Varikosel tedavisinde en başarılı ve komplikasyonu en az yöntem Mikrocerrahi Varikoselektomi yöntemidir.
Varikosel ameliyatları mikroskop altında mikro cerrahi ile yapılmalıdır.
Ergenlik çağında olan ve genç erkeklerde testis boyutlarında belirgin farklılık olması durumunda varikosel ameliyatı yapılabilir. Tedavi seçenekleri arasında cerrahi ligasyon (damarın bağlanması) ya da perkütan venöz embolizasyon (küçük bir kesi ile damarların içine girilerek tıkanması) bulunur.
Mikrocerrahi varikoselektomi sonrası nüks oranı son derece düşüktür. Ortalama olarak varikosel hastalarının mikrocerrahi metodu ile ameliyatı sonrası nüks oranı %1-3 arasındadır. Bazı hastalarda ameliyat sonrası nüks, yani tekrarlama ve yeniden ameliyat gerekir.
Varikosel ameliyatı zor bir ameliyat değildir. Ancak cerrahi operasyonda çok ince damarlar ile uğraşıldığı için dikkatli olunması gereken bir ameliyattır. Ameliyat sonrası bir iki gün hafif ağrı hissedilebilir. Bu durum kısa süre içinde geçerek ameliyatın herhangi bir etkisi görünmez.
İlgili 27 soru bulundu
Varikosel Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi
Hastalar genellikle 4-5 gün sonra günlük hayata dönmektedir. Mikrocerrahi yöntem kullanıldığında ve tek taraflı ameliyatlarda ağrı daha az olmaktadır.
Varikosel ameliyatının riskleri var mıdır? Varikosel ameliyatı mikrocerrahi yöntemle yapıldığı için komplikasyon oranı son derece azdır. En önemli risk testis atardamarının bağlanması ve buna bağlı ameliyat sonrası testis küçülmesi ve kanlanmasının bozulmasıdır.
Varikosel, ürolojik hastalıklar arasında genç erkeklerde sık görülen bir hastalıktır. Kötü huylu değildir, kansere dönüşmez, hayati bir tehlike oluşturmaz. Tedavi edilmediği taktirde ilerde infertilite (kısırlık) ve cinsel fonksiyon bozukluklarına neden olur.
Günümüzdeki en önemli ve önerilen varikosel tedavi yöntemi mikroskopik olarak yapılan varikosel ameliyatlarıdır. Bu ameliyat damarlar üzerinde yapılan ameliyatlardır. Testise kan getiren damarlar korunarak varisli damarlar bağlanır ve çıkarılır.
Ameliyat için ne tür anestezi verilir, hastalar kaç gün hastanede yatar? Varikosel ameliyatı için genel anestezi veya spinal anestezi yapılır. Ameliyat yaklaşık 45 dakika kadar sürer. Hastalar ameliyattan sonra 5-6 saat sonra taburcu edilir veya bir gece hastanede kalır.
Spinal anestezi alan hastalarda operasyon sonrasında idrar yapamama durumu gelişebilmekte ve bu durumda sonda takılması gerekmektedir fakat normal şartlarda operasyon sonrası rutin sonda uygulaması tercih edilmemektedir. Varikosel ameliyatı sorasında rutin dren konulması da genelde tercih edilmemektedir.
Bu yüzden ameliyattan 3 ay sonra sperm parametrelerinin değerlendirilmesi, operasyondan elde edilecek fayda hakkında bilgi verir. Varikosel operasyonundan sonra sperm sayısı üzerini en iyi etkiler 9 ay civarında oluşur, gebelik genellikle operasyondan bir yıl sonra beklenir.
Genel olarak 1 yıllık cinsel ilişkiye rağmen çocuk sahibi olamayan erkek bireyin muayene ve ultrason sonucu ile varikosel tanısı konulması ve sperm analizinde bazı parametrelerde düşüklük saptanması varikosel ameliyatı gerektirir.
Varikosel ilerledikçe testis fonksiyonlarının zarar görmesi sonucu erkeklik hormonu üretimi azalabilir. Bu doğrultuda erkeklerde sertleşme problemi gibi cinsel işlev bozuklukları ile karşılaşılabilir. Dolayısıyla varikosel cinsel yaşamı etkileyen bir hastalık halini alabilir.
Varikosel tekrarlamış ise tanı mutlaka doppler ultrasonografi ile tespit edilmelidir. Tekrarlamış varikoselin tedavisinde de en başarılı yöntem yine subinguinal mikrocerrahi varikoselektomi yöntemidir.
Varikosel hastaları basit bir ameliyat sonrası çocuk sahibi olabilirler.
Varikosel ameliyatından 1 gün sonra hasta yürüyerek rahat bir şekilde taburcu edilir.
Varikosel ameliyatlarında amaç kirli kanı götüren toplardamarların yani varisli damarların ortadan kaldırılmasıdır. Bu işlem esnasında lenf damarları denilen beyaz damarlarında bağlanmasıyla beraber Hidrosel dediğimiz durum ortaya çıkabilir.
Ameliyat sayesinde, kısırlık sorunu çoğunlukla ortadan kalkmaktadır. Ancak her varikoseli olan hastaya ameliyat yapılmamaktadır. Acil ameliyat olması gereken bir hastalık olarak görülmemektedir. Kalıcı hasar oluşturabilen bir hastalık olsa da bu hastalığa sahip olan herkes kısır değildir.
Her varikosel ameliyat edilmez. Varikosel tedavisi için ameliyat kararı, kişinin semptomları, ağrı düzeyi, üreme sorunları ve genel sağlık durumu gibi faktörlere bağlıdır. Varikosel ağrısı hafifse ve üreme fonksiyonları üzerinde olumsuz bir etkisi yoksa, ameliyat gerektirmez.
Ameliyatsız varikosel embolizasyonu, yani genişlemiş damarın içine girerek tıkanması işlemi 2001 yılından beri kılavuzlara girmiş güvenli ve etkili bir tedavi yöntemidir. Genel anesteziye gerek yoktur, işlem lokal anestezi ile yapılır ve böylece genel anestezinin oluşturabileceği risk ve komplikasyonlar ortadan kalkar.
Varikosel ameliyatından sonra genelde aynı gün içerisinde çok nadiren 1 gün hastanede kaldıktan sonra taburcu olabilirsiniz. Normal aktiviteye dönüş süresi hastadan hastaya değişmekle birlikte ortalama 1-3 gün, işe dönebilme süresi ise 5-10 gündür.
Yapılan ameliyatların çoğu tek taraflı ameliyatlardır. Tek taraflı ameliyatlar genellikle 40-45 dakika kadar, iki taraflı olanlarda 1-1,5 saat arasında sürebilir, ortalama bir saat olarak düşünülebilir. Varikosel ameliyatında kaç gün yatılır? Varikosel ameliyatı sonrası 1 gün hastanede kalınır.
Mikrocerrahi yönteminde ciltte daha küçük kesiler açıldığı için doku hasarı minumum seviyede olur. Böylece iyileşme süreci kısalır. Mikrocerrahi operasyonları Ne Kadar Sürer? Ameliyatın yapılacağı bölgeye ve hastalığın durumuna göre değişkenlik göstermekle birlikte, genellikle 1-2 saat süren operasyonlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri