MÜNŞEÂT-I EL-HAC ÂKİF EFENDİ (ÂKİF PAŞA) 19. yüzyılın önde gelen şair ve düşünürlerinden Âkif Paşa'nın mektuplarından meydana gelen eser. Âkif Paşa'nın çeşitli devlet görevlerindeyken yakın çevresi ve devrin önde gelen isimleri için kaleme aldığı 149 adet mektubu ihtiva etmektedir.
MÜNŞE'ÂT-I LÂMİ'Î (LÂMİ'Î ÇELEBİ)
Lâmi'î Çelebi (ö. 1532)'nin içinde yer yer manzum parçalar da olan, münşeât türündeki eseri.
Düz yazı, nesir anlamındaki inşa masdarından türeyen münşeat kelimesi, münşi adı verilen devlet teşkilatında çalışan nişancı ya da kâtiplerin yazdığı veya şair ve edebiyatçıların kaleme aldığı her çeşit sanatlı düz yazıya ve bu yazıların toplandığı kitaplara verilen ad olarak kullanılmıştır (Uzun, 2002: 18 ).
MECMUA). Kınalızâde Ali Efendi, Lâmiî Çelebi, Veysî, Nergisî ve Nâbî'nin eserleri bizzat kendileri tarafından derlenmiş, Ebüssuûd Efendi, Nef'î, Çelebizâde Âsım, Râgıb Paşa, Kânî ve Âkif Paşa'nın münşeatları ise müelliflerinin ölümünden sonra başkaları tarafından bir araya getirilmiştir.
Münşeat mecmuaları inşâ ilminin kurallarına uygun olarak yazılmış resmî ve özel mektupların veya şiirlerin bir araya getirilmesi ile oluşturulan eserlerdir. Bu eserler edebiyat ve tarih açısından son derece önemlidir.
İlgili 20 soru bulundu
Münşeat', divan edebiyatında nesir yazarlarının yazdıkları yazılara ve bu yazıların toplandığı mecmualara (dergilere) denir.
İnşa, Türk edebiyatında başlangıçta resmi yazışma kurallarını ve üslubunu ifade etmiş, zamanla estetik nesir anlamında kullanılmaya başlanmıştır. Kâtiplerin yazdığı sanatlı resmi yazılar ile şair ve edebiyatçıların meydana getirdikleri sanatkarane mektuplara ve bunların toplandığı kitaplara münşeât adı verilir.
Mecmua-i Sâz ü Söz, 17. yüzyıl ortalarında Ali Ufkî Bey tarafından telif edilmiş olan Türk musikisine ait nota ve güfte mecmuasıdır. Müellif eserinde, içinde kendi bestelerinin de yer aldığı, döneminin musiki çevrelerinde icra edilen yüzlerce eserin notasını kaydetmiştir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan münşeat sözcüğü, inşa kelimesinden türetilmiştir. İnşa, bir şeyi sıfırdan yapmak, kurmak ve düz yazı anlamına gelir.
Sözlük anlamı “cem' olunmuş, toplanmış, bir araya getirilmiş şey” (Devellioğlu, 2000: 596) olan mecmua, seçme şiirlerin ya da muhtelif konularda kaleme alınmış yazıların bir araya getirildiği eserlerin genel adıdır.
Ali Şir Nevâyî'nin çeşitli zamanlarda Hüseyin Baykara'ya, şehzadelere, yakınlarına ve dostlarına yazmış olduğu mektuplardan oluşan bir eser. Doğu Türkçesinde münşeat türünün ilk örneği olma özelliğine sahip olan eser 897/1491-1492'den sonra yazılmıştır.
Münşeatlarda ( Nesir halindeki yazıları bir araya toplanmasından meydana gelen eserlere denir.) resmi ve özel mektuplara geniş yer verilirdi. Fuzuli'nin Şikayetname'si ( 15. yy ) Divan edebiyatı döneminin ünlü mektubudur.
Divan Edebiyatı Divan edebiyatında nesir (düz yazı) şiire göre ikinci planda kalmıştır. Divan edebiyatında nesre (düz yazıya) “İnşa”, bu işle uğraşan kişilere “münşi”, düz yazıdan oluşan eserlere de “münşeat” adı verilmiştir. Konu ve düşünceden çok söyleyiş güzelliğine önem verilir.
Surname, Osmanlı dönemi Türk edebiyatında şenlikler hakkında yazılan edebî metinlerin genel adıdır. Osmanlı döneminde padişah çocuklarının doğum ve sünnet törenleriyle padişah kızlarının düğün törenlerini anlatan manzum, mensur ya da manzum-mensur karışık yazılan eserler genellikle Surnâme adını taşır.
İnşâ terim olarak, “yazmak, yazma sanatı ve kompozisyon” gibi anlamların yanı sıra resmî veya özel yazışmaların belirli bir usule göre yapılmasının inceliklerini ve mektup yazma sanatını ifade eder.
FETİH-NÂME-İ KAMANİÇE (NÂBÎ)
Nâbî'nin Kamaniçe zaferini anlattığı eseri. 1672 yılında IV. Mehmed'in Lehistan'a (Polonya) yaptığı seferi bütün ayrıntıları ile anlatan Fetih-nâme-i Kamaniçe, Nâbî'nin kaleme aldığı ilk eser olma özelliğine sahiptir.
Münşeat çeşitli konularda mensur yazı ve mektupların toplandığı yapıtların genel adıdır. Münşeatın kelime anlamı, "düz yazı, nesir" olarak ifade edilir.
Nesir biçiminde yazılmış olan edebiyat türlerinin başlıcaları ise şunlar olmaktadır: Öykü, roman, tiyatro, mektup, gezi, deneme, biyografi, eleştiri, günlük, anı, söylev. Nesir; kısaca serbest ve ölçüsüz düz yazıdır. Nazım genel olarak tüm şiir türlerini kapsamaktadır.
Klasik Türk edebiyatında süslü nesir türünün ilk örneği XV. yüzyılda Tazarru'nâme adlı eseriyle Sinan Paşa tarafından verilmiştir. Bu nesrin diğer temsilcileri arasında Fuzuli, Veysi, Nergisi gibi yazarlar bulunmaktadır.
Dergâh, Yahya Kemal tarafından Mondros Mütarekesi yıllarında kurulan edebiyat dergisi.
Mecmualar, genelde bir veya daha fazla yazar yahut şaire ait çeşitli şekil ve hacimlerdeki dinî, din dışı nesir ya da şiirlerden oluşan derleme kitaplardır: Mecmûatü'l-ehâdîs, mecmûa-i fetâvâ, mecmûa-i ed'iye, mecmûatü'r-resâil, mecmûa-i eş'âr, mecmûa-i tevârîh, mecmûa-i fevâid gibi.
Edirneli Nazmî'nin Mecmaü'n-nezâir'i, 940/1533-34'de yazılmıştır. Mecmûada 357 şâirin 5527 şiri yer almaktadır. Eser XIV, XV ve XVI.
Yazılı mektubun tarihçesi çok eski çağlara dek gitmektedir. Elimize geçen en eski mektuplardan biri Sümer dilinde çivi yazısıy la yazılmış bir kil tablettir ve yaklaşık Î. Ö. 2100-2016 arasında bir zamana tarihlendirilmektedir.
Öğretici metinlere: makale, fıkra, deneme, eleştiri, anı, biyografi, otobiyografi, söylev, mektup, söyleyişi, mülakat, röportaj, gezi yazısı ve haber yazısı gibi örnekler verilebilir.
Mektuplar “edebî mektuplar”, “özel mektuplar”, “resmî mektuplar”, “iş mektupları” ve “açık mektuplar” olmak üzere temelde beşe ayrılır. Bunların dışında manzum şekilde, yani şiir olarak yazılan mektuplar da vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri