Yüzey aktif madde (sürfaktan), hidrofilik ve hidrofobik kısımlarda oluşan, suda çözündüğünde yüzey gerilimini etkileyen kimyasal bileşiktir. Yüzey aktif madde, sabun, deterjan, ıslatıcı maddeler ve emülsiyon oluşturan maddeler için kullanılan genel bir isimdir.
Deterjanlarda en yaygın kullanılan yüzey aktif madde olarak bilinen anyonik aktif maddeler, suda çözündüğünde eksi yüklü iyon oluşturur. Anyonik aktif maddelerin hidrofil uçları eksi, yani anyon yüklü olduğundan, yüzey gerilimini azaltarak deterjanların işlev görmesini sağlar.
Yüzey aktif maddeler (Sürfektan) kire, yağa (mikrop) yapışıp suyla atan maddelerdir, böylece onları cildinizden veya saçınızdan durulayabilirsiniz. Sabun, şampuanlarınve temizlik ürünlerinin hepsi yüzey aktif maddelerdir. Her endüstride kullanılmaktadır. Anyonik YAM Köpük oluşturma ve ıslatma özelliklerine sahiptirler.
Noniyonik aktif maddeler, herhangi asit ya da bazik ortamlardan hiçbir zaman etkilenmedikleri için, bulaşık deterjanı, çamaşır suyu, kozmetik ya da diğer tüm sanayilerde en sık kullanılan yüzey aktif maddelerdir.
Yüzey aktif madde kullanımı
Bu bileşikler, sıvı sabunlar, duş jelleri, şampuanlar veya diş macunu gibi kişisel hijyen içerir içeren deterjanlarda, kozmetiklerde kullanılır olarak kullanılır.
İlgili 29 soru bulundu
Şampuanların en önemli bileşenlerinden birisi yüzey aktif maddelerdir (sürfaktanlar). Bunlar su ve kir arasında yüzey gerilimini azaltarak kirin, saç ve deriden kolayca uzaklaştırılmasını sağlar.
Yüzey aktif maddeler kimyasal yapılarına göre anr yonik, katyonik, noniyonik ve amfoterik olarak sınıfr landırılmaktadır. Bu maddeler suyu seven (hidrofilik) polar ve suyu sevmeyen (hidrofobik) apolar gruplarr dan oluşmaktadır.
Yemek borusunda en çok yanık oluşturan yakıcı madde yağ çözücülerdir (Bulaşık deterjanları vb.). Ülkemizde son yıllardaki ciddi özofagus (yemek borusu) yanığı ve darlığının en sık nedeni sodyum hidroksit içeren yağ çözücülerdir. Bunların ev temizliğinde kullanılması, yanlışlıkla içilme olasılıklarını arttırmıştır.
Sabun ve deterjanın her ikisi de bazik karaktere sahiptir. Her iki ürünün de temizleme özelliği bulunur. Sıcak su ile kullanıldıklarında daha etkin temizleme özelliği ortaya çıkar. Her iki ürün de suda çözünür.
Kimyasal temizlik malzemeleri genel olarak 5 e ayırdık. Bunlar: sabun ,deterjan, çamaşır suyu,çamaşır sodası,tuz ruhu dur.
Sabun molekülleri polar ve apolar olmak üzere iki kısımdan oluşur. Sabun molekülünde baş kısım polar, kuyruk kısmı ise apolardır. Ellerimizi yıkarken sabunun uzun hidrokarbon zincirlerinden oluşan apolar kısımları yine apolar olan kirlere tutunur hatta onları çevreler, polar kısımları ise su molekülleri ile etkileşir.
Deterjanlar; petrol türevlerin den elde edilen, temizleme arıtma özelliği bulunan toz, sıvı veya krem durumunda bulunan kimyasal madde, arıtıcı dır.
* Deterjan, petrol ve türevlerinden (organik maddelerden) elde edilirken, sabun yağ asitlerinden ve NaOH gibi bazik alkalilerden elde edilir. * Deterjan hem sert suda hem de yumuşak suda çözünebilirken, sabun çökelti verir. * Suyun yüzey gerilimi düşürülmek istenirse, deterjan kullanmak daha akıllıca olacaktır.
Sabun yüzey aktif maddelerin kategorisine girer. Ancak Sabun kelimesi daha çok büyük moleküllü alkil sülfat veya sulfonatların sodyum tuzları gibi organik türevler için kullanılır.
Sabun da deterjan da birer sürfaktan (surface-active-ingredient), yani yüzey etkin maddedir.
♢Her ikisi de temizlik maddesidir. ♢Suda çözünürler. ♢Baziklerdir. ♢Yüzey aktif madde içerirler.
1. Sabun ve deterjan organik maddelerdir.
Deterjan gibi ürünlerde kullanılan ve bu ürünlere temizleme özelliği kazandıran kimyasallara "Yüzey Aktif Madde" denir. Sabun, deterjan mıdır? Kimyasal ve teknik anlamda sabun deterjan değildir.
Deterjanın yapısında bulunan benzen halkası mikroorganizmalar tarafından parçalanamaz. Bundan dolayı çevre kirlenmesine etkisi sabundan daha fazladır. Günlük hayatta kullanılan deterjanlar sabun tozu, klor, boraks gibi ağartıcılar taşır.
Deterjanlar genel tanımı ile herhangi bir yüzeyde bulunan kirleri çözen ortamdan uzaklaştıran kimyasal bileşiklerdir. Deterjanlar, sabun yıkamada kullanılan maddelerden yapılırlar, sabundan farkı içinde daha çok yumuşatıcı maddeler bulunmasıdır.
➢ Aşındırıcı ve yakıcı etkisi nedeniyle elle yapılan temizlik işlemleri için uygun değildir. ➢ Yüzeylerde film tabakası oluşturmakta ve durulama işlemini güçleştirmektedir.
Eğer yanlışlıkla bulaşık deterjanı yutarsanız iritasyona neden olabilir. Mide bozukluğu, ishal ve kusma gibi belirtiler gösterebilirsiniz. Bu belirtileri gördüğünüzde yardım için aile hekiminize danışın, Ulusal Zehir Danışma Merkezi'ni arayın veya hemen acil servise gidin.
Deterjan genel anlamıyla, bazı malzemelerin temizlenmesinde kullanılan maddeler olarak tanımlanabilir. Deterjanlar; yüzey aktif özelliğe sahip organik maddeler ve temizlemeye yardımcı diğer kimyasallardan oluşurlar.
Çamaşır deterjanları ve sabunları
Deterjanlar doğada tamamen parçalanmazlar. Su kaynaklarına karışarak nehirleri ve denizleri kadmiyum ve arsenik gibi zehirli ağır metallerle kirletirler.
MBAS testi, anyonik yüzey aktif maddeler ve metilen mavisi olarak tanımlanan katyonik bir boyadan oluşan iyon çiftlerinin ortaya çıkışına ve bu maddelerin su fazından organik faza taşınmasına dayanır. MBAS tayini için su numunesi ve metilen mavisi bir araya getirilir. Metilen mavisi, katyonik bir boyadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri