Musakka, Arapça “sulanmış” Türk mutfağının belli başlı sebze yemeklerinden biridir. Aynı zamanda birçok Orta Doğu ve Balkan ülkelerinin mutfaklarında da yer almaktadır. Birkaç hazırlanış türü bulunmaktadır; patlıcan musakka, kabak musakka, karnıbahar musakka ve patates musakka gibi.
Musakka, Arapça “sulanmış” Türk mutfağının belli başlı sebze yemeklerinden biridir.
Yunan basını haberi sayfalarına taşıyıp musakkanın tamamen Yunan olduğunu göstermek için pişirdikleri musakkalarla fotoğraflar paylaştı. Tartışmaya şimdi de Türkiye dahil oldu. "MUSAKKA OSMANLI'YA AİT": Habertürk yayınına katılan Gastronomi uzmanı Asuman Kerkez "Musakka ne Makedonya'nın ne de Yunanistan'ın.
Bir yemekçi olarak şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim: Musakka bu tip tartışmalara giremeyecek kadar Yunanlılar'a aittir.
Musakka (Arapça: مسقعة musaqqaʿa, "sulanmış") Türk mutfağının belli başlı sebze yemeklerinden biridir.
İlgili 27 soru bulundu
Gyros, çok sevilen bir yemek. Yunan döneri olarak bilinen bu yemek sokak yemeklerinin en ünlüsü.
Dolma, Balkan, Güney Kafkasya, Orta Asya, Akdeniz, Ege ve Orta Doğu mutfaklarında yeri olan bir yemek çeşididir.
Öyle anlaşılıyor ki patlıcan musakka bugünkü Makedonya ve Yunanistan'ın da içinde olduğu bu coğrafyada çok eski zamandan beri yapılan bir yemek. Eski zamanlarda belki farklı isimleri de olmuştur ama sonunda bir çok farklı dilde Arapça ismi benimsenmiş.
Patlıcan musakkanın sağlığa faydaları nelerdir? Patlıcan musakka da patlıcanların, içine daha az yağ çekmesi sağlanırsa daha sağlıklı ve lezzetli bir yemek olacaktır. Patlıcanların içerdiği besin değerlerini kaybetmeden pişirip tüketilmesi de yemeğin sağlıklı olmasını sağlar.
Patlıcanın anavatanı Hindistan, Çin olarak anılsa bile Afrika'da da yabani türlerine rastlanmaktadır. Patlıcan Mısır üzerinden Kuzey Afrika'ya oradan Araplar tarafında İspanya'ya Türkler tarafından da Balkanlar üzerinden Avrupa'ya taşınmıştır.
Musakka sebze yemeklerinin en çok beğenilen ve en çok tercih edilenlerinden bir tanesidir. Kabak, patates, patlıcan gibi sebzelerin kuşbaşı et ya da kıyma ile buluşturulması ile oluşan yemektir. Etli yapıldığı gibi etsiz de yapılmaktadır.
patatesle de olan patlicanla da olan bir yemek turu. sebzelerin halka halka dogranarak kıyma ve soganla pisirilmesi usulune dayanan yemek. yunanlilarin da ayni adli bir yemegi vardir (bkz: mousakka).
Gaziantep Muskası harcı; % 55-72 oranında çekilmiş Antep Fıstığı, % 14-18 pudra şekeri, % 13-16 oranında nişastanın istenen oranlarda karıştırılması ile hazırlanır. Antep Muskasında kullanılan Antep Fıstığı TS 1280 numaralı standarda uygun olacaktır. Antep Muskasını sarmak için üzüm pestili kullanılır.
Kıymasız Patlıcan Musakka Tarifi Nasıl Yapılır? Patlıcanlar doğranır ve kızartılır, bir başka tencereye alınır. Önce soğanlar pembeleşinceye kadar pişirilir ,biberler eklenir, onlar da pişerken domates ve baharlar eklenir ,domatesler eriyene kadar piştikten sonra patlıcanların olduğu tencereye eklenir.
Patlıcan Musakka (Fırında Kızartarak ) Tarifi Nasıl Yapılır? Patlıcanları alacalı soyup halka halka doğrayalım. Kararmadan hemen zeytinyağ ve tuz ile karıştıralım. Pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine dağıtıp 200 °C ısıtılmış fırında kızartalım.
1 Porsiyon Patlıcan Musakka (240 gr): 173 kcal.
Patates musakka; kısa sürede çok kolay bir şekilde hazırlayacağınız, pratik ve çok lezzetli bir ana yemektir.
Patlıcanın ilk yetiştiriciliği MÖ 5. yüzyılda Hindistan'da gerçekleştirilmiştir. Bu tarihten sonra Afrika'ya, sonra Doğu Akdeniz'e ve Avrupa'ya getirilmiştir. Avrupa'ya getirilmesi 16. yüzyılda İspanyollar tarafından gerçekleştirilmiştir. L.
Musakka, sebzelerin kıyma veya kuşbaşı et ile pişirilmesine verilen isimdir. Musakka denildiğinde ilk akla gelen patlıcan olsa da, kabak ve patates de musakka yapımında kullanılır. Ortalama 30-35 dakikada hazırlanır.
Patatesin kıymayla buluştuğunda ortaya çıkan mükemmel uyumunu anlatmaya zaten gerek yok, ama musakka tarifinde patatesleri önce kızartıp, sonra kıymalı sos ile tekrar pişirdiğinizde ortaya çıkan lezzet parmak yedirten cinstendir.
Yoğurt (< Yuğurt) Türkçe kökenlidir.
AB Komisyonu tarafından 8 Ağustos 2013 tarihinde baklavanın Türk tatlısı olduğu tescil edilmiştir.
Cacık, yoğurt, su, salatalık ve sarımsak ile yapılan soğuk Türk mezesi olarak bilinse de içine birçok sebze katılarak yapılan çeşitleri vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri