mürtekip ne demek? Para, kazanç karşılığı olarak kötü, uygunsuz işler çeviren, (kimse).
mürteşi / mürteşî / مرتشى
(Rişvet. den) Rüşvet alan, irtişa eden.
Nümayiş kelimesi TDK sözlük anlamı “Gösteri” anlamını taşımaktadır. Nümayiş yapmak topluluk önünde gösteri yapmak ya da yapılması gereken bir toplu hareketler nümayiştir. Nümayiş bir kişinin başkalarına ilgi çekmek ilgi çekmek amaçlı yaptığı gösteriye nümayiş denir.
Mıncık TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Kedi, köpek vb. hayvanların pençesi. isim Ezilerek içi dışına çıkmak anlamındaki mıncığı çıkmak deyiminde geçen bir söz.
[1] (') Düzgün söz söyleme kolaylığı.
İlgili 26 soru bulundu
Yeni kurulacak olan düzene karşı çıkan, kabul etmeyen kimselere mürteci denir. Bu kimseleri gerici olarak tanımlamak da mümkündür. Mürteciler yeni düzeni kabul etmekte zorlanır ve bu düzenin kurulması aşamasında direniş gösterir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mürebbi kelimesi, terbiye sözcüğünden türetilmiştir. Terbiye hem ahlak hem de eğitim anlamına gelirken mürebbi de eğiten, terbiye eden, kişiye bilmesi gerekenleri öğreten kişi demektir.
Munkarız olmak: Yıkılmak, çökmek, sönmek.
15.yüzyıldan bu yana kullanılmakta olan mülaki kelimesi, mülakat fiilinden türetilmiştir. Mülakat hem karşılaşmak hem de buluşup görüşmek manasına gelirken, mülaki kelimesi de bir araya gelen, görüşen ve birlikte vakit geçiren demektir. Kelimenin fiil hali ''mülaki olmak'' şeklinde yazılır.
Müftehir TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Bir şeyi övünç bilerek onunla sevinen, övünen, iftihar eden.
Münkesir TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Kırılmış, kırık. mecaz Kırgın, gücenmiş
Günlük hayatta sıklıkla kullanılan kalıplaşmış ifadelerden biri olan Malumatım var, bilgim ya da haberim manasında kullanılır.
Diğer bir anlam olarak besleyen, yetiştiren, terbiye eden (mürebbi – mürebbiye) anlamına geliyor. Rab, tüm varlıkları var eden, her türün niteliklerini belirleyen ve onlara, varlıklarını idame ettirici, türünün davranışlarını belirleyici, bilgiyi öğreten anlamında Allah (CC)'ın bir ismi ve sıfatıdır.
Mahbup kelimesin tek bir kelime ile açıklayacak olursak; sevgili diyebiliriz. Ancak bir diğer anlamı ise sevilen erkek ve sevilmiş kişi demektir. Daha çok erkek sevgili için kullanılır.
mürtekib / مرتكب
(Rukub. dan) İrtikab eden, kötü iş yapan.
Büyük günah veya mürtekib-i kebîre, ayet ve hadislerde büyük günah olarak tanımlanmış, Kur'an'da yapılmaması ve cezasının olduğu kesin bir şekilde emredilmiş, İslam'a işleyen kişinin hem dünya hem de ahirette cezalandırılacağı günahlardır.
BM'nin tanımı ile mülteci, "ırkı, dini, milliyeti, belli bir sosyal gruba mensubiyeti veya siyasi düşünceleri nedeniyle zulüm göreceği konusunda haklı bir korku taşıyan ve bu yüzden ülkesinden ayrılan ve korkusu nedeniyle geri dönmeyen veya dönmek istemeyen kişi"dir. Mültecilik, hukuki bir statüdür.
Allah'ın isimlerinden biri. Allah'ın isimleri için kullanılan bir tabir.
Rab = Besleyen, yetiştiren, terbiye eden demektir. O zaman yukarıdaki ifade, (Ellerimizi terbiye edenlerin terbiye edeni olan yüce Allah'a açtık) anlamına gelir.
Mürebbiye terbiye eden anlamındadır. Arapça ve İbranice 'Rab' yani terbiye eden anlamın- daki fiilden gelmektedir.
Mülahaza Etmek Ne Demektir? Bir konu hakkında emin oluncaya kadar etraflıca düşünmeye mülahaza etmek denir. Bu kelime aynı zamanda gözlem yaparak sonuç çıkarmak ve incelemek manasına gelir.
Teveccüh, yönelmek demektir. Bir tasavvuf terimidir. Tasavvufta teveccüh, şeyhin, bütün manevî gücünü adeta bir aşılama sebep olacak şekilde müridin kalbi üzerine yöneltmesi ve aktarmasıdır. Camide toplanıp sırt sırta oturulur ve mürşit, sufilere tek tek teveccüh eder.
Yalvarmak, dilemek, rica etmek anlamına gelir.
MÜSTEFİT – MÜSTEFİD
(ﻣﺴﺘﻔﻴﺪ) sıf. ve i. (Ar. istifāde “faydalanmak”tan mustefіd) Yararlanan, faydalanan, istifâde eden (kimse): Eğer senin de her işine böyle karışır ise ülfetinden müstefit olursun (Nâmık Kemal).
Müstevi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Her yeri aynı düzeyde olan, düz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri