3.3. Murabaha Sukuk: Murabaha, bir malın maliyetine önceden üzerinde anlaşılmış miktar kadar kâr ilave edilerek yapılan satış işlemi olarak tanımlanmaktadır (Khan, 2003:26). Bu sukuk türünde sertifika ihraç eden taraf emtia murabahası satıcısı, murabaha alan emtianın alıcısı ve fon da emtianın satın alma maliyetidir.
Muşaraka sukuk ise, özel amaçlı kuruluşun nakdi sermaye, diğer ortakların ise kişisel emek veya ticari itibar haricinde sermaye koyduğu ortak girişimlerin (joint venture) finanse edildiği, kar-zarar ortaklığına dayalı sukuk ihraçlarıdır.
Sukuk (Kira sertifikası) bir varlığa sahip olmayı veya ondan yararlanma hakkını gösteren, yatırımcısına belirli periyotlarda sabit veya değişken getiri sağlayan, ikincil piyasalarda alım satıma konu edilebilen faizsiz sermaye piyasası ürünüdür.
Kira sertifikası: Her türlü varlık ve hakkın finansmanını sağlamak amacıyla varlık kiralama şirketi tarafından ihraç edilen ve sahiplerinin bu varlık veya haktan elde edilen gelirlerden payları oranında hak sahibi olmalarını sağlayan menkul kıymeti ifade eder.
Sukuk getirisi hesaplama işlemi için devlet tarafından belirlenen oranlar doğrultusunda yapılır. Örnek olarak 2022 yılı için hazine sukuk ihracının getiri oranı % 9,75 olarak belirlenmişti.
İlgili 35 soru bulundu
Kira Sertifikası (Sukuk) Faizsiz Finans Prensiplerine Uygun mudur? Kira Sertifikası, İslami Finansal Kuruluşlar için Muhasebe ve Denetim Organizasyonu (AAOIFI) tarafından faizsiz finans prensiplerine uygun olarak kabul edilmiştir.
Bu nedenle kira sertifikasının oldukça likit bir endirekt gayrimenkul yatırımı şekli olduğunu söyleyebiliriz. Bu sertifikaların riskine bakıldığında ise, kira sertifikalarının dayanak varlığın değeri kadar güvenceye sahip olduğunu görürüz. Bu anlamda oldukça güvenli bir finansal enstrümandır.
Kira Sertifikası, kaynağa dönüştürülebilecek bir varlığı dayanak alarak ihraç edilmesi nedeniyle daha korunaklı bir yapıya sahiptir. Bu nedenle özellikle katılım bankacılığı müşterileri için güvenli bir yatırım alternatifidir.
Kira Sertifikaları Hazine ve Maliye Bakanlığı Varlık Kiralama Anonim Şirketince, satın almak veya kiralamak suretiyle devralınan varlıkların finansmanını sağlamak amacıyla ihraç edilen ve sahiplerinin bu varlıklardan elde edilen gelirlerden payları oranında hak sahibi olmalarını sağlayan menkul kıymetlerdir.
Belirli bir kuruluşun alınmayan sukûku satın almayı taahhüt etmesi câizdir. Bu durumda yükümlülük bağlayıcı vaade istinaden gerçekleşir. Taahhütte bulunan tarafın bu vaad karşılığında bir ücret alması câiz değildir.
Sukuk, devlet ve şirketlere finansman sağlama aracı olarak ihraç edilen, yatırımcıya faizsiz sabit getiri imkanı sunan finansal sertifikalardır. Asya ve Körfez ülkelerinde yaygın olarak kullanılmakta olup, islami hukuk prensiplerine uygun olarak hazırlanan İslami finansman kaynaklı bono olarak adlandırılmaktadır.
Sukuk sertifikaları, ihraç edilme amaçlarına ve sağladıkları finansman türüne göre çeşitli isimler alırlar. Temel olarak 5 çeşit sukuk sertifikası vardır: Mudaraba, Muşaraka,Murabaha, İcara, ve İstisna sukuku.
Sukuk, İslam dinine göre haram olan faiz kazancı yerine yatırımcısına helal kazanç sunan menkul kıymetlerdir (Derigs ve Marzban, 2008:286). Tahvil, ödünç para bulmak için çıkarılan borç senetleridir. Buna karşılık sukukta, sukuk alıcısı ilgili varlıkta tam tasarruf hakkı kazanmaktadır.
Yeşil sukuk, yeşil standartlar ile uyumlu biçimde sürdürülebilir ve yeşil temalı projelere finansman sağlayarak iklim değişikliği ile mücadele etmek amacıyla ihraç edilen sukuk türüdür.
Sukuk ihraç eden kuruluşlara baktığımızda; devlet, reel sektör, bankalar gibi kamu ve özel sermaye şirketleri ile adi ortaklıklar her türlü sukuku ihraç edebilirler (Tebliğ m.3/ğ). Adi ortaklıklar bono ihraç edemeyip sukuk ihraç etmesi, mevcut hukuk uygulamasında yasal otorite sukuku farklılaştırmıştır.
Kira sertifikaları kira ödemelidir. Yatırımlarınızı orta veya uzun vadede değerlendirerek kira geliri sağlamak istiyorsanız, kira sertifikalarına yatırım yapabilirsiniz. TL cinsi kira sertifikaları üzerinden gerçek kişilerin elde ettikleri alım satım kazançları ve kira gelirleri %10 oranında stopaja tabidir.
Buna göre, yukarıda işleyişi anlatılan altına dayalı gayri menkul kira sertifikası uygulamasında – verilen altınların birebir gram hesabı karşılığında yatırımcıya gayr-ı menkul hissesi satılması ve sahipliğe dayalı kira sertifikası olması şartıyla- fıkhi açıdan herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Sosyal ve Yeşil Sukuk (Social and Green Sukuk)
Şirketlerin, İslami hukuk ve şartlarına uygun Yeşil ve Sosyal Tahvilleri ihraç etmesinde ve gerekli uluslararası kriterlere uyumluluklarını sağlamalarına yardımcı oluyoruz.
En temel borçlanma aracı olan tahvil ile aynı işleyiş yapısına sahip olan kira sertifikası, satılıp kaynağa dönüştürülebilecek bir varlığa dayanak olarak ihraç edilmesi ve dolayısıyla daha korumalı bir yapı içermesi nedeniyle yatırımcılar açısından güvenli bir alternatif olarak ön plana çıkabilmektedir.
İhraç edilen kira sertifikaları, Borsa İstanbul Borçlanma Araçları Piyasası'nda işlem görmektedir.
Altın Tahvili Hazinece ihraç olunan bir devlet iç borçlanma senedidir. Sahibine tahvil karşılığında altın fiyatına endeksli TL cinsi faiz geliri sağlıyor. Kira Sertifikası ise bir varlığa sahip olma ya da ondan yararlanma hakkı sağlıyor ve o dayanak varlık da bir gayrimenkul oluyor.
Müşterilere/Fona sunulan kira sertifikaları için daha sonra geri alım vaadinde bulunması fetva kurulumuzca İslam Hukuku'na uygun görülmektedir. Müşterilerin/Fonun kira sertifikalarını alması elinde tutması daha sonra 3. bir kişiye veya Türkiye Finans Katılım Bankası'na geri satması dinen caizdir.
Fon, ağırlıklı olarak kamu ve özel sektör kira sertifikalarına yatırım yaparken, getiriyi artırmak için altın ve gayrimenkul gibi yine faize dayalı olmayan ürünlere de yönelebilir. Fon, tamamen faizsiz ürünlerle, birikimlerinizi enflasyonun aşındırıcı etkisinden korumayı ve getiri sağlamayı hedefler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri