Dilimize Arapçadan geçmiş olan müflis kelimesi, hem gerçek hem de mecazi anlamda kullanılır. İflas ile aynı kökten türemiş olan bu sözcük, tüm parasını yitirmiş, iflas etmiş kişi anlamına gelir. Dini terminolojide ise, günahkarlar ve Allah'ın varlığını inkar edenler müflis olarak nitelendirilir.
Peygamber Efendimiz bir gün, ashâbına “Müflis kimdir biliyor musunuz?” diye sordu. Orada bulunanlar, “Malını mülkünü kaybetmiş, iflas etmiş kimsedir Yâ Resûlallah” diye cevap verdiler.
İflas tasfiyesinin başlaması ile, iflas hükümlerinden birinci derecede doğrudan etkilenen kişi müflis adını alır ve müflis hakkındaki mevcut dava ve takipler, iflasın açılması ile durur. Bu süreç, iflas kararının kesinleşmesi ile birlikte, dava ve takipler açısından daha kesin sonuçlar yaratacaktır.
Adi iflas, taksiratlı ve hileli olmayan iflastır. Başka bir deyişle, müflisin kusuruna dayanmayan iflas hâlidir. Adi iflasta, iflas eden borçluya adi müflis denir.
İflas kararı verilmek ile birlikte iflas açılır, borçlu “müflis” sıfatını alır. Burada müflis, iflas eden borçlu anlamında kullanılmaktadır. İflasın açıldığı anda nerede ve kimin elinde olduğu önem taşımaksızın müflisin haczi kabil bütün mal ve hakları, bir masa teşkil eder (aktif masa).
İlgili 22 soru bulundu
Bu nedenle vergileme ile ilgili ödevlerin mükellef tarafından yerine getirilmesi mümkün bulunmamaktadır. Dolayısıyla, iflasa girmiş olan şirketin bu tarihten sonra tasfiye dönemine ilişkin beyannamelerin verilmesi dâhil tüm vergisel yükümlülüklerin iflas idaresi tarafından yerine getirilmesi gerekmektedir.
Ticaret şirketleri ve Kooperatifler: Ticaret şirketlerinin, şahıs şirketi veya sermaye şirketi olması arasında bir fark yoktur, her iki halde de ticari şirket iflasa tabidir. Ancak adi şirketlerin tüzel kişiliği bulunmadığından iflasa tabi değildir.
Adi konkordato: iflasa tabi olup olmadığı fark etmeksizin herhangi bir borçlunun, alacaklılarıyla yaptığı konkordatoya denecektir. İflasa tabi olan borçlunun, henüz iflas etmeden alacaklılarıyla anlaşıp bunun tasdik edilmesi sonucunda konkordato ilan etmesi, adi konkordato kapsamında yer alacaktır.
Masa alacağı ise iflas masasının oluşmasından sonra, tasfiyenin sonuna kadar, iflas idaresi tarafından yapılan harcamalardan doğan borçlardır.
-Külli icra: Yalnızca bir alacaklının hukuka başvurmasına rağmen, diğer her alacaklının haciz sonrasındaki satıştan ödeme almasına külli takip denir. Bu tip icrada borçlu kişinin tüm mal varlığına el konulmaktadır.
tutulan deftere göre, adi tasfiyeye karar verilirse, iflasın özel organları olarak alacaklılar toplantıları (İİK m. 221, 237-238), iflas bürosu (İİK m. 221/1, 4) ve iflas idaresi (İİK m. 226) görev yapar14. Basit tasfiyede (İİK m. 218, 256) iflasın tasfiyesi, resmi organ olan iflas dairesine aittir.
İflas yoluyla takipte, iflas organları resmî iflas organları ve özel iflas organları olarak ikiye ayrılır. Resmî iflas organları; İcra Dairesi, İflas dairesi, İcra Mahkemesi, Ticaret Mahkemesi, Yargıtay 23. Hukuk Dairesi, Savcılar ve Adalet Müfettişleri'dir.
Çünkü, iflasın açılmasından sonra masaya faiz kaydedilemez.
Allah Rasulü –sallallahu aleyhi ve sellem- ashabına -radıyallahu anhum- şöyle sormuştur: "Müflisin kim olduğunu biliyor musunuz?" Onlar da insanlar arasında bilinen tarifini yaparak, parası ve malı olmayan fakir kimsedir, diye cevap verirler.
İflasın açıldığı andan itibaren borçlu olan kişiye müflis adı verilir.
Müflis kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Müflis kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı muflis şeklindedir.
İlk haczin konulduğu icra dairesi sıra cetveli düzenlemekle görevli ve yetkilidir. Sıra cetveli düzenleyecek olan ilk haczin konulduğu icra dairesi diğer haciz dosyalarından bilgi toplayacaktır.
İİK m.179'da belirtildiği üzere, sermaye şirketlerinin borca batık olması halinde, şirketi temsile yetkili kişiler tarafından mahkemeye başvurulması halinde ve mahkeme tarafından bu durumun tespit edilmesi halinde şirketin iflasına karar verilmektedir.
Öz. Uygulamada sıklıkla görülen iflâs tasfiyesinin tatili olgusu, müflisin haczi kabil hiçbir malının bulunmaması dolayısıyla tasfiyenin gerçekleşememesini ifade etmektedir.
İflasın ertelenmesi için alacaklıların rızası aranmaz fakat konkordatoda alacaklıların sürece onay vermesi gerekir. İflasın ertelenmesi 5 yıl sürebilir. Konkordato en fazla 23 ay sürer. İflasın ertelenmesinde süreç boyunca faiz işlenir.
Konkordato sözlük anlamı olarak bir borçlunun ticari durumunun sarsılmış olmasıyla alacaklıların, alacaklarını belli bir plana göre almaları konusunda kendi aralarında vardıkları ve mahkemece onaylanan anlaşması demektir.
Konkordato anlaşması yapmak isteyen borçlu, asliye ticaret mahkemesine başvurarak konkordato talebinde bulunmalıdır. Talebin kabul edilmesi halinde, mahkeme bir kayyum atar ve kayyum borçlunun tasfiye işlemlerini yönetir.
Zamanaşımı, süre geçmesi suretiyle vergi alacağının kalkmasıdır. Zamanaşımı, mükellefin bu hususta bir müracaatı olup olmadığına bakılmaksızın hüküm ifade eder. Vergi alacağının doğduğu takvim yılını takip eden yılın başından başlıyarak beş yıl içinde tarh ve mükellefe tebliğ edilmiyen vergiler zamanaşımına uğrar.
Örneğin 5 Eylül 2022 tarihine kadar ödenmesi gereken bir vergi borcu, 5 Eylül'ün isabet ettiği yılı yani 2022'yi takip eden yılın başından itibaren (01.01.2023) 5 yıl boyunca yani 31.12.2027'ye kadar ödenmezse bu tarih itibariyle zamanaşımına uğrar ve bu borç ortadan kalkar.
Vergi Borcu 5 Yıl Ödenmezse Ne Olur? 5 yıl içinde ödenmeyen, dolayısıyla tahsil edilmeyen vergi borcu tahsil zamanaşımına uğrar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri