Bela kelimesinin sözlük anlamı imtihandır. Musibet ise imtihanın malzemesini teşkil eden sorulardır. Her musibet bir beladır, fakat her bela musibet değildir. Nitekim Kuran'da bela kelimesi güzel imtihan anlamında da kullanılmıştır.
Musibetler Allah'tan izinlidirler/1.
Hazreti Ali'ye sorarlar: “Başımıza gelen musîbet imtihan mıdır, yoksa ceza mı?” Hazreti Ali şöyle cevap verir: “Eğer başımıza gelen musîbetler bizi Allah'a yaklaştırıyorsa birer imtihandır. Eğer O'ndan uzaklaştırıyorsa, birer cezadır.” Olaya bu yönüyle bakmak gerekir. Musîbetler bizi Allah'a daha da yaklaştırmalıdır.
Hz Ali'ye sorarlar: “Başımıza gelen sıkıntılar imtihan mıdır yoksa ceza mı?” İlmin kapısı cevap verdi: “Allah'a yaklaştırıyorsa imtihandır, uzaklaştırıyorsa cezadır.”
Sözlükte “ansızın bastıran yağmur” anlamındaki savb kökünden türeyen ve “bir şeyin hedefine ulaşması, birinin payına düşmesi” mânasına gelen isâbet masdarından isim olan musîbet, “insanın genellikle kendi iradesi dışında ve beklemediği şekilde karşılaştığı durum” demektir.
İlgili 44 soru bulundu
Allah Teâlâ, insanın yaptığı günah sebebiyle ona ceza olarak bela ve musibet verir ki, insan ibret alsın; hatasını, günahını anlayarak ondan vazgeçsin ve Allah'a tövbe ile rücu' etsin. Yüce Allah, Nisâ sûresi 123. âyette de “Kim kötü bir amel işlerse, onunla cezalandırılır.”[9] buyurmaktadır.
Ebu Hureyre –radıyallahu anh-'dan şöyle rivayet edilmiştir: Allah Rasûlü –sallallahu ve sellem- şöyle buyurdu:«Allah, kim için hayır dilerse ona musibet verir.» Hadisin manası: Eğer Allah kulu için hayır isterse onları kendi nefislerine, mallarına ve çocuklarına vereceği musibetle imtihan eder.
- Biz şuna inanırız: İmtihanın şiddeti önce peygamberlere, sonra sahabelere sonra evliyalara göre silsile halinde azalır. Yani en ağır imtihan yükünü peygamberler çeker.
Allah'ın dünya hayâtında insanoğlunu imtihan ettiği en zor hususların başında can, mal ve evlât gelir.
Başına gelen bela ve musibetlerle baş etmeye çalışıp sabredecek, böylece olgunlaşacaktır. Bir Müslüman herhangi her bir sıkıntı ile karşılaştığı zaman “İnna lillahı ve inna ileyhi raciun” demelidir. Yani “Biz Allah'tan geldik, dönüşümüz de O'nadır” demelidir.
Taftazani, Şerhu'l-Akâid, s. 192, 203, 221-222, 234-235; Watt, s. 108, 110, 118, 128-130, 392). Burada her şeyin kaderde yer aldığı açıklandığı gibi, musibetlerin de önceden kaderle takdir edildiği beyan edilir. Bu durum, Allah'a (CC) göre son derece kolaydır.
İlgili ayet şöyledir: “Sana gelen her iyilik Allah'tandır. Başına gelen her fenalık ise senin kendi nefsindendi.” (Nisa, 4/79).
Dünyada da ceza vermek, Allahü teâlânın bir ihsanıdır. Dünyada ceza vermezse, günahlar daha yaygın hâl alır.
c) İnsan iradesinin söz konusu olduğu bela ve musibetler (alkollü araç kullanarak sebebiyet verilen kazalar, dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu maruz kalınan hastalıklar gibi). Bu sayılanların hepsi Allah'ın takdiri iledir.
Bela kelimesinin sözlük anlamı imtihandır. Musibet ise imtihanın malzemesini teşkil eden sorulardır. Her musibet bir beladır, fakat her bela musibet değildir. Nitekim Kuran'da bela kelimesi güzel imtihan anlamında da kullanılmıştır.
Bu imtihan ömrün sonuna kadar, son nefes çıkıncaya kadar sürer. Neticesi ise burada değil ahirettedir. Bütün imtihanlardan aldığı neticeler değerlendirilecek, başarılı veya başarısız olduğu ilan edilecektir. Allah-u Teâlâinsanları bir damla kerih sudan yarattı, imtihan için sahneye koydu.
"Kişi daima en sevdiği ile imtihan edilir." şekliyle bir hadis rivayeti bulamadık. Bu ayetlerde insanın en çok sevdiği şeylerden imtihan edileceği anlaşılmaktadır. Şu halde sevdiklerimizle imtihan oluyoruz ve vefat edinceye kadar da imtihan olacağız; unutmamak gerekir ki, imtihan oluyorsak Allah bizi seviyor demektir.
İnsanın canından çok sevdiği bir evlâdını kaybetmesi, kolay dayanılacak bir acı değildir. İnsan böyle bir acıyı düşmanının bile yaşamasını istemez. Onun için atalarımız, “Allah evlât acısını düşmanımın bile başına vermesin” demişlerdir.
İnsan en çok ne ile imtihan edilir? Bir insanın en büyük imtihanı. İslam ahlak, edep ve iffet dinidir, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) güzel ahlakı tamamlamak için gönderilmiştir. Tasavvuf yolu ise Allah Rasûlü'nün nezih hayatını en güzel şekilde tatbik etmenin diğer bir adıdır.
Hayat özünde bir imtihandır. Kimin iyi işler yapacağı, kimin kötü işler yapacağı bu imtihanlarla ortaya çıkar. İmtihan ise özü itibariyle zor bir süreçtir. İnsanı zorlayan sürpriz sorularla, sürpriz sınamalarla çıkar gelir hiç ummadığınız bir anda, hiç ummadığınız yerden.
Çocuklarımızın sağlıklı olmaları da bir imtihandır, hasta veya engelli olmaları da bir imtihandır. Çocuklarımızın zeki ve hayırlı olmaları da bir imtihandır, asi ve hayırsız olmaları da bir imtihandır…
Üstelik üzüntü, sıkıntı, dert, elem, keder, Allah'ın sevdiği kullarının boynuna attığı kementtir. İnsan, hep başkalarıyla meşgul olup gaflete düşer. Allahü teâlâ, mümin kullarına dert ve bela vererek, bu gafletten uyandırır, onları başkalarına bırakmaz, sadece kendisiyle meşgul eder.
- Allah sevdiği kullarına verdiği sıkıntının amacı, onları saptıracak olan nefsani arzu ve isteklerden uzak tutmaktır. Allah hiç bir zaman kulunun kaldıramayacağı bir yükü yüklemez. “Allah hiç kimseye gücünün üstünde bir yükümlülük vermez.” (Bakara: 2/286) mealindeki ayette bu gerçeğin altı çizilmiştir.
- Nisa sûresi 79. âyetine göre, peygamberler günah işlemedi ama onlara en büyük belalar geldi; sebebi nedir? - Ayrıca, Peygamberimiz (asm) hadislerinde belaların hangi nedenlerle geleceğini haber vermiş midir? Demek ki belanın en şiddetlisi, Allah Teâlâ'nın çok sevdiği kimselere geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri