Munzam zarardan kaynaklanan tazminat borcunun doğması için aranan kusur, borçlunun temerrüde düşmekteki kusurudur. Farklı bir anlatımla, burada zararın doğmasına yol açan bir kusur ilişkisi aranmaz ve tartışılmaz.
Borçlar Kanunu'nun bu hükmünde yer alan zarar doktrinde "munzam zarar (Weiterer Schaden = Dommage suplementair = Further damage)" olarak adlandınlmaktadır1. Buna göre, alacaklının malvarlığında iradesi dışında meydana gelen ve temerrüt faizinin üzerinde bulunan zarara munzam (ek) zarar denir2.
Munzam zararın tazmininin istenebilmesi için alacaklının temerrüt faizi ile karşılanamayan, onu aşan bir zarara uğramış olması gerekir. Bu itibarla, zararın miktarı işlemiş toplam temerrüt faizi miktarından az veya ona eşitse, tazmini gereken aşkın bir zararın varlığından söz edilemez.
Munzam zararın konusunu tamamen maddi zararlar oluşturmaktadır. Borçlunun temerrüde düşmesiyle alacaklının uğramış olduğu her türlü maddi zararın tazminini alacaklı talep edebilmektedir. Böylece manevi zararların munzam zarar davasına konu teşkil etmesinin hukuken imkânı bulunmamaktadır.
Yani munzam zarar, “borçlu temerrüde düşmeden borcunu ödemiş olsaydı, alacaklının mal varlığının kazanacağı durum ile temerrüdün sonunda ortaya çıkan ve oluşan durum arasındaki farkın temerrüt faizi ile karşılanmayan , onu aşan bölüme tekabül eden zarardır (Uygur, 2003;3427).
İlgili 21 soru bulundu
Alacaklının uğramış olduğu zarar, borçlunun borcunu geç ifa etmesi ya da temerrüde düşmesi sebebiyle doğmuş olmalıdır. Munzam zarar sonucu doğan borcun hukuki sebebi, asıl alacağın temerrüde uğramasıdır.
Munzam zarar davası 10 yıllık zamanaşımı süresi içinde her zaman açılabilecektir.
Munzam zarar, yeni kanun ifadesiyle aşkın zarar, para borcunun geç ödenmesi nedeniyle alacaklının uğradığı toplam zararın faiz ile karşılanamayan kısmıdır.
Müspet zarar, alacaklının ifadan vazgeçerek zararının tazminini istemesi halinde söz konusu olur; sözleşme ortadan kalkmamaktadır, yalnız alacaklının ifaya ilişkin talep hakkının yerini müspet zararının tazminine dair talep hakkı alır.
Müterafik kusur, zarara uğrayanın zararın doğumunda veya artmasında etkisinin bulunduğu hallerde söz konusu olmaktadır. Bir başka anlatımla müterafik kusur, zarar görenin kusurlu veya özensiz davranışıyla zarara katılımı demektir.
Munzam(aşkın) zararın talep edilebilmesi suretiyle asıl alacağın değer kaybının önüne geçmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca munzam(aşkın) zararın talep edilebilmesi için borçlunun temerrüde düşmesinde KUSURLU olması gereklidir. Borçlu kusursuz olduğunu ispat edemedikçe bu zararlardan sorumlu tutulacaktır.
Alacak davasında temerrüt faizi hesaplaması yapılırken temerrüt faizinin değeri karşılamayacağı anlaşılıyor ise devam eden davada ıslah talebi ile aşkın zarar ileri sürülebilir. Bunun dışında aşkın zarar, ayrı bir dava olarak açılarak istenecek ise H.M.K 107 uyarınca belirsiz alacak davası olarak açılarak istenebilir.
«Zarar gören, zararını ve zarar verenin kusurunu ispat yükü altındadır. Uğranılan zararın miktarı tam olarak ispat edilemiyorsa hâkim, olayların olağan akışını ve zarar görenin aldığı önlemleri göz önünde tutarak, zararın miktarını hakkaniyete uygun olarak belirler.»
kusursuz sorumlulukta kusur koşulu aranmadan, haksız fiil nedeniyle doğan zararı tazmin yükümlülüğü doğmaktadır. buna rağmen, sorumlu kişinin zararın doğumunda kusuru da bulunabilir. işte buna "munzam (ek) kusur" adı verilmektedir.
Dolaylı zarar, hukuka aykırı fiilin mağdura verdiği doğrudan zarara bağlı olarak eklenen bir sebeple mağdurun uğradığı zarardır.” [5] Z ra dolaylı zarar kurumunda, asıl zarara uğrayan k ş doğrudan zarara bağlı ve bu sebepten dolayı uğradığı ek zararlardır.
Bu hukuki kavramları özetlersek; Müspet zarar; sözleşmenin hiç veya gereği gibi yerine getirilmemesinden doğan zarardır. Menfi zarar; uyulacağı veya yerine getirileceğine inanılan bir sözleşmenin hüküm ifade etmemesi veya yerine getirilmemesi yüzünden güvenin boşa çıkması nedeniyle uğranılan zarardır.
Menfi zarar alacaklının uğramış olduğu fiili zarar ile yoksun kaldığı karı içine alan bir zarardır. Fiili zarar sözleşmenin kurulması için yapılan giderler; noter masrafı, harç parası, pul, seyahat ücreti ve sair harcamalardır. Yine ifa beklentisiyle yapılan harcamalar da bu kaleme dahildir.
Parça borcu yeryüzünde tek olan belirli bir malın taahhüt edilmesidir. Şu ev, şu araba, şu köle gibi. Borçlanılan mal bir eşya kategorisi içinden herhangi bir miktar ise burada cins borcundan söz edilir.
Ağır ihmal, hukuka aykırı sonucu meydana getiren fiil işlenirken, böyle bir fiil işleyen kişinin şartlarına sahip herkesin göstereceği dikkat ve özeni göstermemektir.
Temsil, doğrudan veya dolaylı olabilir. Temsilci,Doğrudan temsil durumunda başkasının adına ve hesabına hareket eder. Dolaylı temsil durumunda ise kendi adına, ancak başkasının hesabına hareket eder.
Temerrüt; bir borçlunun, borç sözleşmesinin kararlaştırılan hüküm ve koşullarına göre borç verene borçlarını ödeyemediği durumu ifade eder. Mali yükümlülüklerin yerine getirilmemesi, borçlu için kredi puanının zarar görmesi, yasal işlem ve hatta iflas dahil olmak üzere ciddi sonuçlara yol açabilir.
a-Gecikme tazminatı; Temerrüde düşen borçlu, temerrüde düşmekte kusuru olmadığını ispat etmedikçe, borcun geç ifasından dolayı alacaklının uğradığı zararı gidermekle yükümlüdür. Alacaklı sadece ifayı isteyebileceği gibi, gecikmiş ifa nedeniyle uğradığı zararı tazmin edilmesini de isteyebilir.
Paranın satın alma gücünün zamanla azaldığı ekonomik düzenlerde temerrüt faizi ile karşılanmayan zararlar ortaya çıkmaktadır. Temerrüt faizi ile karşılanamayan zararlar, aşkın zarar olarak nitelendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri