurtulmak ve refaha kavuşmak söz konusudur. Bu ayeti okuyan kişiler muradına kavuşur.
26: De ki: “Onun bilgisi, sadece Allah katındadır. Ben ise apaçık bir uyarıcıyım!” 27: Nihâyet kıyâmeti yakından gördüklerinde inkâr edenlerin yüzleri korku ve kederden simsiyah kesilir. Onlara: “Alay ederek küstahça isteyip durduğunuz şey işte bu!” denilir.
Tebareke Suresi olarak da bilinen Mülk Suresi vefat eden kişilerin arkasından okunmaktadır. Peygamber Efendimizin hadislerinde de geçen bu surenin vefat eden kişilerin ardından okunması durumunda kabir azabını gerektiren günahlardan uzak duracağı ve böylece azaptan kurtulacağına inanılıp okunması tavsiye edilmektedir.
Mülk Suresi, (Arapça: سورة الملك) Kur'an'ın 67. suresidir. Sure 30 ayetten oluşur. Sure ismini birinci ayetinde geçen "el-Mülk" kelimesinden almıştır. Ayrıca Tebareke, Münciye, Mücadele, Mani'a, Vakiye adlarıyla da anılır.
Ancak Kur'an-ı Kerim'e abdestsiz bir biçimde el sürmek İslam alimlerinin büyük çoğunluğu tarafından uygunsuz bir hal olarak değerlendirilmiştir. Dolayısıyla Mülk Suresini mushaf üzerinden okumak için abdestli olmak gerekir.
Mesela; “Mülk sûresi günün hangi saatinde okunmalı?”, “kabir azabı var mıdır yok mudur?”, “ölülerin ardından Kur'ân okunabilir” ve “ölen kişinin arkasından okunan Kurân-ı Kerim'in ölüye bir etkisi söz konusu değildir, bununla ilgili hiçbir delil bulunmamaktadır.” görüşleri ortaya atılmıştır.
Yukarıdaki hadisten maksat; insanın, Mülk sûresini her gece okuması, hükümlerine göre yaşaması ve bu sûrede haber verilen şeylere îmân etmesidir. "Kim, her gece Tebârekellezî bi-yedihi'l-mülk sûresini okursa, Allah Teâlâ onun vesilesiyle onu kabir azabından korur.
Hanginizin daha iyi iş yapacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratan O'dur. O, Mutlak Üstün Olan'dır, Çok Bağışlayıcı'dır. O, hanginizin daha güzel amel (ve hareket) edeceğini (hakkınızda) imtihan etmek için ölümü de, dirimi de takdîr eden ve yaratandır.
Peygamber Efendimiz (s.a.s), her akşam Mülk (Tebareke) Suresini okuyan kişinin hem kabir azabı yaşamayacağı hem de geçmiş günahlarının affedileceğini hadisleriyle aktarmaktadır.
Mülk Suresi'ni Okumak Kabir Azabından Korur - M.
Yeryüzünü sizin için kullanışlı hale getiren O'dur. Üzerinde dolaşın ve Allah'ın rızkından yiyip için; (ama unutmayın ki) dönüş yalnız Allah'adır. Yeryüzünü size boyun eğdiren O'dur. Şu halde yerin omuzlarında (üzerinde) dolaşın ve Allah'ın rızkından yeyin.
Mekke döneminde nâzil olmuştur. Otuz âyettir. Adını ilk âyette geçen “mülk” (hükümranlık) kelimesinden alır. Tebâreke, Mücâdele, Mânia, Münciye, Vâkıye ve Mennâa olarak da adlandırılır.
Görüldüğü gibi âyetin bu bölümünde, inananların yalnız Allah'ı sevdikleri değil en çok Allah'ı sevdikleri ifade edilmektedir. Şu halde insan elbette sevilmesi meşrû, mâkul ve yerinde olan Allah'tan başka varlıkları da sevecektir. Bu, Allah'ın insan fıtratına verdiği doğal ve aynı zamanda gerekli bir durumdur.
13: Söylemek istediğinizi ister içinizde gizleyin, ister açığa vurun hiç fark etmez. Çünkü O, göğüslerde saklanan en gizli düşünceleri bile tam olarak bilir. 14: Yaratan yarattığını bilmez olur mu hiç? İlmi her şeyin bütün inceliklerine kadar nüfûz eden ve her şeyden hakkiyle haberdar olan yalnız O'dur.
[1] Başta peygamberler olmak üzere Allah, herkesi bir belâ ile imtihan etmektedir. Rabb'imiz, en çok sevdiği kullarını en büyük belâlarla imtihan etmiştir. Bu sebepledir ki geçmişte en büyük belâ ve sıkıntılarla imtihan edilen kişiler, Allah'ın en çok sevdiği kulları olan peygamberler olmuştur.
Buna göre, peygamberlerin ve evliyaların gördükleri musibetler, belalar, onların iç dünyalarını şiddetli bir imtihan alanına çeviriyor. Başkasının aynı konuda çektiği yüz gramlık sıkıntıya mukabil onlar bin gram sıkıntı çekerler.
A'râf / 54. Ayet
Şüphesiz sizin Rabbiniz, gökleri ve yeri altı günde yaratan sonra arşa istivâ eden; gündüzü, kendisini süratle kovalayan geceyle bürüyüp örten; güneşi, ayı ve yıldızları emrine boyun eğdiren Allah'tır. Bilin ki, yaratma da, emir ve idâre yetkisi de yalnız O'na aittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri