Bazı kişiler ise B12 vitaminini alsa da, vücutları vitaminleri gerektiği gibi ememez. Bu ve bunun gibi durumlardan dolayı B12 eksikliği, sağlığı farklı şekillerde etkiler. Hatta depresyon gibi psikolojik belirtiler de B12 vitamini eksikliğine bağlı olarak oluşmaktadır.
B12 vitamini, vücut enerjisini artırdığı için halsizlik ve yorgunluğun önüne geçer. Bu da yeme isteğini azaltır. Karbonhidratları enerjiye çevirip şeker kullanımını iyileştirdiği için beynin ihtiyacı olan şeker metabolizmasını düzenleyerek unutkanlığı engeller.
Ancak B12 eksikliğinin üzüntüden olduğuna yönelik bilimsel bir veri bulunmamaktadır. B12 vitamini eksikliği sinir sisteminde iletim sıkıntıları açığa çıkarabileceğinden kişilerin sinir iletimlerinde ve ruh halinde değişimler gözlemlenebilir.
B12 eksikliği genel olarak emilim bozuklukları, yetersiz ve dengesiz beslenme, omeprazol, glifor, metmorfin gibi ilaçların kullanımı ve mide ameliyatları sonrasında görülür. Yetersizlik durumunda B12 açısından zengin gıdaların tüketilmesi önerilir.
İlgili 32 soru bulundu
B12 vitamini yetersiz olan bireylerde psikoz, mani ve bunama gibi durumların gelişme riski daha yüksektir. Yetersiz B12 vitamini de anemiye, yani kansızlığa neden olabilir. Aneminin en yaygın belirtileri arasında yorgunluk, nefes darlığı ve düzensiz kalp atışı bulunmaktadır.
B12 eksikliği, geçici kısırlığa yol açabilir. Bu durum genellikle eksiklik giderildiğinde düzelir. B12 eksikliğinin altında yatan sebep pernisiyöz anemi olduğunda hastalarda mide kanseri için risk artmıştır.
Yaşa göre B12 değerleri diyetle günlük alınması gereken miktar bazında şöyledir: 0-1 yaş bebeklerde 0,5 mcg. 1-13 yaş arası çocuklarda 1-2 mcg. 14 yaşından büyük kişiler için 2,4 mcg.
B12 eksikliğinde sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, yorgunluk ve depresyon gibi sorunlar meydana gelir. B12 eksikliği psikolojik belirtileri nelerdir? Depresyon, sinirlilik, unutkanlık, düşünme ve davranışlarda değişiklik, yargılama, hafıza ve anlayış gibi bilişsel kabiliyetlerde azalma gibi belirtilerdir.
B3 Vitamini (Niasin): B3 vitaminin belirgin olmayan eksiklikleri gerginlik ve anksiyeteye, ayrıca mental ve fiziksel yavaşlığa sebep olur.
Yürüttükleri çalışmada OKB'si olanlarda kontrollere göre B12 eksikliğinin daha sık gözlendiğini göstermişlerdir (Hermesh, 1988).
Süt ve Süt Ürünleri
Süt, peynir, yoğurt ve kefir B12 vitamininin bol miktarda bulunduğu besinlerdir. Protein bakımından da zengin olan bu besinler, günlük B12 vitamin alımında büyük destektir. Araştırmalar vücudun süt ve süt ürünlerindeki B12 vitaminini, et ve yumurtadaki B12 vitaminine göre daha iyi emdiğini söylüyor.
C vitamini içeriği yüksek olan portakal bağışıklık sisteminizi güçlendirirken; stres hormonlarının seviyesini de frenleyebilir. Yapılan araştırmalara göre stresli bir görev öncesi C vitamini alan bireylerde yüksek kan basıncı, kan basıncı ve kortizol (stres hormonu) düzeylerinin daha hızlı normale döndüğü görülmüştür.
Depresyon, panik atak ve anksiyeteye neden olan ikinci bir olası nedense B6, B9 ve B12 vitamin seviyelerinin gereğinden düşük olması. Vücuttaki B12 vitamini seviyesini yükseltmek için kırmızı et, somon, karides, karaciğer, yumurta ve yoğurt gibi besinlerden faydalanabilirsiniz.
B12 vitamini eksikliği tedavisi
B12 vitamin hapı önerilir. Ancak B12 vitaminin emilimine bağlı olarak yetersizlik söz konusu ise hap kullanmanın tedaviye herhangi bir katkısı yoktur. Emilim problemlerine bağlı olarak gelişen yetersizlik durumunda iğne ile vitamin B12 takviyesi yapılması gerekmektedir.
B12 iğnesinin süresi tedaviye göre değişmektedir. Kas içi dozlarının olağan sıklığı 7 ile 10 günde birdir, ardından değişen aralıklarla idame dozlar gelir (16).
Ceviz. B12 vitamini içeren kuruyemişler dendiğinde ilk akla gelenlerden biri de cevizdir. E vitamini, folat ve melatonin açısından zengin olan ceviz beyin sağlığının korunmasında önemli rol oynar. Aynı zamanda magnezyum, kalsiyum, demir ve omega 3 yağ asitleri için de iyi bir kaynaktır.
Sinir dokusunu ve beyin fonksiyonlarını korur ve aynı zamanda alyuvar üretimini sağlar. B12 vitamini insan vücudu tarafından kendi kendine üretilemez. Bu yüzden, dışarıdan takviye edilmesi gerekir; bu ihtiyaç da genellikle hayvansal besinlerle karşılanır.
Vücuttaki hemen her hücrenin ihtiyaç duyduğu bir vitamindir. Isıya duyarlı ve suda çözünebilen B12 vitamini insan vücudunda kendiliğinden üretilemez.
Sürekli uyku hali kansızlık problemi yaşayan kişilerde görülür. Kansızlığın temel nedeni de demir eksikliğidir. Zaman zaman kalsiyum eksikliği de sizi uyumaya teşvik eder. Ayrıca, B2 ve 12 vitaminleri ile aynı kategoride bulunan B6 vitamini eksikliği durumunda insan vücudunda uyku bozuklukları baş gösterebilir.
Vücudun B12 vitamini ihtiyacı günlük 2-3 mcg'dir. Hamilelerde ve emzirenlerde günlük B12 vitamini ihtiyacı miktarı daha fazladır. B12 vitamininin miktarı testlerde 200 pg/mL ile 800 pg/mL arasında olması beklenmektedir. 200 pg/mL altındaki B12 vitamini düşük kabul edilmektedir.
Bu nedenle “B12 eksikliği ne yemeli?” sorusunun yanıtı süt, süt ürünleri, deniz ürünleri, yumurta, kümes hayvanları ve ettir. “B12 eksikliği olanlar ne yememeli?” sorusu da sıklıkla dile getirilir. Bu eksikliği yaşayan kişilerin vitaminin emilimini engelleyen içeriklerden uzak durması gerekir.
Dr. İbrahim Saraçoğlu B12 için lahana kürünü öneriyor. "B12-vitamini sadece hayvansal besinlerde bulunur ancak beyaz lahananın fermentasyonu sonucunda B12-vitamini bakımından zengin, ekşi tadı olan ferment-lahana oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri