Vatandaşlar Türkiye genelinde taraf oldukları tüm dosyalara e-Devlet şifresiyle erişerek dosya içeriğindeki tüm evrakları inceleyebilir ve indirebilirler. Duruşma zabıtlarına ve kararlara ulaşabilirler.
Uyap vatandaş portal üzerinden giriş yaptıktan sonra taraf olduğunuz dava, takip ve arabuluculuk dosyalarına kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Uyap vatandaş portala giriş yaptıktan sonra sol tarafta bulunan menüden “Dosya Sorgulama” sayfasına giriş yaparak uyap dosya sorgulama ekranına ulaşabilirsiniz.
UYAP Uzlaştırmacı Portal ile Uzlaştırmacılar;
Görevlendirildikleri dosyalar ile ilgili ücretleri görebilmekte, Uzlaştırma raporu haricinde adliye gitmesine gerek kalmadığından da; emek, zaman, yol, kırtasiye ve benzeri masraf kalemlerinden tasarruf sağlamaktadır.
Uzlaşma dolayısıyla devlet sizden hiçbir şekilde para talep etmez.Ekstra bir ücret almaz.Uzlaştırma ücretsizdir. Ama yukarıda değinildiği gibi karşı taraf sizden uzlaşmak için bir para talep edebilir. Bu parayı da ileride mağduriyetler yaşamamk için mutlaka büro aracılığıyla ödeyiniz.
Uzlaştırma: Uzlaştırma kapsamına giren bir suç nedeniyle şüpheli veya sanık ile mağdur, suçtan zarar gören veya kanuni temsilcisinin, Kanun ve bu Yönetmelikteki usul ve esaslara uygun olarak uzlaştırmacı tarafından anlaştırılmaları suretiyle uyuşmazlığın giderilmesi sürecini, ifade eder.
İlgili 17 soru bulundu
Cevap : Yönetmelik gereğince Uzlaşma teklif formunun istinabe suretiyle imzalatılması gereken hâllerde, teklif formu tarafın bulunduğu yer Cumhuriyet başsavcılığı istinabe bürosu aracılığıyla imzalatılır.
Soruşturma evresinde uzlaşmanın gerçekleşmesi ve edimin yerine getirilmesi hâlinde, şüpheli hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilir ve adlî sicile kaydedilmez. Aksi hâlde kamu davası açılır.
Bu sürecin masrafları başlangıçta taraflardan alınmaz. Ancak müzakereler sonucunda uzlaşma sağlanmaz ve yargılama sonucunda sanık mahkum edilirse yargılama giderleri kendisine yükletilir ve bu giderlere uzlaştırmacı ücreti de dahildir. Eğer uzlaşma sağlanırsa uzlaştırmacı ücreti Devlet hazinesi tarafından ödenir.
Uzlaşma süresi kanunda 30 gün olarak öngörülmüştür. Kendisine dosyanın bir örneği verilen uzlaştırmacı, 30 günlük süre içerisinde uzlaşmaya ilişkin tüm işlemleri tamamlar. Ancak gerek duyduğu durumlarda uzlaştırma bürosundan sürenin uzatılmasını talep edebilir.
(2) Uzlaşmanın gerçekleşmesi halinde davanın düşmesine karar verilir. MADDE 255.- (1) Aralarında iştirak ilişkisi olsun veya olmasın birden çok kişi tarafından işlenen suçlarda, ancak uzlaşan kişi uzlaşmadan yararlanır.
Uzlaştırmacı olmak isteyen kişilerin uzlaştırmacı eğitimi olarak adlandırılmış olan uzlaştırmacı kurslarına gitmeleri ve kurslarda almış oldukları eğitimi başarı ile tamamlamaları gereklidir. Daha sonra, girecekleri sınavlarda başarılı olurlarsa uzlaştırmacı sertifikasını alabilirler.
Tarifeye göre, uzlaştırma sürecinin tarafları eğer uzlaşma görüşmelerine geçmeyi hiç istemezlerse uzlaştırmacıya ödenecek ücret 400 ila 600 lira arasında olacak.
Uzlaşma Anlaşması Gerçekleşmezse Ne Olur? Uzlaşma anlaşması gerçekleşmezse, uzlaştırma bürosu savcılığı bir iddianame ile kamu davası açar. Kovuşturma aşamasında uzlaştırma yoluna gidilmiş ve uzlaşma sağlanamamışsa, ceza davasını gören mahkeme de yargılamaya kaldığı yerden devam eder.
Dosyanızı görememenizin nedeni; 1. dosyada vekil kaydınız bulunmamakta, 2. dosyanız kapalı 4. Uyap sisteminde mükerrer kaydınız bulunduğu için bazı dosyalarınızı görememektesiniz.
Hakkınızdaki şikayeti e-devlet üzerinden göremezsiniz. Çünkü soruşturma gizlidir. Her soruşturma gizli yürür. Bu sebeple bunu avukatınız dışında UYAP sisteminden görüntüleyemezsiniz.
Kamu davası açıldıktan sonra suçun, uzlaşma kapsamında olduğu anlaşılırsa, dosya, uzlaştırma işlemleri için uzlaştırma bürosuna gönderilir. Mahkumiyet kararı kesinleşmiş olsa dahi o aşamada da uzlaştırma prosedürünün uygulanabileceği Yargıtay tarafından kabul edilmektedir.
Uzlaşma Olursa Sicile İşler Mi? – Soruşturma evresinde uzlaşmanın gerçekleşmesi ve edimin yerine getirilmesi hâlinde, şüpheli hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilir ve yapılan işlem adlî sicile kaydedilmez. Aksi hâlde kamu davası açılır.
Mahkeme Tarafından Uzlaştırma
Uzlaştırmaya tabi bir suç için uzlaştırma yolu denenmeden kamu davası açılamaz. Bu suretle de mahkeme aşamasına geçilemez. Ancak bazı durumlarda suçun uzlaştırma kapsamında olduğu kamu davası açıldıktan sonra mahkeme aşamasında ortaya çıkabilir.
Uzlaşmaya varıldıktan sonra üzerinde uzlaşılan tutar kesinleşmekte olup, söz konusu tutarın süresinde ödenmemesi halinde uzlaşma geçersiz sayılmaz. Ancak, kesinleşen tutarlar üzerinden gecikme zammı hesaplanır.
Cezalarda indirim oranları; vergi ziyaı, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında %50, uzlaşmanın vaki olması durumunda, üzerinde uzlaşılan vergi veya vergi farkının tamamı ile vergi cezalarının %75'i ödeme süreleri içinde ödenirse üzerinde uzlaşılan cezanın %25'i oranındadır.
a- 2-3 kişinin taraf olması durumunda 600 ila 800 TL, b- 4-6 kişinin taraf olması durumunda 800 ila 1.000 TL, c- 7-9 kişinin taraf olması durumunda 1.000 ila 1.202 TL, d- 10 ve daha fazla kişinin taraf olması durumunda 1.202 ila 1.400 TL arasında belirlenecek bir meblağ ödenecektir.
Ceza muhakemesi kanunun 253. maddesinde, uzlaşmaya tabi suçlar düzenlenmiştir. Bu suçlar arasında, hırsızlık, dolandırıcılık, yaralama, hakaret, tehdit gibi suçlar yer alır. Uzlaşmaya tabi suçlar kapsamında, suçun mağduru tarafından şikayet edilmesi gerekmektedir.
Uzlaştırmacı, dosya taraflarına ulaşamadığı ya da telefonla ulaşılmasına rağmen tarafların uzlaşma görüşmeleri için belirtilen adrese uzlaştırmacının beyan ettiği günde gelmemeleri durumunda teklif formunu ve açıklamalı davet mektubunu büro aracılığı ile tebligat yapmaktadır.
(3) Taraflar, uzlaşmanın hangi avukatın bürosunda yapılacağı konusunda anlaşamazlarsa uzlaşma görüşmeleri baro tarafından bu amaçla tahsis edilmiş yerde yapılır. MADDE 14 – (1) Uzlaşma görüşmelerinde aşağıdaki esaslar uygulanır: a) Taraflarca kararlaştırılan yer ve zamanda görüşmelere başlanır.
Ceza Muhakemesi Kanunu m. 253/19, uzlaşmanın sağlanması halinde, soruşturma konusu suç nedeniyle tazminat davası açılamaz; açılmış olan davadan feragat edilmiş sayılır hükmünü içermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri