Fitil mumun üst kısmında alevden dolayı eriyen balmumunu emerek üst kısmına taşır ve bu bölgede yanmanın devamını sağlar, yani burada asıl yanan ve ışığı veren fitil değil balmumunun kendisidir. Yanan şey aslında mumun katı kısmı olduğundan mum tümüyle yanıp bittiğinde geriye pek bir şey kalmaz.
Bu basit tasarımdaki paslanmaz çelik şamdan, altlık ile mumu dik pozisyonda tutarken, 2 parçadan oluşan saydam hazne eriyen mumu içinde biriktirerek, bittiği için atılması yerine aynı mumun yeniden kullanılır duruma gelmesini sağlıyor. Defalarca tekrarlanabilen süreç, yalnızca fitil yenilenerek sürdürülebiliyor.
Fitille ilgili dikkat etmeniz gereken bir diğer husus, mum eridikten sonra ipi ortalamanız gerektiğidir. Fitili, mum henüz sıvı hâldeyken ortalayıp bu konumda donmasını sağlayın.
Balmumu, alevin ısısıyla erir ve oluşan sıcaklık ile fitil alevi yanar. Mum ne kadar yumuşak olursa mumun yanış süresi de o kadar kısa olur.
“Mumun görevi erimek, fitilin görevi ise yanıp etrafı aydınlatmaktır.” “Mumun içindeki fitil yanarak mum yanmış olur.
İlgili 24 soru bulundu
Kâğıt havlu kazınmış olan mum lekesinin üzerine konulmalı ve bu işlemleri yaparken halı yumuşak hareketlerle temizlenmelidir. Kâğıt havlunun üzerine ütü konularak bir süre beklenir ve ısınan ütünün mumu eritmesi takip edilir. Bu süreçte ütünün dairesel hareketler halinde hareket ettirilmesi gerekir.
Mumu soğut.
Parafin mumlar genelde 24 saatte soğur. Soya mumları genelde 4-5 saatte soğur. Balmumu genelde 6 saatte soğur ama eğer imkânın varsa gece boyunca soğuması en iyisidir. Eğer eski mumları eritip mum yaptıysan sadece birkaç saat beklemesi yeterlidir.
Koltuk ya da halı gibi yüzeylere mum damladıysa sadece direkt üzerine yağlı kağıt ya da kurutma kağıdı koyarak ütüleme yapabilirsiniz. Ütüden gelen ısı ile birlikte kalan mum tanecikleri eriyerek kağıda yapışacak ve yüzeyden ayrılmaya başlayacaktır. Kağıdı yavaşça yüzeyden kaldırın.
İyi anıları hatırlamamızı sağladığı söylenen mum, dekoratif olarak da gözümüze hoş görünen, keyif veren bir obje. Uykunun verimini düşürdüğü bilinen mavi ışıktan yani cep telefonlarımızdan uzak durup geceleri birkaç mum yakmak sakinleştiriyor ve uykuya geçişi kolaylaştırıyor.
Balmumu, alevin ısısıyla erir ve oluşan sıcaklık ile fitil alevi yanar. Mum ne kadar yumuşak olursa mumun yanış süresi de o kadar kısa olur.
Mum damlalarını çıkarmak için once mumu sertleştirmeniz gerekir. Bu amaçla, damlanın üzerine bir buz küpü veya buz torbası koyun. Bir plastik kart veya ince, küt ağızlı tereyağı bıçağı veya pürüzsüz bir plastik cetvel gibi aşındırıcı olmayan bir araç kullanarak mumum mümkün olduğunca fazla kısmını nazikçe çıkarın.
Mumlar tatlıda ve yemek sonrası kahve ve içeceklerde yanmaya bırakılmalıdır ve ancak herkes masadan ayrıldıktan sonra söndürülmelidir.
Yerlere mum kalıntılarının dökülmemesi için lavabonun kenarında çalışabilir ya da mumluğun altına bir gazete parçası serebilirsiniz. Bu yöntemle mum damlacıkları sizi uğraştırmadan kolayca temizlenir. Kalan mum kalıntılarını da temizlemek için sıcak su hazırlayın. Mumluğu sıcak su ve sabun yardımıyla temizleyin.
Tütsü ve mumların yakılması ile polisiklik aromatik hidrokarbonlar da açığa çıkar. Bu maddeler, gaz ve dizel yakıtları ile de havaya karışmaktadır ve bebeklerin düşük doğum tartısıyla doğmasına, bunun yanı sıra kansere sebebiyet verebilmektedir.
Fitil mumun üst kısmında alevden dolayı eriyen balmumunu emerek üst kısmına taşır ve bu bölgede yanmanın devamını sağlar, yani burada asıl yanan ve ışığı veren fitil değil balmumunun kendisidir. Yanan şey aslında mumun katı kısmı olduğundan mum tümüyle yanıp bittiğinde geriye pek bir şey kalmaz.
En ideal eritme ve döküm ısısı 120 derece ila 140 derece arasındadır.
Sadece dört mumla, 20 metrekarelik bir odayı sıcaktan pişmeyecek şekilde ısıtabiliyor. Mumlar yandıktan 5 dakika sonra oda ısınmaya başlıyor ve 30 dakika sonra sıcaklık 10 derece artıyor. Soğuk havalarda terasta oturmak isteyenler rahatlıkla kullanılabilir.
Ancak diğer kültürleri taklit ederek pasta almak ya da pastanın üzerine mum koyup üfletme gibi davranışlar dinimizce uygun görülmeyen davranışlar arasındadır. Mum yakma veyahut pasta kesme gibi davranışlarla doğum günü kutlamak kişiyi şirk'e sokmasa da diğer kültürlere benzeyeceğimizden hoş değildir.
Mum terapisi, çeşitli zihinsel ve fiziksel faydalar sağlar. Zihinsel sakinleşme, ruhsal dengelenme ve uyku kalitesinin artması, evde mum yakmanın faydalarındandır.
MUMLARIN TEMEL ÖZELİKLERİ
Mumların tek bir erime dereceleri yoktur. Çünkü mumlar farklı molekül ağırlıklı doğal ve sentetik mumların karışımından oluşur ve değişik tip molekülleri içerir. mumlar sıcakta genleşir, soğukta büzülür.
Stres seviyesini azaltır
Stresi azaltmak, rahatlamak için mum yakmak her zaman alternatiflerden biri olmuştur. Hatta rahatlama seanslarında depresyon ya da kaygıya yardımcı olduğu bilinen mumlar yaşam ve uyku kalitesini artırmak amacıyla sık sık kullanılır.
Parafin eritmenin sırrı, onu benmari usulü eritmektir. Katı haldeki parafini ısıya dayanıklı cam bir kâseye koyup, yüksek ateşteki su dolu tencerenin üzerine yerleştir. Miktar olarak, mumu koyacağın cam kavanozun iki katı kadar yeterli olacaktır.
Mumun erimesi olayı fiziksel bir değişim olarak ifade edilmektedir. Çünkü katı halde olan bir madde eriyerek sıvı hale geçmektedir. Mumun yanması olayı ise kimyasal bir değişim olmaktadır.
Cevap. Cevap: Evet,ısı verir.
Tasarımcı Benjamin Shine bitmeyen mumu icat etti. "Rekindle" yani yeniden yanmak adını verdiği şamdanla mum çok basit bir teknikle yenileniyor. Eriyen mum, plastik hazneye dolarak tekrar kullanılabilir hale geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri