Tütsü ve mumların yakılması ile polisiklik aromatik hidrokarbonlar da açığa çıkar. Bu maddeler, gaz ve dizel yakıtları ile de havaya karışmaktadır ve bebeklerin düşük doğum tartısıyla doğmasına, bunun yanı sıra kansere sebebiyet verebilmektedir.
Tütsü kullanımında kronik ve akut kanserojen riski olabilir" deniliyor. Tütsüde; toksik maddeler tarafından yayılan ana partikül madde, benzen ve formaldehit bulunuyor. Mumların içinde de akrolein ve formaldehit partiküleri yer alıyor. Benzen, Avrupa Birliği tarafından insanlar için kanserojen olarak sınıflandırılıyor.
SOLUNUM YOLLARI RAHATSIZLIKLARINA NEDEN OLABİLİYOR
Pek çok mum, parafin veya balmumu gibi maddelerden yapılıyor. Bu tür mumlar yanarken, karbon monoksit, formaldehit ve benzen gibi zararlı maddeler duman ve olarak salabiliyorlar.
Uyumadan önce daima mumları üfleyin. Gece boyunca bir mum yakmanın riskleri arasında ateşin yayılması, uçucu organik bileşiklerin (VOC'ler) solunması, cildin kuruması, alerjik reaksiyonların tetiklenmesi ve hatta potansiyel organ hasarı yer alır.
Kokulu mumlar, yapım aşamasında eklenen çeşitli yağ veya su bazlı esanslar içerirler. Bu esanslar doğrudan yakın mesafeden solunmadığı veya ağız içerisine girmediği takdirde herhangi bir zarar vermezler.
İlgili 25 soru bulundu
Kokulu parafin mumlar yanarken benzin ve toluen gibi zararlı kimyasallar açığa çıkarır, bu da kimyasal duyarlılığı olanlar için yatak odasında tahriş edici bir durum yaratır. Yandığında kimyasal yayan mumlardan uzak durarak veya mum yanarken bir pencereyi açık tutarak risk en aza indirilebilir.
Oda kokularının içerisinde ortama hoşluk veren aroma ile birlikte birçok kimyasal ürün bulunur. İçeriğinde bulunan paradikolorobenzen maddesi gözler ve üreme sistemine zarar vermektedir. Ayrıca bu maddelerin kanserojen özelliği de vardır.
Yanan mumlar, kendini düşünmek ve rahatlamak için kişisel bir ritüel haline gelebilir. Psikologlar, mumların ruh sağlığı üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu ve günlük tutmak ve mum ışığında yoga yapmak gibi diğer sağlıklı yaşam aktiviteleriyle eşleştirilebileceğini söylüyor.
Oda kokularına benzer şekilde, kokulu mumlar, potpuriler ve tütsüler de sağlığa zarar verebilir. Mumlar yandıklarında asetaldehit, formaldehit, naftalin gibi organik kimyasal maddeleri havaya yayar.
Özellikle yağmurlu veya bulutlu bir gün olmadığı sürece, mumları yalnızca güneş battıktan sonra yakmak uygundur. Ancak havanın güzel ve güneşli bir hava olduğunu varsayarsak, kahvaltılar, öğle yemeği veya ikindi çayı gibi gündüz vakti yemekler için mumlar yakılmamalıdır.
Sağlık açısından pek uygun olmadığı için günümüzde mum yapımında parafin tercih edilmiyor. Bunun yerine diğer iki seçeneği değerlendirebilirsin; soya veya bal mumu. Soya mumu parafine göre daha dayanıklı ve uzun ömürlü mumlar yaratmanı sağlar. Bal mumu ise en sağlıklısıdır ve 2 kat uzun süreli kullanım imkanı sunar.
Cevap: Türbelere bez, iplik bağlamak, mezarlara mum yakmak, dinimizde yoktur. Bunları, Hristiyanlar yapar. Mezara mum yakılmaz. Türbeye hizmet eden, orada ibadet eden fakirlere mum götürülürse, sadaka sevabı olur.
Bir parça balmumu alıp elimizde ezerek yumuşattığımızda bu parça tırnak üzerinde rahatlıkla yapışır. Sahte olan mumlar yapışmaz ve tırnak üzerinde kayar düşer. Yumuşatılmış balmumu sündürülmek istenildiği takdirde süner ve kopar. Parafinli olan balmumu ise hafif sündürüldüğünde ince ip gibi kopar.
Uykunun verimini düşürdüğü bilinen mavi ışıktan yani cep telefonlarımızdan uzak durup geceleri birkaç mum yakmak sakinleştiriyor ve uykuya geçişi kolaylaştırıyor. Ofiste veya evde çalışırken mum yakmak da konsantrasyonu artırıyor ve negatif düşüncelerden uzaklaştırıyor.
Özellikle mum yakmanın bir sakıncası yoktur. Yakılan mum filan dinin uygulamalarından birini taklide benziyorsa sakıncası olur.
Antik çağlarda, insanlar doğum günlerinde kötü ruhlar tarafından ziyaret edildiğini düşünür ve onları kovmak için de mum yakarlardı. Şurada Paylaş! Bu inanış, 18. yüzyılda Almanlar arasında da yaygınlaştı. Bir kişi, yeni bir yaş aldığında kötü ruhlardan korunması için oditoryum benzeri bir alana götürülürdü.
Yapay bir aydınlanma kaynağı olan elektrik lambaları baş ağrısına sebebiyet verebilirken mumun doğal ışığı, insanı rahatlatır. Mum ışığının loş ortamda yarattığı sıcak ve yumuşak atmosfer, ruhu dinginleştirir. Ayrıca bu ışık, yapay versiyonları gibi gözlerinizi yormaz ve cildinize zarar vermez.
Genel olarak kokulu mumların stresi azaltıcı etkilerinden söz edilebilir. Ayrıca bazı mumlar, sinüs nöbetlerine ve bulantı gibi durumlarda da rahatlatıcı etkisi ile fayda sağlıyor.
Çamaşır deterjanı, kokulu mumlar, parfümler, deodorantlar, çeşitli koku içeren kozmetik ürünler hatta esanslı ürünler dahi alerjik reaksiyona neden olabilir. Genellikle sadece kokuya maruz kalındığında alerjik reaksiyon yaşayan kişiler, etkisini uzun süre hissetmez.
Uzun süre kullanılmayan mumların üzerine toz yerleşmesi de siyah leke ve duman oluşmasını tetikler, bu yüzden nemli ve pamuksu yapıdaki bezlerle mum temizliğinin yapılmasında fayda olabilir.
Mum yapımı için parafin, soya, jel parafin, balmumu ya da ayçiçek parafini gibi yavaş yanan maddeler gerekir. Genellikle pamuklu bir fitil, hazırlanan parafine yerleştirilerek yapay ışık kaynağı oluşturulur. Gerekli malzemeleri kullanarak evde dilediğiniz renkte ve şekilde mum yapabilirsiniz.
Bu etki, mumun boyutuna ve yakıldığı süreye bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Gelin birlikte, hangi mum kokusu rahatlatır sorusunun yanıtına göz atalım. İyot, deniz temalı kokuların baş notasıdır. Bu koku, orman, deniz kokularının içerisinde yer alabilen doğal bir rahatlatıcıdır.
Koku ve duman:
Temizlik malzemeleri, kolonya, parfüm gibi pek çok keskin kokulu madde ve sigara dumanı astım atağını tetikleyerek, öksürük, nefes darlığı gibi astım belirtilerinin ortaya çıkmasına sebep olabilir.
İnsan sağlığı açısından büyük bir tehlike oluşturmamasına karşın, hoş kokması gereken bir odanın temiz havasına leke düşürebilir niteliktedir.
Doğal kokular içerisinde yer alan lavanta, nane, limon, çam ve narenciye gibi notaları evin güzel kokması için tercih edebilirsiniz. Ev nasıl güzel kokar diye düşünüyorsanız aromatik kokuları yaşam alanınızın farklı yerlerine yerleştirerek ortamın havasını ferah ve hoş kokular ile doldurabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri