Marufun yani iyiliğin zıddı olan "münker" kelimesi sözlükte "bilinmeyen, tanınmayan, kabul edilmeyen, çirkin, kötü, yadırganan şey" demektir. Dini bir kavram olarak da Allah'ın razı olmadığı, İslamın çirkin, kötü, suç, günah ve haram olarak bildirdiği davranışları ifade eder.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Münkir kelimesi, ''inkar' kelimesinden türetilmiştir. İnkar, hakikati reddetmek ve batıla inanmak anlamına gelirken münkir de inkar eden, gerçeği yalanlayan demektir. Allah'ın birliğini, gönderilen elçileri, Kuran'ı Kerimi ve hesap gününü inkar edenler için de aynı kelime kullanılır.
Savaşta yapılan çarpışmalardan her biri. Güçlü tartışma.
dava dilekçesine süresinde cevap vermeyen ve aynı zamanda delil sunma hakkını kaybeden davalıya dair durum. delil sunma hakkı ile ilgili bir kavram olmayıp davada cevap dilekçesi vermeyen tarafın karşı tarafın öne sürmüş olduğu iddiaların tümünü inkar etmiş sayılma halidir.
Körmöz, Türk ve Altay halk inancında ve mitolojisinde melek ve hayalet anlamına gelen sözcük.
İlgili 26 soru bulundu
Münkir olma hali, inkarcılık,imansızlık.
(Osmanlı Dönemi) Hürmet ve tâzim edilen. İkram olunmuş. Muhterem.
Veçhile kelimesi genel olarak bu yüzden ve bu yönden manalarına gelmekte olan bir kelime olarak ifade edilebilir. Aynı zamanda veçhile kelimesi böylece anlamına gelecek şekilde de kullanılmaktadır. Üstelik veçhile kelimesinin şekilde ve bakımdan gibi anlamlara sahip olduğunu söylemekte mümkündür.
Kanun ve nizama uygun. Bilahare: Sonra. Bilabedel: Bedelsiz, ücretsiz. Bilasebep: Sebepsiz.
Muharrik ve Cezası
Askeri şahıslardan birini amire veya mafevke karşı itaatsizliğe mukavemete, fiilen taarruza sevk ve tahrik eden muharrik sayılır.
Sözlükte “inkâr etmek, bilmemek, hoş karşılamamak” anlamındaki nekr kökünün if'âl kalıbından türeyen münker kelimesi değişik zamanlarda yaşamış muhaddisler tarafından farklı şekillerde tarif edilmiş olmakla birlikte daha çok “zayıf râvinin güvenilir râviye muhalefeti sebebiyle zayıf olan hadis” mânasında kullanılmıştır ...
Mürşit, tasavvufta tabi olunan kâmil insan örneği.
Kelime Anlamı: Münakaşa kelimesi, iki veya daha fazla kişi arasında tartışma, çatışma veya sözlü anlaşmazlık anlamına gelir.
Mücellit ustası eskilerde el işçiliğiyle ayrı sayfalar halindeki kitabı ya da defteri dikerek bir bütün haline getiren sonrasında kapaklarını, kaplarını birleştiren ve süslemelerini yapan zanaatkardır.
Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi, 1923 yılında Lozan Barış Antlaşması'na ek olarak yapılan sözleşme uyarınca Türkiye Cumhuriyeti ve Yunanistan Krallığı'nın kendi ülkelerinin yurttaşlarını din esası üzerine tehcir ve zorunlu göçe tabi tutmasına verilen addır. Göçe tabi tutulan kişilere ise mübadil denir.
Münşi, edebî ilimlere vâkıf, bir maddeyi mensur olarak ve kusursuz bir şekilde kaleme alabilen kâtip demektir. Münşiler resmî belgeleri kusursuz olarak yazma hünerine sahip olan kişilerdir.
Bihakkın Tahliye Nedir? Bihakkın tahliye, cezanın infazının başladığı tarihten itibaren süre kapsamında, hükümlünün ceza infaz kurumunda veya koşullu salıverildiği zaman tamamlayacağı süreyi ifade eder.
yani, "hakkında bina ederek, üzerine kuraraktan" anlamına geliyor. pratikte "binanale" diye söyleniverir. bundan dolayı, bu yüzden anlamına gelen osmanlıca bağlaç.
Bir konuda kişisel görüş belirtme, kanaat getirme.
Bir kimseye veya bir topluluğa, bir işi yapmak için verilen görev, görevlendirme. Örnek cümle: "Yönetim kurulu tarafından yeni bir projeyi yürütmek üzere mukarrer oldum."
Türkçedeki kullanımıyla müstesna, genel kuralların dışında, özel veya istisna bir durumu ifade eder. Kelimenin Anlamı: Müstesna, bir şeyin veya durumun genel kurallardan veya normlardan saparak özel veya istisna bir konumda olduğunu belirtir. Bu kelime, olağanın dışında veya ayrıcalıklı bir şeyi tanımlar.
Uygulamada; özellikle kişilerin güvenliğine, hürriyetine veya hayatına yönelik eylemler matuf eylem olarak kabul edilir. Örneğin, güvenlik güçleriyle silahlı çatışma, karakol baskını, silahlı gasp, asker, polis veya sivil vatandaş öldürme veya öldürmeye teşebbüs ve hürriyeti tahdit bu tür eylemlerdendir.
İcra ve İflas Kanunu (İİK) Madde 72 uyarınca Menfi Tespit Davası, gerçekte var olmayan bir borç ya da geçersiz bir hukukî ilişki nedeniyle hakkında icra takibi yapılmış veyahut icra takibi yapılma tehdidine maruz kalan bir kimsenin (borçlunun) gerçekte borçlu bulunmadığını ispat için açabileceği davadır.
Kökeni: "Müşterek" kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup "مشترك" (muşterik) kelimesinden Türkçeye geçmiştir. Anlamı: "Müşterek" kelimesi, birden fazla şeyin veya kişinin ortak veya aynı olma durumunu ifade eder.
Yani siz alıcının mükerrer olarak kestiğini belirttiğiniz faturanın daha önce aynı içerikle kesildiğini görüyorsanız, mükerrerlik bu durumda olur ve yeni kesilmiş olan faturaya (mevzuat hükümlerine uygunsa) iade faturası kesebilir, harici yollarla faturaya itiraz edebilir ya da fatura ticariyse red cevabı ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri