(ﻣﻨﺘﺜﺮ) sıf. (Ar. intiѕār “saçılmak, dağılmak”tan munteѕir) Etrâfa saçılan, dağılan, dağılmış, dağınık: Meşcerin sîne-i sükûnunda / Müntesir iltimâ-ı sâf-ı kamer (Tevfik Fikret).
Münteşir Kelimesinin Güncel TDK Sözlük Anlamı Ne Demektir? Yayımlanan, Yayımlanmış Olan (Gazete, Dergi Vb.)
Muntazır olmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: beklemek, gözlemek.
Türk Dil kurumuna göre muharrer kelimesi yazılmış, yazılı ve yazıya geçirilmiş anlamına gelen bir kelimedir.
Münkesir TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Kırılmış, kırık. mecaz Kırgın, gücenmiş
İlgili 35 soru bulundu
Mültezim, Osmanlı toprak sisteminde açık artırma usulüyle, belirli eyaletleri (Özellikle merkezden uzak olanları) kiraya vermeye iltizam, iltizam sahibi olan kişiye de mültezim denirdi. Bu yolla elde edilen para doğrudan devlet kasasına giderdi.
Müntesip TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Bir yere, birine bağlanmış, kapılanmış, intisap etmiş olan.
(ﻣﺴﺘﺒﺎﻥ) sıf. (Ar. istibāne “açık ve anlaşılır olmak”tan mustebān) Açıkça ortaya konmuş olan, şüpheye yer bırakmayacak şekilde anlaşılan, açık, âşikar, vâzıh: Ne sûretle mükâfat gördüğü “Nasîhatü's-selâtîn”in sutûr-ı âtiyesinden müsteban olur (Âlî Mustafa Efendi).
münafese - منافسه
معارضه کردن و حسد بردن. (غیاث). منافسة.
Arapça kökenli bir sözcük olan müteakip, ek olarak kullanıldığında sonrasında ve devamında anlamına gelir.
MÜBÂYİN. 1. Ayrı, farklı olan, farklı, başka. 2.
Müstantik kelimesi istintak sözcüğünden türetilmiştir. İstintak, bir meseleyi derinlemesine soruşturmak ve bilgi almak için karşı tarafa soru sormak demektir. Müstantik ise suçluları bulmak için şüphelileri sorgulayan kimse demektir. Bu kelime mecazen meraklı ve çok soru soran kişiler için de kullanılır.
Müçteba isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: Seçilmiş, seçkin.
mübayenet / mübâyenet / مُبَايَنَتْ
Ayrılık. Tutmazlık. Başkalık.
Müşîr (Osmanlıca: مشير), Osmanlı Devleti'nin son dönemi ve Türkiye'nin ilk yıllarında kullanılan, günümüzdeki en yüksek askerî rütbe olan mareşale denk olan rütbe.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mütenahi kelimesi, bir yerin sonu ve sonu olan zaman anlamına gelir. Farsçada ''na'' eki ise başına getirildiği eklere olumsuz anlamı katar. Na ve mütenahi kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuş olan bu kelime sonsuz manasına gelir.
Sözlükte “saç” anlamındaki şa'r kökünden türetilir ve “parlak bir yıldız” diye tanımlanır. Arap dilcilerinin şi'râyı "saçlı" mânasında Arapça asıllı bir kelime kabul etmelerine rağmen şarkiyatçılar, kelimenin Grekçe'deki sirius isminin Arapçalaşmış şekli olabileceği görüşündedir (Horovitz, s. 119; Jeffery, s. 186).
Münazaa TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Ağız kavgası, çekişme, münakaşa. İki taraf arasındaki kavga, düşmanlık.
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu sözcük, 'Birini kendine vekil olan olarak seçen erkek' şeklinde ifade edilmektedir.
Berra ismi, Arapçada bereket kökünden türetilmiş olan bir isimdir. Anlam olarak gittiği yerlere ise, bolluk ve bereket sunan kişi anlamına gelir. Aynı zamanda bu sözcük, hayır işleyen kişi anlamına da gelir.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığında mütemadiyen kelimesi, 'Ara vermeden ve sürekli' şeklinde karşılık bulmaktadır. Mütemadiyen Ne Demek? Mütemadiyen TDK sözlüğüne göre sürekli ya da ara vermeden şeklinde tabir edilmektedir. Herhangi bir durumun devam ettiğini ve durmadığını anlatan bir kelime olarak öne çıkıyor.
Allah'a ortak koşan, başka ilahlar edinip onlardan medet uman ve kendi yaptıkları putlara secde eden kişilere müşrik denir.
İşrak, hem parlatmak ve ışıklandırmak hem de doğmak anlamına gelir. Müsteşrik ise, doğu ilimleriyle ilgilenen kişi demektir. Divan edebiyatı, alaturka müzik ve gazavatname gibi Doğu ilimlerine ise istişrak denir.
(Kavd. dan) İnkiyad eden, boyun eğen, muti olan, itaat eden.
mükerrem / مُكَرَّمْ
Hürmet ve tâzim edilen. İkram olunmuş. Muhterem. Kerim olan. (İnsan fıtraten mükerrem olduğundan, hakkı arıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri