Mum çiçeği,
Kokulu mum çiçeği dikkat çeken bir görünüme sahiptir. Kokusu mumu andırır. Eski dönemlerde sık yetiştirilen bu bitki dekorasyon konusunda akıllara ilk gelen çiçekler arasındadır.
En bilinen mum çiçeği faydası, bulunduğu ortamdaki havayı temizlemesidir. Ferah ve temiz bir ortam sunar. Hem görüntüsü hem de çiçek açtığında yaydığı hoş koku sayesinde insanlara huzur ve keyif verir. Tüm bu faydalarına ilave olarak şunu da söylemeliyiz: Mum çiçeği zararları veya herhangi bir yan etkisi yoktur.
Mum çiçeğinin aydınlık ama aynı zamanda direk olarak güneş ışığı almayan yerlerde konumlandırmanız gerekmektedir. Klimalardan uzak tutmanız gerekmektedir. Mum çiçeğinin saksını kısa aralıklar çevirerek her yerinin güneş ışığı almasını sağlamanız gerekmektedir.
Sevgili çiçeği, hoya australis, hoya cumingiana, hoya archboldiana, hoya carmelae, hoya pandurata gibi farklı mum çiçeği çeşitleri bulunuyor. Bu çiçeğin farklı renklere ve şekillere sahip çiçekleri olan 100 üzerinde türü bulunuyor. Yukarıda belirtilen türleri ise en yaygın mum çiçeği çeşitleri arasında bulunur.
İlgili 27 soru bulundu
Son dönemlerde ise mum çiçeğini eve almakta uzaklaşıldı. Bunun bir nedeni uğursuz olmasına inanılmasıdır. Fakat belirtmeliyiz ki bu batıl bir inançtır. Tıpkı diğer çiçekler gibi etrafına neşe, güzellik ve fayda sağlamaya yarar.
Mum çiçeği ilk yılında çiçek vermeye başlayabileceği gibi çiçeklenmek için iki ya da üç yıl da bekleyebilir. Çiçeklenmesi, bitkinin yaşına, yetiştiği ortama ve budanmasına bağlıdır.
Balkonda yetiştiriyorsanız kışın eve almalısınız. Aslında evde de gayet sorunsuz yetişebilir. Yeter ki bir parça güneş alacağı bir yerde olsun. Aydınlık ama doğrudan güneş ışığı almayan yerleri sever.
Balkonda veya bahçede bakılan mum çiçeği kışın eve alınmalıdır. Doğrudan güneş ışığı almayan yerde aydınlık bir ortamda yetiştirilen mum çiçeği yazları kesinlikle ideal şekilde sulanmalıdır. Mum çiçeğini yetiştirirken kışın 2 haftada 1 kere yaz aylarında ise haftada 1 kere sulamak yeterlidir.
Uğursuzluk Getiren Çiçekler listesinde başı çekenler arasında Ölüm Çiçeği ve Ağıt Çiçeği gibi çiçekler bulunmaktadır. Bu çiçekler, geleneksel inançlara göre evinize talihsizlik getirebilecekleri düşünülen bitkilerdir. Bununla birlikte, bazı kültürlerde Ölüm Çiçeğine karşı tam tersi bir inanç da bulunabilir.
Mum Çiçeği : Muhteşem güzel bir kokuya ve görüntüye sahip olan mum çiçeği, evde kolay bir şekilde yetiştirilebilmektedir. Mum çiçeği, Kuzey Avustralya ve Güneydoğu Asya da yetiştirilen tropik bir bitkidir. Eşsiz bir görünüme ve güzel bir kokuya sahip olan mum çiçeğinin bir diğer adı ise Hoya'dır.
Yaprakların yüzeyi mumlu bir tabaka ile kaplanmıştır, bu da bitkiye "mum çiçeği" adını verir. Çiçekler, salkım şeklinde küçük yıldız benzeri çiçeklerden oluşur. Çiçeklerin renkleri beyaz, pembe, sarı ve kırmızı gibi değişebilir.
Kurdele Bitkisi(Spider Plant), Menekşe, Zebra sukulent (Haworthia), Mum çiçeği türleri (Hoya), aşk merdiveni toksik olmayan bitkiler arasında. Aynı zamanda Maranta ve diğer dua çiçeği türleri, Hypoestes (Polka dot) bitkisine rahatlıkla bakabilirisiniz. Hava bitkileri de toksik olmayan bitkiler arasındadırlar.
Mum çiçeğim's post. ile mum çiçeği ideal bir ev süs bitkisidir. Nemli ve sıcak ortamı sever.
Mum çiçeği, Apocynaceae familyasından Hoya cinsinden ılıman bölgelerde saksı çiçeği olarak yetiştirilen bir bitki türlerinin ortak adı. Uzun ama kendini taşıyamayan gövde (sap) yapar. Yaprakları 6–7 cm uzun ve 3–4 cm genişlikte kalın ve sert, yeşilden kahverengiye dönen renkte olup, üzeri parlaktır-mumlu gibidir.
Doğrudan güneş ışığı almayan aydınlık ortamlarda daha rahat gelişir. Az miktarda güneş ışığı alması yeterlidir. Ilıman ortamları seven mum çiçeği, çok sıcak veya çok soğuk ortamlarda mutlu olmaz. Balkon, bahçe gibi dış mekanlarda doğrudan güneş ışığı almasında sakınca yoktur.
Mum Çiçeği Kaç Senede Açar? Bazen ilk yıl çiçeklenmeye başlayabilmektedir. Ancak bazen de iki üç yıl içerisinde çiçeklenmeye başladığı bilinmektedir. Bitkinin yaşına, yetiştiği ortama ve budamasına bağlı olarak bu durum değişim gösterebilmektedir.
Bunun yanı sıra mum çiçeğinin sarmaşık dalları ve renkli çiçekleri dekorasyon olarak da kullanılabilir. Mum çiçeği bitkisinin yetiştirilmesi için en uygun zamanlar ilkbahar ve yaz ayları olarak bilinir. Mum çiçeğinin genellikle çiçek açma dönemi de yaz aylarıdır.
Mum çiçekleri diğer saksı çiçeklerinin aksine saksılarının değiştirilmesinden hoşlanmazlar. Uzun yıllar boyunca aynı saksı içerisinde bakabilirsiniz. Yaz ve ilkbahar aylarında bitki besini takviyesi uygulamanız onu mutlu edecektir. Güçlü yaprakları çiçeksiz dönemlerinde dahi yeşil kalmaya devam edecektir.
Mum çiçeği, sadece güzel görünümü ile değil, aynı zamanda sağlık açısından da birçok fayda sağlar. Bu bitkinin yaprakları, ciltteki sivilce ve akneleri tedavi etmek için kullanılabilir. Aynı zamanda, mum çiçeği yapraklarından yapılan çay, sindirim sorunlarına iyi gelir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kışları don tehlikesi olmayan güney illerimizde bahçede yetiştirilebilir; duvar sarmaşığı gibi kullanılabilir. Kuzeyli yönlerden rüzgar almaması, soğuğun uzun sürmemesi ve kar altında kalmaması şartıyla mum çiçeği kışın 7C derece soğuğa dayanır, hiçbir zarar görmez.
ÇİMLENDİRME İÇİN ÖN UYGULAMA İSTEMEZ. HIZLI VE KOLAY ÇİMLENİR. BAHAR AYLARINDA YA DA YAZ BAŞINDA ÜRETİM SAKSILARINA, NEMLİ ÇİMLENDİRME TORFU DOLDURUP TOHUMLARI YÜZEYE EKİN. TOHUMLARIN ÜSTÜNE ORTALAMA 1 CM KALINLIKTA ELENMİŞ TORF SERPEREK KAPAK TOPRAĞI YAPIN.
Çiçek böceklenmesine en bilinen çözüm, aspirinli sudur. Birkaç aspirini eriteceğiniz su toprağı besleyerek böcekleri yok eder. Sigara külü, içeriği sayesinde böcekleri topraktan uzaklaştıracaktır. Toprağın su dengesini sağlamalısınız.
Haftada bir kez toprak yüzeyi tam kurumadan sulamaya özen gösterilmesi gerekir. Dua çiçeğinin toprağının kurumamasına dikkat edilmelidir. Dua çiçeği dinlendirmiş suyla sulamak en sağlıklısıdır. Sulama sırasında doğrudan soğuk su vermek yerine ılık ve dinlendirilmiş su verilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri