Cevap. Bu grupta yer alan besinler: Buğday, pirinç, mısır, çavdar ve yulaf gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, bulgur, yarma, gevrek ve benzeri ürünler bu grup içinde yer alır.
Tahıl grubu; ekmek, pirinç, makarna, erişte, kuskus, bulgur, yulaf, arpa ve kahvaltılık tahılları içerir. Bu yiyecekler buğday, yulaf, pirinç, çavdar, arpa ve mısır gibi tahıllardan yapılır. Tahıllar insan beslenmesinde özellikle ülkemizde önemli yer tutar. Tahıl tüketimi başlıca un şeklinde olur.
Ekmek ve tahıl grubunu besin içeriklerini kısaca öğrenelim;
En önemli özellikleri bünyelerinde karbonhidrat, nişasta, mineral,vitaminler ve diğer besin öğelerini bulundururlar. Bu grupta protein miktarı düşüktür. E ve B vitamini yönünden zengindir.
Beyaz ekmeğin karbonhidrat oranı yüksektir. Bu nedenle tüketirken ölçülü olmanız önerilir.
1 Dilim (İnce) Ekmek 64,00 kaloridir. Ekmek içeriğinde 13,20 Karbonhidrat(g), 2,02 Protein(g), 0,22 yağ(g), 0,86 lif(g), 112,50 Sodyum(mg), 31,25 potasyum(mg), 4,50 Kalsiyum(mg), 0,33 ve Demir barındırır.
İlgili 42 soru bulundu
Ekmek; buğday, mısır, arpa, çavdar gibi çeşitli tahıllardan elde edilen unun hamur haline getirilip mayalanması ve pişirilmesiyle elde edilir. Karbonhidrattan zengin bir besindir ve vücuda enerji sağlamada kullanılır. Vücut açısından son derece önemli B1, B6 ve niasin kaynağıdır.
Ekmek ve Tahıl Grubu
Tahıl ve tahıl ürünleri özellikle karbonhidratlar (nişasta, lif), vitaminler, mineraller ve diğer besin öğelerini içerir. Bu grup besinlerin önemli kısmı karbonhidrattır. Bu nedenle de tahıllar vücudun temel enerji kaynağıdır. Ayrıca, azımsanmayacak oranlarda protein de içerirler.
Amino asitlerin zincir halinde birbirlerine bağlanması sonucu oluşan organik bileşiklere protein denilmektedir. Proteinler, uzun zincirler halinde birbirine bağlı yüzlerce veya binlerce daha küçük aminoasitlerden oluşur. Bir proteinin oluşması için 20 farklı amino asit türü vardır.
Vücudun ana enerji kaynağı olan karbonhidratlar; meyve, tahıl, sebze ve süt ürünlerinde bulunan şeker, nişasta ve liflerdir. Temel gıda gruplarından biri olan karbonhidrat, sağlıklı bir diyet için bir hayli önemlidir.
Ekmek, kalorisi ve karbonhidratı yüksek, protein, lif, yağ, vitamin ve mineral açısından düşük bir besindir. Ancak günümüzde pek çok çeşidi olduğu için besleyici içeriği değişkenlik gösterir. Genel olarak bir besini ne kadar işlerseniz var olan besleyiciliği de düşüş gösterir.
Hazır beyaz ekmek gibi yüksek miktarda basit karbonhidrat tüketimi kilo alımına neden olabilir. Diyabet, kalp hastalığı ve birçok kronik rahatsızlıkların riskini artırabilir. Bununla birlikte ekmeğin besin profili türüne bağlıdır. Tam buğday ekmeği gibi lifli bir ekmek daha yüksek besin değerine sahiptir.
Düzenleyici maddeler su, madensel tuzlar ve vitaminlerdir. Yapı maddesi olarak görev yapan su, vücudumuzda düzenleyici olarak da görev yapar.
3.yaprak-tahıl grubu
Bu grupta yer alan besinler; Buğday, pirinç, mısır, çavdar ve yulaf gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, bulgur,ekmek, yarma, gevrek ve benzeri ürünler bu grup içinde yer alır.
A) Su ve mineraller her besinde bulunur.
Ekmek kültürümüzün en temel besin maddesidir. Gerek besleyici ve gerekse doyurucu özelliği ile de ayrıca tercih sebebidir. Dolayısı ile de ülkemizdeki tahıl tüketiminin başında ekmek gelmektedir. Günlük enerjinin ortalama yüzde 50'si ekmek ve tahıl ürünlerinden karşılanmaktadır.
Yumurta: Hayvansal kaynaklı protein içeren besinler arasında en önemli protein kaynaklarından biri yumurtadır. Yumurtanın hem sarısı hem beyazı protein içerir ancak beyazı protein bakımından daha zengindir. Balık: Protein ağırlıklı besinler arasında hayvansal bir besin olan balık da bulunur.
Yaklaşık olarak 100 gram yoğurt içerisinde 44 miligram D vitamini bulunur. Aynı miktardaki yoğurt, 89 kcal enerji, 4,53 gram protein, 3,80 gram yağ, 4,28 gram laktoz ve 4,24 gram karbonhidrat içerir.
Yer fıstığı protein içeriği en yüksek kuruyemiştir. 100 gr yer fıstığı tüketildiğinde yaklaşık 26 gr protein, 49 gr yağ tüketilmiş olur.
"Protein", "polipeptit" ve "peptit" sözcüklerinin kullanımında bir muğlaklık vardır. "Protein" genelde kararlı bir şekle sahip olan bütün biyolojik molekül için kullanılır. "Peptit" ise genelde kararlı bir üç boyutlu yapıya sahip olmayan, kısa amino asit oligomerleri için kullanılır.
Kırmızı et hayvansal proteinler arasında en fazla protein içeren besin. Uzmanların önerdiği beslenme programlarına göre kırmızı eti haftada en az iki defa tüketmek gerekiyor.
Avokado, şeftali, kivi, ahududu, kayısı, kavun, kırmızı meyveler, muz ve portakal protein açısından zengindir.
Ekmek, karbonhidratça zengin bir gıdadır. Esmer ekmekler daha az olmak kaydıyla % 50 oranında karbonhidrat, % 8,5-9.0 protein, % 3-3,5 ya , %2,0 mineral madde, % 37 su içerir (Elgün ve Ertugay, 1995).
En çok karbonhidrat içeren besinlere örnek verilecek olursa; Ekmek, Makarna, Mısır gevreği, hurma, muz, Baklagiller sınıfına giren Yeşil mercimek, nohut, kuru fasulye, bakla gibi sebze ve baklagillerde fazla miktarda yer almaktadır.
Ekmek ölçülü tüketildiği zaman kilo aldırmaz. Ancak ekmeğin yanında bir de kalori oranı yüksek yiyecekler tüketirseniz, bu kilo almanızı sağlayacaktır. Günde 1 ince dilim ekmek tüketmeniz ve yanındaki yiyeceklere dikkat etmeniz kilo almanıza neden olmayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri