erik fidanlarının geneli 4- 5 yaş itibariyle meyve vermeye başlarlar.
-Verime Geçmiş Bir Tam Bodur Mürdüm Erik Fidanı Kaç Kilo Meyve Verir:Erik fidanı tarlada ağaç başı 100-150 kg meyve verebilir.Saksıda bu verim düşecektir.
Uygun koşullar altında dikilen yabani erik anaçlı bir erik fidanından 1-2 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 4. Yıldan sonra olmaktadır.Yarı bodur veya bodur fidanlarda ise bu süre daha erken olmaktadır.
Erik ağacının dikildiği alan, sürekli yağış alan bir bölge ise, sulama ihtiyacı duyulmaz. Sulama ihtiyacı duyulan bölgelerde ise 10 – 12 günde bir düzenli olarak sulanması gerekir. Zamanı geldiğinde de düzenli aralıklarla budama yapılması gerekir.
-Gönderilecek Tam Bodur Mürdüm Erik Fidanı Özellikleri Nelerdir? Gönderilecek Erik fidanı maksimum boyu 1 metredir. Fidanın boyu mevsime göre değişebilir.
İlgili 31 soru bulundu
Erik, kışın sonlarına doğru çiçek açar, çiçekleri üzerine düşen kar doyumsuz bir görüntü oluşturur.
Ilıman iklime ve suya ihtiyaç duyan erik ağaçlarına gereken iklim isteği sağlandığı ve bakım yapıldığı takdirde ekonomik ömrü minimum 25 yıldır.
Erik bebeklere 6. aydan itibaren verilebilir.
Ağustos ayında tezgahlardaki yerini alan mürdüm eriği, Eylül ayının sonuna kadar afiyetle tüketilir. Genellikle taze bir şekilde tüketilen bu erik, içecek ve tatlı yapımında da kullanılır. Yazlık erikleri kış aylarında kullanmak isteyenler, mürdüm eriğini fırında veya güneşte kurutarak saklayabilir.
Adım 4: Bir erik ağacını ne zaman ve ne kadar beslemeli
Erik ağaçları ne kadar hızlı büyür? Genellikle genç bir ağaç yılda yaklaşık 20- 25 cm büyür, ancak 3 ila 6 yıl sonra meyve verir. Yeni ağaç iyice yerleştiğinde ve meyve verdiğinde, yıl boyunca düzenli olarak gübreleyebilirsiniz.
Dikilen bir erik fidanı klasik anaçlı ise 3-4 yılda , yarı bodur veya bodur anaçlı ise 1-2 yılda meyve vermeye başlayacaktır.Yarı bodur veya bodur anaçlı erik fidanlarından olan bahçelerde daha erken sürede ürün alır, dekara daha fazla mahsul alabilirsiniz.
Erik fidanlarını saksı içerisinde yetiştiriyorsanız 10 günde bir sulamanız yeterlidir. Açık arazide yetiştiriyorsanız 15 günde bir sulamanız yeterlidir. Kışın sulama çok az olmalıdır.
Erik Fidanı Ne Zaman ve Hangi Ayda Dikilir? Kış ayları, ılık geçen bölgelerde sonbaharda, kışı soğuk geçen bölgelerde ise ilkbaharda erik fidanları dikilir.
Erik Ağacı Kaç Kilo Meyve Verir? Tam verime geçen erik ağacı ortalama olarak ağaç başı 20-30 kg meyve verebilir.
Mart ayı başladığında birçok tezgahta satışı olan erik, yazın en gözde meyvelerindendir. Mart, nisan, mayıs ve haziran ayları eriğin yetişmeye devam ettiği aylardır. Nisan ayı eriğin yetişmeye başladığı ay denilebilir. Nisan ayından sonra 2 ay içinde erik iyice olgunlaşır ve yetişmesini tamamlar.
Gülgiller familyasının Rosaceae ailesinden olan mürdüm eriğinin anavatanı Anadolu'dur. Daha sonra Kafkasya'ya, ardından da Hazar Denizi çevresine ve dünyaya yayılan bu erik çeşidi kışların ılık geçtiği bölgelerde yetişir.
Meyveleri erken ve orta, yani temmuz-ağustos ayları arasında erken olgunlaşan erikler, meyvenin hasat edilmesinden hemen sonra, ancak en geç Eylül ortasına kadar budanır, böylece kesme yaralarının ilk donlardan önce iyileşmesi için zaman olur.
Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir. Antioksidan açısından oldukça zengin bir içeriğe sahip olması, hastalıkların önüne geçer. Kemiklerin güçlenmesinde fayda sağlayan mürdüm eriği, osteoporoz (kemik erimesi) riskini azaltmaktadır. İdrar söktürücü özelliği vardır ve vücudun ödem atmasına yardımcı olur.
Erkenci cinsler mart ayının başlarında çiçek açarken, geç olgunlaşan çeşitleri ise mayıs ayının ortalarına doğru çiçek açar. Erik ağacı pembe kendine hayran bırakacak güzellikte çiçekler açarlar.
Papaz eriği, mürdüm eriği, Malta eriği ve can eriği en sevilen çeşitlerindendir. Bahar ve yaz aylarının gözde meyvesi olan erik kışın belirli zamanlarında da yenilebilen güzel bir meyve. Mayhoş tadı ile farklı bir meyve tadı arayanlar için en iyi seçeneklerden biri olan erik, çekirdeği ile de oldukça faydalı.
Mürdüm eriği içerisinde birçok fayda barındırsa da her şeyde olduğu gibi mürdüm eriğinin de fazla tüketilmesi zararlı olmaktadır. Gereğinden fazla tüketilen mürdüm eriği kan şekerinin yükselmesine sebep olur.
100 gram mürdüm yaklaşık 60-75 kcal arası kalori değerine sahiptir. Bu özelliği ile ara öğünlerde 3-4 adet mürdüm eriği yanında yağlı tohumlardan ceviz ya da fındık ile harika ikili oluşturacak, az kalori alarak uzun süre tok kalmanızı sağlayacaktır !
Soğuklara dayanıklı olan erik ağacı her rakmda hobi amaçlı yetiştirilebilir. Kış mevsiminde soğuklara dayanıklı olan erik fidanı soğuğa olan dayanıklılık ilkbaharda havaların ısınmasıyla azalmaya başlar. Çiçeklenme devresinde duyarlılık iyice artar.
Yaprakları yaz başında açar. Yapraklar koyu kırmızı renkte, kenarları dişli, damarları ve tüylüdür. Meyveleri kırmızı renkli olup, yenilebilir.
ERİK İÇ KURDU ZARAR ŞEKLİ:
Erik iç kurdu'nun larvaları, eriğin meyvelerinde zarar yapar. Larvalar genellikle sap dibinden, yanlardan ve iki meyvenin birbirine değdiği yerlerden girer. Meyvenin hemen kabuk altını tipik olarak oyarlar ve meyve etinde tünel açarak çekirdeğe kadar ulaşırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri