Taşıtın müsadere edildiğinin anlaşılması halinde, nitelikleri (plakası, cinsi, markası, modeli, rengi, motor ve şasi numaraları) belirtilerek ilgili mahkemeden plakaları ve belgeleri istenir ve zapt edildiği tarihten geçerli olmak üzere tescili silinir.
Kişi hakkında verilen müsadere kararının kaldırılması talepli dilekçe kararı veren mahkemeye verilecektir. Bu bağlamda verilen müsadere kararı eğer ki eşyaya ilişkinse eşya üzerindeki müsadere kararının kaldırılması talepli dilekçe yazılmalıdır.
Madde 17- Müsaderesine karar verilen emval, nakil vasıtaları ve suçta kullanılan aletler satılmamış ise satılır. Sanık lehine esas hakkında karar verilmesi ve kesinleşmesi halinde zaptolunmuş emval, suç aleti ve nakil vasıtası mevcut ise aynen, satılmış ise emanetteki bedeli sahibine derhal iade olunur.
Madde) Müsadere, başkaca suçların işlenmesini önlemek amacıyla, cezalandırılan hukuka aykırı fiillerden kaynaklandığı veya bunların işlenmesiyle ilgili olduğu için suç düşüncesini ve suçun çekiciliğini canlı tutan eşyaya, Devlet tarafından el konulmasıdır.
1839 yılında Tanzimat'ın ilanından sonra müsadere bütünüyle kaldırıldı.
İlgili 40 soru bulundu
Türk Ceza Kanunu madde 70, müsadeteye ilişkin zamanaşımı süresini belirlemektedir. Buna göre müsadereye ilişkin karar, ceza mahkemesinin kararının kesinleşmesinden itibaren 20 yıl geçerse, artık infaz edilemez. TCK müsadere kurumunu eşya müsaderesi ve kazanç müsaderesi olarak düzenlemiştir.
Osmanlı devletinde ilk müsadere sistemi Fatih Sultan Mehmet zamanında gerçekleşmiştir. Gerçekleştiği paşa Çandarlı Halil paşa olmaktadır. Fakat Müsadere sistemi haksız ve adaletsiz yapıldığı için İkinci Mahmut tarafında tamamen ortadan kaldırılmıştır.
Türk Ceza Kanunu'nda “Güvenlik Tedbirleri” başlığı altında düzenlenen yaptırımlardan biri de müsaderedir. Kasıtlı bir suçun işlenmesinde kullanılan, suçun işlenmesine tahsis edilen ya da suçtan meydana gelen eşya müsadere edilecektir.
Müsadere Kararlarına Karşı Kanun Yolu
Sulh ceza hakimliğinin duruşmasız olarak verdiği kararla karşı ise itiraz yoluna gidilebilecektir.
Müsadere Usulü
Müsadere kararını mahkeme verebilir bu mahkeme de asıl davayı gören mahkemedir. Asıl ceza davasıyla beraber müsadereyi de değerlendiren mahkeme asıl suçtan dolayı mahkumiyet kararı verdiğinde müsadere konusu eşyanın iyiniyetli üçüncü kişilere ait olmaması koşuluyla müsadere kararını re'sen verir.
Kasten işlenen suçla eşya arasında bir irtibatın aranmadığı hallerde genel müsadere söz konusu olacaktır. Yukarıda açıkladığımız üzere, genel müsadere bir kimsenin kasten bir suç işlemesi halinde sahibi olduğu mallara işlenen suçla irtibatlı olup olmadığına bakılmaksızın el konulması şeklinde anlaşılmalıdır.
Hâkim kararı olmaksızın yapılan elkoyma işlemi, yirmi dört saat içinde görevli hâkimin onayına sunulur. Hâkim, kararını elkoymadan itibaren kırk sekiz saat içinde açıklar; aksi halde elkoyma kendiliğinden kalkar.
Belirtmek gerekir ki; suçun işlenmesinde kullanılan eşya ile kastedilen, doğrudan suçun işlenmesinde kullanılan araçlardır. Örneğin hırsızlık suçunun işlenmesi sırasında kullanılan merdiven bu kapsamda müsadere edilecektir. Suçtan meydana gelen eşya ise, suç teşkil eden fiilin işlenmesiyle ortaya çıkan eşyadır.
Ayrıca bu şekilde yapılan müsadere uygulamalarının çoğu malı müsadere edilen kişinin ölmesiyle mirasının tamamının devlet hazinesine geçirilmesi şeklinde gerçekleşmiştir. Fakat devlet yararına askerlik görevi yapan herkes müsadereye tabi tutulmamıştır.
Devlet, bu şekilde kamu için çalışıp servet bırakmadan ölen devlet memurlarının çocuklarına maaş bağlamış, ayrıca bu yöntemle merkezî otoriteyi tesis etmek ve bu otoriteye rakip olabilecek güçlerin ortaya çıkması engellenmiş ve haksız elde edilen kazançlar da tekrar devlet hazinesine kazandırılmıştır 2.
Üçüncü fıkrada, müsaderede orantılılık kuralı kabul edilmiş olup, buna göre, suçta kullanılan eşyanın müsadere edilmesinin işlenen suça nazaran daha ağır sonuçlar doğuracağının ve bu nedenle hakkaniyete aykırı olacağının anlaşıldığı durumlarda, eşyanın müsaderesine hükmedilmeyebilecektir.
Madde 55- (1) Suçun işlenmesi ile elde edilen veya suçun konusunu oluşturan ya da suçun işlenmesi için sağlanan maddi menfaatler ile bunların değerlendirilmesi veya dönüştürülmesi sonucu ortaya çıkan ekonomik kazançların müsaderesine karar verilir.
3. Eşdeğer (Kaim Değer) Müsaderesi
Gerek eşya gerekse kazanç müsaderesinde, müsadere edilmesi gereken eşya veya maddi menfaatlerin müsadere edilememesi halinde, bunların karşılığını oluşturan değerlerin müsadere edilmesi kabul edilmiştir (TCK m. 54/2, 55/2).
Türk Ceza Kanunu'nda geçen müsadere sisteminin en basit tanımı, suçta kullanılan ya da suçtan elde edilen kazanç ve mallara devlet tarafından el konulmasıdır. Bu sistemde önemli olan, el konulacak malların suçla bir ilişkisinin bulunmasıdır.
Hz. Ömer'in bu uygulamasına dayanarak İslâm fakihleri "Devlet memurlarının kısa zamanda sebebi bilinmeden artan malına yetkililer el koyabilir" demişlerdir. Ancak bu el koyma; malların sahipleri bilinir, onlara iade etmek veya beytülmâle koymak amacıyla olursa caizdir.
Suça konu eşya üzerinde müsadere kararı verilebilmesinde aranan ilk şart, kasten işlenen bir suçun varlığıdır. Failin gerçekleştirdiği fiilin manevi unsuru doğrudan kast olabileceği gibi, olası kast da olabilir. Suçun taksirle işlenmesi halinde suça konu eşya hakkında müsadere kararı verilemez[4].
Türk Ceza Kanunu madde 54 ile düzenlenen eşya müsaderesi, eşyanın mülkiyetinin devlete geçirilmesi sonucunu doğuran yaptırımdır. Türk Dil Kurumu Sözlüğü'nde “zor alım” anlamına gelen müsadere, hukuki terim olarak “zoralım” şeklinde de kullanılmaktadır.
Sancak sisteminde şehzadeler 10-12 yaşlarına geldiklerinde ülke içerisinde sancak olarak belirlenmiş yerlere gönderilirlerdi. Sancakta şehzadeler ilmi ve fikri alanda eğitilirlerdi. Bu eğitimde çeşitli sporlar ile silah kullanımı öğretilir ve askerlik sanatı ile siyaset bilgisi verilirdi.
Özel müsadere, yalnız belirli mallara veya mal varlığının belli bir kısmına uygulanır. Genel özellikleri ise şu şekildedir; Devlet adamlarının mallarına el konulmasıdır. İlk kez Fatih Sultan Mehmet zamanında uygulanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri