Büyük makineli, gücün hıza göre daha önemli olduğu ticari gemilerde, kara araçlarında kullanılan motorine göre biraz daha düşük kalitede ve maliyette olan, marine diesel oil (MDO) ve marine gas oil (MGO) olarak bilinen yakıt tipleri kullanılmaktadır.
Motorin, genellikle Aliağa Petrol Rafinerisi'nden özel tankerlerle mühürlenmiş bir şekilde limanlara getirilerek yatlara aktarılıyor. Dünyaca ünlü milyarder iş insanlarının sahip olduğu yüz milyonlarca dolar değerindeki yatlar dev yakıt tanklarına sahip.
Marine Gas Oil(MGO), küçük gemi makinaları, yardımcı makinalar, ve teknelerde kullanılan bir fuel oil türüdür.
Söz konusu araçlarda güç, hızdan daha önceliklidir. Bu nedenle gemilerde dizel yakıt kullanılması tercih edilmiştir. Gemilerde kullanılan dizel yakıtlar daha düşük kalitede ve düşük maliyettedir. Marine gas oil (MGO) ya da marine diesel oil (MDO) türündeki yakıtlar, en çok bilinen ve kullanılan gemi yakıtlarıdır.
Teknenin tipine bağlı olarak genel olarak iki yöntem mevcuttur. İlki benzin istasyonundan gidip bidonla yakıt almaktadır. Bu daha çok küçük tip teknelerde yapılan bir operasyondur. Bunun dışında ikinci yöntem ise marinaların içersinde deniz yakıtı satan istasyonlara teknenizle yanaşılarak alınan yakıtlardır.
İlgili 19 soru bulundu
Özel yatlar için yakıtın litresi 1,25 liradan alınıyor, çiftçiler ise traktör ve biçerdöverde kullanmak için aldıkları mazot için 3,45 lira ödüyor.
Motor devri 1000-1 iken 6.3 knot ile seyreden tekne, motor devri 2650-1 bulduğunda ancak 15.7 knota erişiyor. Menzil, birim yakıt başına gidilebilen yol, saatte tüketim motor devriyle çok değişiyor. Örneğin 1000-1 devirde saatlik tüketim 7.6 l/h iken, 2650-1 devirde bu 84.9 litreyi buluyor.
Genel olarak tanklar, sıvıların depolanması, taşınması ya da geçici veya devamlı olarak korunması için tasarlanmış ve ihtiyaca göre farklı sistemlerle donatılmış, basınçlı veya basınçsız kapalı kaplardır. Ayrıca sıvı veya sıvılaştırılmış gaz taşıyan tanker türü gemilerin yükleme yerlerine de tank adı verilmektedir.
Ana Tahrik: 1 adet 6.500 Hp dizel motor. Kapasite: 16.000 ton yakıt (TCG AKAR); 9.980 ton yakıt, 2.700 ton su, 80 to yağ ve 500 m³ malzeme (TCG YB. KUDRET GÜNGÖR) Menzil: 14 knot ile 6000 deniz mili.
Fuel oil 4 (kalyak – kal-yak – kalorifer yakıtı) : Kalyak olarak piyasada tanınan kalorifer yakıtı, daha ince ve kükürt değeri bakımından daha düşük olan özel bir yakıttır. Elektrik, ısı ve buhar ihtiyacı olan her türlü endüstriyel ve sosyal tesis, kurum, kuruluş ve konutlarda enerji kaynağı olarak kullanılabilir.
Fuel oil Katı mı Sıvı mı Yoksa Gaz mıdır? Bu yakıt yağı fuel oil yenilemez bir enerji kaynağıdır. Yapısı sıvı olan bir kaynaktır.
Liman veya belediye siciline kayıt ve tescil edilmiş olan özel amaçla kullanılan yat, kotra ve her türlü motorlu teknelerden, motorlu araçlar vergisi alınmayacak. Bunun yerine harç alınacak. Daha önce yaş ve beygir gücüne göre alınan motorlu taşıt vergisi, yeni sistemde uzunluğa göre hesaplanacak.
Mega yata 25 tankerle 700 bin litre yakıt yüklendi.
Bodrum'a gelen 'Blue' adlı mega yata 25 tankerle 700 bin litre yakıt yüklendi - 24.08.2023, Sputnik Türkiye. Politika, uluslararası ilişkiler, bilim, magazin, tarih, sanat gibi farklı alanlarda hazırlanan fotoğraf galerisi, video galerisi, infografik, hareketli grafik ve karikatürler.
Fuel oil, bir tür patlayıcı olan ANFO'nun üretiminde kullanılır ve ANFO'nun %5,7'sini oluşturur. İçerdiği kükürt oranına göre bölgesel kısıtlamalar veya ilave önlemler ile gemide kullanımı düzenlenmiştir.
Fuel oil kimler kullanabilir? Enerji, ısı, buhar üretimin de kullanılan bir yakıt yağı türüne fuel oil denir. Fuel oil bir petrol ürünüdür. Bu yakıt türü tüm endüstri de kullanılmaktadır.
Daha ince ve kükürt oranı daha düşük bir yakıttır. Elektrik, ısı ve buhar ihtiyacı olan tüm kazan, tesis, sanayi, bina ve yapılarda kullanılabilir.
Süpertanker terimi bugün genellikle 250.000 detveyt tonu(dwt) aşan ticari gemilere verilen isimdir. Varsayılan bu gemiler 2 ile 3 MMbbl veya 2 ile 3 milyon varil ham petrol taşıma kapasitesine sahiptir. Ticari ham petrol Süpertankeri AbQaiq.
Gemi güneş, rüzgâr, batarya ve LPG ile çalışabilen hibrit bir yapıya sahiptir. Geminin enerji ihtiyacı öncelikli olarak güneş, rüzgâr ve batarya sistemi ile karşılanmaktadır. Alternatif enerji kaynaklarının yeterli olmaması durumunda ise gemide LPG yakıt sistemi devreye girmektedir.
Yatların hızı teknenin türüne göre değişmektedir: dubalar 30 km / s ile en hızlıdır, kruvazörler ve güverte botları ortalama 23 km / s hıza ve yelkenli tekneler ortalama 10 km / s hıza sahiptir. Geminizle ne yapmak istediğinize bağlı olarak, belirli bir hızda seyahat etmesi gerekebilir.
12 metre civarında 135 beygir ile ekonomik seyirde giden bir tekne dış etkenlere bağlı kalmaksızın 1 saatte yaklaşık 70 ile 80 tl arası değerinde yakıt harcar bugünün parası ile (6 Eylül 2020) Tekne yakıt fiyatları hakkındaki yazı için tıklayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri