Musluklu idrar torbası 2000 mL, hastaların yatakta uzanırken veya hareket ederken kullanabileceği bir cihazdır. Torba, hastanın bacağına veya yatağına sabitlenir ve idrar torbası içindeki idrarın birikmesini sağlar. Daha sonra, idrar torbasındaki musluk açılarak idrarın boşaltılması mümkün hale gelir.
İdrar torbası belli aralıklarla boşaltılır. Kadınlarda sonda çıkartılacağı zaman sonda balonuna şırınga edilen su geri çekilerek mesanedeki balonun sönmesi sağlanır ve ardından sonda hortumu çekilerek çıkartılır.
Bu torba idrarın içinde birikerek depolanmasını sağlar. Sonda takılan kişilerde kullanılır. Geri kaçışı ve kontaminasyonu önleyen valfi, boşaltma musluğu, bükülmeye dirençli hortumu ve konik bağlantı konnektörü vardır.
♣ Hastaların bazılarında uzun süreler takılı kalan sonda nedeniyle kaslarda oluşabilecek zayıflıklar, mesanede fonksiyon kayıplarına neden olabilir. ♣ İdrar sondasının sürekli takılı olması gereken durumlarda en fazla 45 günde bir sondanın değişimi sağlanmalıdır.
Bu nedenle fizyolojik temel gereksinim olan bir alanda ihtiyaç duyulan bakımın hizmet sunumunda ayrım yapılması söz konusu değildir. Dolayısıyla idrar torbası boşaltımının yapılması veya yaptırılmasının sağlanması (hasta bakım elemanı tarafından) hemşirenin sorumluluğundadır.
İlgili 22 soru bulundu
Hasta bakıcıların görevlerinden biri de, hastanın tuvalet alt bakım ihtiyaçlarını yaptırmalarıdır. Hastada sonda var ise günlük olarak idrar torbasını boşaltır, hastanın altı bezli ise belli aralıklarda bezini değiştirir ve hastanın hijyenik olarak temizlenmesini sağlar.
İdrar torbası ya da idrak kesesi olarak da bilinen mesane, karın bölgesinin alt bölümünde yer alır ve içerisinde idrarın biriktiği küre biçiminde bir organdır.
Normal idrar kesesi 400ml ile 600ml arası idrarı tutabilir. İnsanlar idrar keselerini ortalama günde dört ila yedi kez boşaltırlar.
Bebekler, idrar torbası takıldıktan sonra dik pozisyonda tutulmalıdır. İdrar torbası takıldıktan sonra 30 dakikada idrar elde edilmez ise torba daha fazla bekletilmemeli ve değiştirilmelidir.
Kalan idrar mesanede ne kadar kalırsa, mesane o kadar genişler. Bu da rahatsızlık ve diğer belirtilere neden olabilir. Mesane kapasitesinin üzerine dolduğunda, şişer ve kapatma mekanizması basınca dayanamaz, bu da sızıntılara neden olur.
Ön sarkma, pelvik taban zayıfladığında veya pelvik tabana çok fazla baskı yapıldığında meydana gelir. Bu durum zamanla, vajinal doğum sırasında veya kronik kabızlık, şiddetli öksürük veya ağır yük kaldırma sonucunda oluşabilir. Sistosel tedavi edilebilir.
Yeterli miktarda idrar birikinceye dek beklenilebilir. Ancak torbayı taktıktan sonra 30 dakika içinde yeterli miktar sağlanamadı ise torba yenisi ile değiştirilmelidir.
Kadın Sondası Nasıl Takılır? Kadın üretrası yaklaşık 4 cm uzunluğunda olup, vajinanın üst kısmında, klitorisin altında iki labia arasında gizlidir. Hastanın altına idrar damlamaması için bez serilip, hasta sırt üstü yatırılır ve dizleri bükülür. Bacakları birbirinden ayrılarak açık hale getirilir.
Sık sık idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma ve kasık bölgesinde ağrı gibi şikayetlerle kendini gösteren mesane sarkması kadınlar arasında yaygın şekilde görülebiliyor. Özellikle normal doğum yapan kadınlarda daha sık ortaya çıkan mesane sarkması sosyal yaşamı ve kişinin psikolojisini olumsuz etkiliyor.
Özellikle öksürme, hapşırma, ağır şeyler taşıma gibi karın iç basıncını arttıran eylemler sonucu vajina içerisinde şişen idrar torbası elle hissedilebilir.
Özel paketi içinde genellikle kayganlaştırıcı sıvı içerir. Dış paket açılmadan önce kayganlaştırıcı sıvı içeren küçük paket patlatılır ve içeriğinin tüpe yayılması sağlanır. Kadınlarda idrar çıkış deliği ile mesane arasındaki mesafe kısadır. Tüpü uygun şekilde yerleştirince mesane boşalır.
Bir tıkanıklık, zayıf bir mesane kası, nörolojik bir problem veya ilaçların yan etkisi olabilir. Semptomlar rahatsız edici olabilir, çünkü insanlar idrar yapmaya başladıklarında idrara çıkmada zorluk çekebilirler ve ayrıca mesanelerini tamamen boşaltabilirler.
Böbrekler kandaki atılması gereken maddeleri ve suyu atmak üzere normalde günde 1,5-2 lt ye yakın idrar oluştururlar. Oluşan idrar böbreklerden mesaneye üreter denilen iki dar tüp ile taşınırlar. Mesane doldukça gerilir ve normalde yaklaşık 400cc idrar depolar.
Bol sıvı, özellikle su için. Su içmek idrarınızı seyreltmeye yardımcı olur ve daha sık idrara çıkmanızı sağlayarak bir enfeksiyon başlamadan önce bakterilerin idrar yolunuzdan temizler. Cinsel ilişkiden hemen sonra mesanenizi boşaltın. Ayrıca, bakterileri temizlemeye yardımcı olmak için bir bardak su için.
Normalde bir insanın idrara çıkma sıklığı gün boyunca 4-8 kez arasında olmalıdır. Geceleri kalkıp birden fazla tuvalete gitmek ya da gün boyunca 8 kezden daha fazla idrara çıkma durumu idrar sıklığının normalden fazla olduğunu gösterir.
az 4 saat) gerekmektedir. için idrarın mesanede mümkün olan en uzun süre beklemiş olması(en az 4 saat) gerekmektedir.
Bir yetişkinin idrar kesesi yaklaşık 5-7 dl idrar barındırabiliyor ve boşaltımda itişler 2,5-3 dl gibi hissedilebilinir. Günde 4-8 defa idrara yapmak normaldir. Bir gün içinde normal idrar miktarı 1-2 litre gibidir ve idrarınızı sorun olmadan 3-4 saat tutabilmelisiniz.
Böbrekler yaklaşık her 60dk vücudumuzdaki tüm kanı tek tur filtreler, eklersek yaklaşık 1 saat 20 dakika sonra bir bardak su atılmaya hazır idrar haline gelir.
İdrar kesesi, sidik torbası veya mesane, memelilerin anatomisinde idrarı böbreklerden atıldıktan sonra, idrar çıkarmadan önce, depolayan organdır. İdrar, idrar kesesine üreterlerce getirilir, üretra aracılığıyla atılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri