8. İstiklâl Marşı'nın ölçüsü aruzdur. Aruzun en çok kullanılan (Fâ i lâ tün / fe i lâ tün / fe i lâ tün / fe i lün) kalıbıyla yazılmıştır.
9 dörtlük ve 1 beşlikten meydana gelen ve genel bilinenin aksine hece ölçüsü ile değil aruz ölçüsüyle yazılmış olan İstiklal Marşı 10 kıta ve 41 beyittenoluşmaktadır.
Batılı müzikler gibi 4/4'lük ölçüyle değil de mehter marşları gibi 6/8'lik ölçüyle bestelenmiş olan bu eser, tamamen piyanoda icra edilir.
İstiklal Marşı, aruzun feilâtün feilâtün feilâtün feilün kalıbıyla yazılmıştır. Bu kalıpta ilk cüz fâilâtün, son cüz fa'lün de olabilmektedir. Millî bir marşın niçin hece vezniyle yazılmadığı akla gelebilir. Türk şairleri Müslüman oldukları ilk yüzyıllardan itibaren aruz veznini kullanmışlardır.
Fakat Karahanlılar dilimizin kelimelerini bozarak kısa heceleri uzun okumuşlardır. Zaman geçtikçe kelimeler yeterli olamamış ve Arapça ile Farsça kelimeler de kullanılmaya başlanmıştır. Aruz ölçüsü Divan Edebiyatının şiir ölçüsü biçimidir. Bu anlamda yazılan ilk Türk eseri Kutadgu Bilig'dir.
İlgili 33 soru bulundu
Bir şiirde aruz ölçüsü olup olmadığını anlamak için hecelerin kısalıklarına ve uzunluklarına bakılır. Hece ölçüsünde 4, 5 hatta 6 tane kısa ya da uzun hece yan yana gelebilir. Buna karşın aruz ölçüsünde kısa hecelerden en fazla iki tane, uzun hecelerden de üç tane kullanılabilir.
Bunlar: Feûlün, fâilün, mefâîlün, müstef'ilün, fâilâtün, mufâaletün, mütefâilün ve mef 'ûlâtü'dür. Yukarıdaki tef'ile ve vezinlerde de görüldüğü üzere aruz kalıpları, uzun (kapalı) ve kısa (açık) olmak üzere iki tür hece üzerine kurulmuştur ve hâkimiyet bâriz şekilde uzun hecelerdir.
Mehmed Âkif şiirlerini çoğunlukla kuralsız nazım şekliyle yazmıştır. Vezin olarak yalnız aruzu kullanmış, ama heceye de karşı olmamıştır.
Onun İstiklal Marşı'nda da aruz ölçüsü kullanmış olması, çok isabetli bir ter- cih olarak kabul edilebilir. İstiklal Marşı'nda kullanılan “fe'ilâtün / (fâ'ilâtün) / fe'ilâtün /fe'ilâtün / fe'ilün (fa'lün)” kalıbı ilk dönemlerde kullanılan bir ka- lıp olup Mehmet Âkif tarafından çok sevilmiştir.
Çocukluğundan itibaren klâsik edebiyat geleneği içerisinde yetişen Mehmet Âkif'in şiirlerinde, şekil açısından eskiye ait pek çok unsur ve özellik bulunur. Şair, bütün şiirlerini divan edebiyatı nazım şekillerin istifade ederek aruz vezni ile yazmıştır.
İstiklal Marşı aruzun Feilâtün ( Fâilâtün ) / Feilâtün / Feilâtün / Feilün ( Fa'lün ) kalıbıyla yazılmıştır.
İstiklal Marşı 10 kıta ve 41 beyitten meydana gelmektedir. Epik ve lirik şiir özellikleri taşıyan İstiklal Marşı, Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılmıştır. Aruz ölçüsü kullanılarak yazılan İstiklal Marşı'nın tüm mısraları tam kafiyelidir. Sadece onuncu kıtanın dördüncü dizesi serbest ölçüde yazılmıştır.
Mehmet Âkif, Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey'in kendisine yazdığı 5 Şubat 1921 tarihli davet mektubundan sonra fikrini değiştirerek Ankara'daki Taceddin Dergâhı'ndaki odasında, Türk ordusuna hitap ettiği şiiri kaleme aldı ve Bakanlığa teslim etti.
İlk Hamdullah Suphi Tanrıöver okudu
Meclis, 1 Mart 1921'de tarihi günlerinden birini yaşadı. İstiklal Marşı, ilk kez dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver tarafından Meclis kürsünden okundu.
Örneğin her dizesinde 11 hece bulunan bir şiirin kalıbı "11'li hece ölçüsü" olarak gösterilir. Bir hecenin belli bölümlere ayrılmasına "durgulanma", bu bölümlerin okuma sırasında hafifçe durularak vurgulanan yerlerine de "durak" denir. Kalıplar 2'liden başlayarak 20'lilere kadar çıkar.
Aruz vezni, 5-11. yüzyıllarda Hakaniye Türkçesi'ne 7. - 13. yüzyıllarda, Anadolu Türkçesi'ne 8-14. yüzyıllarda, Çağatay ve Azeri Türkçesine girmiş ve zamanımıza kadar birçok şiir yazılmıştır. Türkçe olarak yazılan ilk ve temel eserlerden Kutadgu Bilig'de aruz kalıpları kullanılmıştır: (fe'ûlün fe'ûlün fe'ûlün fe'ûl).
Ozan öyküleri, Dede Korkut hikâyeleri ile yetişen atalarımızın aruz ölçüsü/vezni ile şiir yazma tutkusunun çok önceleri başladığı görülüyor. Denildiğine göre ilk büyük edebî yapıtlarımız, Kutadgu Bilig ve Aybe-tül-hakayık bile aruz ölçüsüyle yazılmıştır, bkz.
Hece ölçüsü, varsağı, semai ve güzelleme türündeki şiirlerin bir dizesinde yer alan tüm heceler sayılarak bulunur. Aruz vezninde ise hecelerin son harfine bakılır. Son harf sesli ise ince, kalın ise kalın olur. Örneğin ilk dizesi 7 heceli olan bir dizenin diğer tüm dizeleri de 9 heceli olmalıdır.
Bu, marşın yeni bir düzenlemesi değil orijinal tonundan (sol minör) 1,5 ton aşağıya aktarılmış (mi minor) şekli olup, orkestralamada sazların ses sınırları ile ilgili birkaç küçük zorunlu değişiklik dışında, ezgisel veya armonik yapıda hiçbir değişiklik taşımamaktadır.
Mehmet Akif Ersoy, aruz ölçüsünü şiirlerinde kullanmıştır. Şair, şiirlerine aruz ölçüsünü Türkçeye oldukça başarılı bir biçimde uygulamıştır. Tüm şiirlerini aruz ölçüsü ile yazmıştır. Divan edebiyatı nazım biçimlerinden özellikle mesnevi nazım biçimini kullanmıştır.
1898 yılında, Tophane-i Âmire Veznedarı Mehmet Emin Beyin kızı İsmet Hanım (1878-1944) ile evlendi. Evlendikleri sırada Mehmet Akif 25, İsmet Hanım 20 yaşındaydı. Bu evlilikten Cemile, Feride, Suad, Emin, Tahir adlı 5 çocukları oldu.
Hece ölçüsü, yazılı ilk örneklerinin görüldüğü Divan-ı Lügati't Türk'ten günümüze kadar Türk edebiyatında aralıksız olarak kullanılmış bir ölçüdür.
Aruz, şiirde açık (kısa) ve kapalı (uzun) olarak nitelenen hecelerin önceden belirlenmiş bir düzen içerisinde tekrarlanması esasına dayanan bir şiir ölçüsü; daha doğrusu bir âhenk sistemidir.
TDK'nın resmi web sitesinde yer alan bilgilere göre: İstiklal Marşı, aruzun feilâtün feilâtün feilâtün feilün kalıbıyla yazılmıştır.
Selis: Halk edebiyatında feilâtün (fâilatün) / feilâtün / feilâtün / feilün yazılan şiirlerdir. Genellikle 19. yy aşıkları tarafından kullanılan selisin en fazla yazılan tipi gazel biçiminde olanıdır. Hece ölçüsünün on beşli kalıbına da uyan selislerin en belirgin özellikleri farklı bir ezgiye sahip olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri