Birkaç buz parçasını lekenin üzerine tutarak soğutup sertleşmesini sağlayın. Yumuşak bir fırça ya da spatula yardımı ile kuruyan mumu kazıyın. Bu işlemi yaparken kumaşın zarar görmesine dikkat edin.
Eğer mum lekesini hemen temizlemek istiyorsanız ilk önce mum lekesinin üzerine bir kaç parça küp buz koyunuz. Bu sayede sıvı halde bulunan mum lekesi katılaşacak ve kazanabilir bir hale gelecektir. Daha sonra ise, ucu kör bir bıçaklı kurumuş mumu kazıyıp, deterjanlı suyla kazıyın.
Koltuk ya da halı gibi yüzeylere mum damladıysa sadece direkt üzerine yağlı kağıt ya da kurutma kağıdı koyarak ütüleme yapabilirsiniz. Ütüden gelen ısı ile birlikte kalan mum tanecikleri eriyerek kağıda yapışacak ve yüzeyden ayrılmaya başlayacaktır. Kağıdı yavaşça yüzeyden kaldırın.
Buna rağmen mum damlaması durum unda kurumuş olan mum kalıbı kumaşın üzerine bir kâğıt havlu konularak ütü yardımı ile çıkarılabilir. Ütü sayesinde mumun kurumuş yapısı sıvılaştırılır ve kâğıt havlu ile kolayca alınabilir.
Cam masalar için de benzer şekilde mum lekesi üzerine buz torbası yerleştirebilirsiniz. Bu işlemin ardından donan kalıntıları düz bir bıçak yardımıyla yavaşça kazımanız yeterli olacaktır. Eğer minik mum parçaları kalmışsa sıcak sabunlu su ile yıkayabilirsiniz.
İlgili 22 soru bulundu
Mumu soğut.
Parafin mumlar genelde 24 saatte soğur. Soya mumları genelde 4-5 saatte soğur. Balmumu genelde 6 saatte soğur ama eğer imkânın varsa gece boyunca soğuması en iyisidir. Eğer eski mumları eritip mum yaptıysan sadece birkaç saat beklemesi yeterlidir.
Mumun donmasını sağlamak için cam mum kabını birkaç saat buzlukta tutun. Birkaç saat geçtikten sora, küt ağızlı bir bıçak, tercihen tereyağı bıçağı kullanarak mum damlasını çıkartmaya çalışın. Mumun kolayca yerinden çıkması gerekir.
Halıya damlayan mum lekesini çıkarmak için ilk yapmanız gereken mum damlasının hızlı bir şekilde donmasını sağlamaktır. Bunun için birkaç buz küpünü lekenin üzerine koyarak mumun donmasını bekleyin. Donan mum lekesini sert bir plastik ya da bıçağın sırt kısmı ile kaldırarak mum lekesini halıdan kazıyın.
Yapılması gereken ilk iş, damlamış olan muma bir buz küpü veya buz torbası koymaktır. Bu, mumun gevrekleşmesini sağlayacağından mum damlasını kazıyarak çıkarabilirsiniz.
MUMLARIN TEMEL ÖZELİKLERİ
Mumların tek bir erime dereceleri yoktur. Çünkü mumlar farklı molekül ağırlıklı doğal ve sentetik mumların karışımından oluşur ve değişik tip molekülleri içerir. mumlar sıcakta genleşir, soğukta büzülür.
Defalarca tekrarlanabilen süreç, yalnızca fitil yenilenerek sürdürülebiliyor. Yeni fitil, 2 parçalı saydam haznenin ortasında bırakılan boşluktan kolayca yerleştirilebiliyor. Eriyen mum fitili çevreliyor ve yanmış mum yeniden kullanılmaya hazır, yepyeni bir muma dönüşüyor.
Mumun daha uzun süre dayanması için her kullanımda fitili kısaltmaya dikkat etmeniz gerekir. Ayrıca fitili kesmek, siyah duman oluşmasını ve mumluluğunuzun aşırı ısınmasını da engeller. Fitille ilgili dikkat etmeniz gereken bir diğer husus, mum eridikten sonra ipi ortalamanız gerektiğidir.
İhtiyacınız olan şeyler; ısıtılmış bir ütü ve kağıt havlu. Mum lekesi olan yüzey üzerine kağıt havluyu örtüp ütüleyin. Mum lekesi eriyip kağıt havluya sinecek ve kalıntıdan kurtulacaksınız.
- Giysi ve masa örtüsü, peçeteler gibi ev tekstili ürünlerinden mum lekesi çıkarmak için yapılması gereken ilk işlem, lekenin olduğu bölgeye buz torbası koymak olmalıdır. - Buz torbası ile yapılan uygulamanın ardından mum katılaşır ve bu kazıyarak çıkarabilmeye olanak sağlar.
Kıyafetler, halılar, koltuklar, örtüler ve diğer pek çok tekstil ürünü üzerinde leke bırakabilecek olan mum lekesi, kuru temizleme ile kolay bir şekilde çıkarılabilir. Hızlı ve pratik bir temizleme yöntemi olan kuru temizlemede, lekeleri su ile temas etmeden çıkarabilen özel temizleyiciler kullanır.
Sentetik ya da pamuklu kumaşa dökülmüş olan mumu, üstüne koyacağınız bir parça kâğıt havlunun üzerinden ütüyle geçerek çıkarabilirsiniz. Ancak öncesinde kurumuş olan mum lekesini küt uçlu bir bıçak ya da kaşık yardımıyla nazikçe kazıyın ve ardından bu işlemi gerçekleştirin.
Ahşap bir masaya, tepsiye ya da sehpaya mum döküldüyse, saç kurutma makinesiyle lekeyi çıkarabilirsiniz. Dökülen mumun üzerine bir kağıt havlu koyun ve daha sonra, mumu ısıtmak için saç kurutma makinesini çalıştırın. Mum yeterince ısındıktan sonra, kağıt havlu tüm mumu emecektir.
Parafin genelde petrol ve kömür gibi fosil yakıtlardan elde edilir ve renksiz yumuşak bir katı veya renksiz kokusuz bir sıvıdır. Suda çözünmez ama eter, benzen ve bazı esterler gibi uygun hidrokarbonlarda çözünür ve kolayca yanmasına rağmen yaygın kimyasal reaktiflerin çoğundan etkilenmez.
İlk olarak halıyı ele alalım. Halıdaki erimiş mum lekesinin çıkması buz yöntemiyle daha kolay olmaktadır. Koltukta ya da herhangi bir mobilya da erimiş mum lekesinin çıkması içinde yine buz etkili olacaktır. Kıyafetlerde erimiş mum lekesi, kazıma işlemiyle daha kolay çıkacaktır.
Yapılması gereken ilk iş, damlamış olan muma bir buz küpü veya buz torbası koymaktır. Bu, mumun gevrekleşmesini sağlayacağından mum damlasını kazıyarak çıkarabilirsiniz. Mumun alabildiğiniz kadar kısmını hafifçe kazıyarak çıkarmak için plastik bir kart, kredi kartı veya ince bir tereyağı bıçağı kullanın.
Mumun yanması aslında buharlaşan parafinin yanmasıdır. Mumu söndürdüğümüzde mumun ısısı parafinin buharlaşmaya devam etmesine neden olurken, buharlaşan parafinin yanmaması mumun üzerinde yükselen bir duman görmemize yol açar. Yani gördüğümüz duman aslında buharlaşan parafindir.
Yerlere mum kalıntılarının dökülmemesi için lavabonun kenarında çalışabilir ya da mumluğun altına bir gazete parçası serebilirsiniz. Bu yöntemle mum damlacıkları sizi uğraştırmadan kolayca temizlenir. Kalan mum kalıntılarını da temizlemek için sıcak su hazırlayın. Mumluğu sıcak su ve sabun yardımıyla temizleyin.
Tavsiye ettiğimiz erime derecesi 70 C derecedir. Parafinle Mum Nasıl Yapılır? Parafinle mum yapımı benmari usulü eritilerek eriyik haldeyken kokusu ve boyası eklenerek dökülür. Mum donduğunda içeri doğru çökme yapıcaktır bunun ardından tekrar parafin eritilerek yapılan mumun üzerine eklenir.
Soya mumu 76,6 ila 82,2 °C sıcaklıkta eritilmelidir. Balmumu kabaca 62,7 °C sıcaklıkta eritilmelidir. Eski mumlar yaklaşık 85 °C'de eritilmelidir. İçinde fitil varsa eski fitilleri bir maşayla tutup çıkarın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri