Suyun kaynatılması sırasında zararlı maddelerin yanı sıra faydalı maddeler de kaybolur. Ayrıca musluk suyunu klor ve ağır metallerden arıtmak için kaynatmak yeterli değildir. Bu nedenle yemek hazırlarken kullanılan suyun önceden kaynatılmış olması suyu sağlıklı ve lezzetli hale getirmez.
Sağlıklı ve kaliteli suyun pH değeri 7.0'dır. Bu nedenle 7.0'dan yüksek pH değerine sahip su ile yemek yapılmasında sakınca yoktur.
Bulgur pilavını pişirirken çeşme suyu kullanmak pilavın lezzetini kaçırır. Çünkü çeşme suyu kireçli olduğu için yapılan bulgur pilavı lezzetsiz olmakta. Aynı uyarıyı pirinç pilavı yaparken de unutmayın. Marketlerde satılan et veya tavuk suyu pilava lezzet vermez.
Su kalitesi de makarnanın lezzeti açısından önemli. Kaliteli bir içme suyu makarnaya daha iyi bir tat verir. Musluk suyunda bulunan klor gibi yabancı maddeler makarnanın tadını bozabilir. Makarna yapacağınız tencereyi büyük tutmalısınız.
Herhangi bir şekilde güvenilir suya erişim olmadığı takdirde çeşme suyunun daha güvenilir bir şekilde tüketilebilmesi için su kaynatılabilir. Ancak kaynatma işleminin sadece suda bulunan virüsler, parazitler ve bakteriler dâhil olmak üzere hastalığa neden olabilecek mikropları öldüreceğini unutmamak gerekir.
İlgili 45 soru bulundu
Suyu yaklaşık 2 dakika kaynatarak su içindeki tüm bakteri ve mikroorganizmaları öldürebiliriz. Suyu kaynatmak su içindeki faydalı minerallere zarar vermez. Ancak çok uzun süre kaynatmak, su içindeki diğer gazların uçmasına ve suyun tadının bozulmasına yol açar.
Bu nedenle çay demlerken kesinlikle, zararlı maddelerden büyük oranda arınmış, çayın tadını bozmayacak arıtılmış su kullanmalısınız. Kısacası, musluk suyundan çay yapmak yerine arıtılmış sudan çay yapmayı tercih edebilirsiniz.
Şebeke sularındaki sağlığa zararlı mikroorganizma ve partiküller düşünüldüğünde bu sularla yemek yapmak oldukça sakıncalıdır. Ayrıca yemeklere geçen kireçli tat ve koku da yemeğin lezzetini azaltır.
Kireçli su yalnızca böbreklerde değil karaciğerde de taş oluşumuna neden olabilir. Ayrıca fazladan depolanan kalsiyum ve magnezyum minerallerinin damar sertliğine de neden olduğu bilinmektedir. Sağlık açısından en doğru olan kireçli su tüketmemektedir. Uzun vadede kireçli su içmek insan vücuduna çeşitli zararlar verir.
İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu, şebeke suyunun rahatlıkla içilebileceğini söyledi.
Suyun kaynatılması sırasında zararlı maddelerin yanı sıra faydalı maddeler de kaybolur. Ayrıca musluk suyunu klor ve ağır metallerden arıtmak için kaynatmak yeterli değildir. Bu nedenle yemek hazırlarken kullanılan suyun önceden kaynatılmış olması suyu sağlıklı ve lezzetli hale getirmez.
Birleşik Krallık, Almanya, İsviçre, Kanada, Belçika, Hollanda gibi dünyanın pek çok ülkesinde insanlar gönül rahatlığıyla çeşmeden su içiyor. Bizde ise özellikle büyük şehirlerde çok uzun zaman önce şebeke suyu içmekten vazgeçildi. Hâlbuki evsel ve kişisel temizlikte şebeke suyunu gönül rahatlığıyla kullanıyoruz.
Bu konuda özel olarak yapılmış bir çalışma yok. Doğal kaynak suyu da, işlenmiş su da, musluk suyu da yemek pişirirken kullanılan sular. Kimi insan musluk suyuyla, kimi insan kaynak suyuyla, kimisi de işlenmiş suyla yapılan yemeklerin daha lezzetli olduğunu söylüyor.
Suyu 2-3 dk kaynatmak yeterli olacaktır. Çok uzun kaynatmak suyun yararlı minerallerinin yok olmasına sebebiyet verebilir. Su nasıl temizlenir dediğimizde en bilinen ve yaygın yol klorlama yöntemidir. Musluklardan akan sular ya da depodan gelen sular düzenli olarak klorlanarak zararlı maddeler yok edilir.
Klorsuz su elde etmek için ilk yöntem musluktan alınan suyun kaynatılmasıdır. Suyu 15-20 dakika kaynatarak içerisinde bulunan kloru arındırabilirsiniz ancak bu yalnızca klorlu su için geçerlidir.
Çünkü musluk suları, diğer sulardan farklı işlemlerden geçiriliyor. Ambalajlı suların büyük birçoğu klorlanmıyor, arıtma sular ise suyun içindeki çok sayıda maddeyi ayrıştırıyor. Farklı işlemlerden geçirilen, farklı yöntemlerle muhafaza edilen suların tadının farklı olması da oldukça normal.
Evinizde bulunan limonu yarıya bölerek musluğunuzu çok sert olmayan hareketlerle temizleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra limon suyundan faydalanmak da mümkün. Birkaç damla limon suyunu suyla karıştırarak da kireçler üzerine kullanabilirsiniz. Bu sayede musluklarınız kireçli görüntüden kurtulacaktır.
Hatta suyun kaynatılmış olması demek içerisinde bulunan kalsiyum, magnezyum ve karbonat kireç haline dönüşerek çöker. Bu işlem sırasında sudaki mineralde ortadan kalkmış olacaktır. Uzmanların araştırmalarına göre kaynatma işlemi sırasında sudaki ağır metaller ve klor ortadan kalkmaz.
Türkiye'nin en kaliteli çeşme suyu Sakarya'daki çeşmelerden akıyor. Sapanca Gölü'nden kente verilen içme suyunun, Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği kriterlere göre Türkiye'deki en kaliteli çeşme suyu olduğu belirtildi.
Yapılan araştırmalar, musluk suyundaki kalsiyumun böbrek taşı oluşturduğu efsanesini desteklemiyor. Öncelikle, böbrek taşlarını önlemenin en iyi yolu bol bol su içmektir. Bu aşamada suyun sert veya yumuşak içimli olması fark etmiyor.
Erikli. sonuç:Hassas tartı ile ölçümde 150 ML kireç oranı buldum.
Sudaki kireci almanın bir çok yöntemi keşfedilmiştir. Su arıtma sistemleri de bu işte oldukça kullanılan ekipmanlardır. Özellikle Reverse Osmosis Yöntemi ile sudaki sadece kireç değil bir çok maddenin arıtılarak istenilen seviyeye getirildiği artık çok açıktır.
Hem suyun çıkarıldığı kaynaktan hem de taşınma esnasında geçirdiği yollardan dolayı musluk sularının içerisinde sağlığa zararlı olan metal, toksik, kimyasal maddeler mevcuttur. Bu maddeler suyun renginde veya tadında belirgin oranda değişime neden olmadığından musluk suyu temiz su sanılıp içilebilir.
ASLA MUSLUK SUYU İÇMEYİN
Kaç yıldızlı otelde kaldığınızın bir önemi olmayacağı bu gibi durumlarda siz iyisi mi yanınızda her zaman pet şişe su taşımaya ya da otele check-in yaptığınızda dışarıdaki yakın bir marketten kapalı su tedarik etmeye dikkat edin. Bunun haricinde musluk suyunu ağzınıza koymaktan uzak durun.
Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü Başkent'te şehir şebeke suyu analiz raporlarını açıkladı. ASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, ASKİ'nin şehir şebekesine verdiği suyun temiz ve kaliteli olduğunu belirterek, Ankaralıların musluklarından akan suyu güven içinde tüketebileceklerini söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri