Müsamaha kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. "Sâma" kökünden türetilmiştir ve "hoşgörü, yumuşaklık, affetme" anlamına gelir.
Müsamaha sözlüklerde, insanlara sorumluluklar karşısında kolaylık gösterme, toplumsal yapıyı sarsıcı mahiyette ve önemli olmayan hata ve kusurları hoş görme ve bağışlama, kendinden olmayanlara güçlük çıkar- mama, onlara müdahale ve baskıda bulunmama, farklılık ve kusurları görmezden gelme, çeşitli inanç, düşünce ve ...
Kelime olarak «görmezliğe gelme, aldırmama, bir kabahatlıya karşı şiddet göstermeyip geçivermek» (1) mânalarına gelen «müsa- maha»yı hoşgörü ve tolerans diye de ifade edebiliriz.
Müsemma kelimesi Türkçemiz de kullanımına çok rastlanır, ancak bir kişi ismi, insan ismi olarak fazla rastlanmamaktadır. Adı verilmiş adı olan nesne ve maddeleri ya da durumları anlatmak için müsemma kelimesi kullanılır.
Müsamahakar kelimesi, Osmanlıcadan günümüz modern Türkçesine gelmiş olup kendisine yapılanları tolere edebilme durumu yüksek olan kişiler için kullanılmaktadır. Müsamaha gösteren, sabırlı ya da ayrıcalık göstermemesi gereken olaylara ayrıcalık tanıyan kişiler için kullanılan bir sıfattır.
İlgili 33 soru bulundu
Müsamaha ise kökündeki "cömertlik ve kerem" mânasının da gösterdiği gibi olumlu bir içerik taşımakta ve aktif bir tavrı ifade etmektedir. Nitekim ahlâk filozofları erdem tasniflerinde müsâmahayı sehâvet kapsamında zikretmişlerdir (meselâ bk. İbn Miskeveyh, s. 43).
Her şeyin Allah'ın rızası ile olacağına inanmaya tevekkül, tevekkül eden kişiye de mütevekkil denir.
Müsamaha kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir.
ad verilmiş, adı olan anlamında kullanılan kelime.
Sözlükte ism "varlıklara verilen ad", müsemmâ "adlandırılan varlık", tesmiye de "adlandırma" demektir. İsim bir hakikate delâlet eden mutlak lafız, müsemmâ bu hakikatin kendisini oluşturan şey, tesmiye ise isim ile müsemmâ arasındaki irtibatı sağlayan mânadır.
İslâm ülkelerinde yaşayan gayri müslim tebaa için kullanılan bir terim. Benimsediği görüşü körü körüne savunma anlamında bir terim.
Türkçede anlamı merak edilen sözcüklerden biridir. Türk Dil Kurumu'na göre bu kelime; hoşgörü, görmezlikten gelme, göz yumma gibi anlamlara gelmektedir. Arapça kökenli bir sözcük olan müsamaha, Türkçede isim olarak kullanılır.
“Hoşgörü”, diğer bir ifadeyle “müsamaha”, sevgi temeline dayanan ahlâkî bir erdemdir. “Hoş görmek; kolaylık göstermek, iyi karşılamak, ayıplamamak, hatayı görmezden gelmek, kırıcı ve aşağılayıcı olmamak, affedici olmak, kendi anlayışımıza aykırı olan görüşleri sabırla karşılamak” demektir.
Sözlükte “kolaylık göstermek, yumuşak davranmak, hatayı görmezlikten gelmek” anlamındaki müsâmaha kelimesi (Lisânü'l-ʿArab, “smḥ” md. Günümüz Arapça'sında müsamaha yerine daha çok tesâmuh ve semâha, Türkçe'de ise hoşgörü kelimeleri kullanılmaktadır.
Kökeni: "Müsabaka" kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup "مسابقة" (musabaqah) kelimesinden türetilmiştir. Anlamı: "Müsabaka" kelimesi, genellikle spor, yarışma veya rekabet amaçlı olarak düzenlenen etkinlikleri ifade eder.
Azami Kelimesinin Doğru Yazımı Nedir? Cevap: En büyük, en yüksek, en çok, maksimum.
Müstesna kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. "İstisna" kökünden türetilmiştir ve "ayrı, özel, istisna edilen" anlamına gelir.
مسمی Arapça ve farsça anlamları
[ مُ سَمْ ما ] (از ع، اِ) صورت ظاهر. مسمائی به عمل آيد.
Nüfuz kelimesi, başkalarına söz geçirme ve güçlü olma anlamlarında kullanılan bir kelimedir. Nüfuz kelimesi, sözü dinlenecek kadar insanları etkileyen, insanların korktuğu ve erki elinde bulunduran kişi ya da gruplar için söylenmektedir.
MÜSÂMAHALI. sıf. Müsâmahası olan, müsâmaha gösteren, hoşgörülü, müsâmahakâr: Bir bakıma hayat, ufak tefek tepkilere rağmen hiç olmazsa münâkaşa kabul edecek derecede müsâmahalı idi (Ahmet H. Tanpınar).
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı zaman bu kelime genel olarak hoşgörü sözcüğü üzerinden ifade edilmektedir. Aynı zamanda göz yummak ya da görmezlikten gelmek gibi anlamlar doğrultusunda kalıp olarak kullanılır. Kelime anlamı üzerinden ise günlük hayatta genelde 'müsamaha göstermek' şeklinde öne çıkar.
TDK'ya göre makbul kelimesi, kabul edilen anlamında kullanılıyor.
Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit bu kelime, 'Oluşmuş ya da meydana gelmiş' şeklinde ifade edilmektedir.
Müteessir kelimesi, hep bir tesirin altında kalan, etkilenen, hem de üzgün ve çaresiz anlamına gelir. Etki eden anlamına gelen müesssir, bu kelimeyle zıt anlamlıdır.
Mütevekkil: Kendine düşeni yapıp, neticeyi Allah'tan bekleyen ve netice ne olursa olsun, hakkına razı olan. Allah'a tevekkül eden.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri