(Sulh. dan) Barışma. Anlaşma. Güvenlik.
Barış, sulh, musalaha.
Umulur, ihtimal, olabilir. Hattâ.
Tevassut; iki veya üç elif miktarı çekerek okumak olarak bilinmektedir. Dudakları ileriye doğru uzatmak ise işmam olarak bilinmektedir.
Türk Dil Kurumu'na göre tezahür kelimesi 'Görünme, gözükme, belirme, ortaya çıkma veya buluşma' anlamlarını taşımaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
Tevahhuş TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Ürkme, ürküntü
Mübadil, Arapça bir kelimedir ve Arapça kökenli olarak bilinir. Mübadil kelimesi Türkçeye Arapça dilinden gelmiştir. Mübadil, mübadele edilmiş demektir.
mülhem / مُلْهَمْ
Kalbe doğmuş. Allahın, ilham ile kalbe bildirdiği.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mütenahi kelimesi, bir yerin sonu ve sonu olan zaman anlamına gelir.
MUSALLÎ (ﻣﺼﻠّﻰ) sıf. ve i. (Ar. taṣliye “duâ etmek, namaz kılmak”tan muṣallі) Beş vakit namazını kılan (kimse): Cetlerimizin mübârek an'anelerini güden bu müttakî, musallî, mûtekit zümre hiç olmazsa bu ay müddetince orucu, namazı, sadakayı, nefsimizi tezkiyeyi tavsiye ediyor (Yahyâ Kemal).
Duhul, bir şeye dahil olmak ve karışmak anlamına gelirken, müdahale sözcüğü bir olaya el atmak ve olayın sonucunu değiştirmek demektir. Bu kelime tıpta ve futbolda terim anlamında kullanılır.
(ﻣﻜﻤّﻞ) sıf. (Ar. tekmіl “tamamlamak”tan mukemmil) Tamamlayan, tamamlayıcı: Muhill-i fesâhat olmaz, bilakis mükemmil-i fesâhat olur (Muallim Nâci'den).
Namütenahi kelimesinin kökeni Farsça dilidir. Namütenahi kelimesinin Farsça dilindeki karşılığı nā + Arapça mutenāhī şeklindedir.
TENÂHÎ (ﺗﻨﺎﻫﻰ) i. (Ar. nihāyet “son”dan tenāhі) Bitme, tükenme: Ey kudretine olmayan âgāz u tenâhî (Ziyâ Paşa'dan).
mübayenet / mübâyenet / مُبَايَنَتْ
Ayrılık. Tutmazlık. Başkalık.
müptela / müptelâ / مبتلا
Bağımlı, düşkün.
mümasil / mümâsil / مماثل / مُمَاسِلْ
Benzeri, misli, dengi.
Kazanılmış olan, istifade edilmiş. Mâna, mefhum.
Nedir o halde kural: Mübadele yalnızca Türkiye ile Yunanistan arasında gerçekleştirilen zorunlu göç ettirme olayıyla sınırlıdır. Bu göçü yaşamış olan kişilere mübadil denir.
Osmanlı dönemlerinde Selanik, Avrupa'dan gelen Yahudi göçmenlerinin merkeziydi. İlk Yahudiler 1470 yılında, sonra 15.yy.'ın sonralarında, daha sonra da 18.yy.'ın başlarında gelmişlerdir. Selanik Yahudi göçmenleri Eskenazi'ler ve Sepharadim'ler olarak iki kategoriye ayrılmaktadırlar.
Yunanistandan gelecek olan müslüman göçmenler Selanik,Kalikratya ve Kavala'dan alınarak Tekirdağ,İstanbul,Mudanya,Zonguldak,Sinop,Samsun,Ordu,Giresun,İzmit,Gelibolu,Bandırma,Burhaniye ye taşınırken,Girit ve Kandiye 'den alınan müslüman göçmenler ise Mersin,Silifke,Marmaris,Bodrum,Güllük,Ayvalık,Çanakkale ve Erdek ...
Dilimize Farsça'dan geçmiş olan bu kelimenin anlamı şu şekildedir: "dilsiz ve "suskun, sessiz, sakit ve sakit". Hamuş kişiler; sakin, suskun ve sessiz kişilerdir. Hamuş da bu tarz daha sakin olan kişiler için kullanılan bir sıfat olarak karşımıza çıkar.
Azit TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,kimya Azothidrik asit HN3 teki hidrojenin yerine bir kökün geçmesi ile türeyen birleşikler.
TEŞEKKÎ (ﺗﺸﻜّﻰ) i. (Ar. şekvā “acısını söylemek”ten teşekkі) Şikâyet etme: Hanımefendinin teşekkî ettiği hareketler ondan neş'et ettiğine dahi elde bir delil olmadığından… (Nâmık Kemal). Bir teşekkî hemen tokat, yumruk (Tevfik Fikret).
Şikemperver bir sıfattır. Anlamı; boğazına düşkün, yemek yemekten zevk alan, yemek yemeyi seven kişiler şeklindedir. Şikemperver kelimesi etimolojik açıdan incelendiğinde ise şikem kelimesi karın anlamına gelirken, perver kelimesi de besleyen anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri