Musluklarınızın ağız kısmında taşlaşmış kireçlenme mi var? Balon içerisine dolduracağınız sirke yardımıyla muslukların ağız kısımlarını kireçten arındırmanız mümkün. İçerisine sirke doldurduğunuz balonun musluğun ağız kısmına takılarak gece boyunca bekletilmesi gerekiyor.
Bir kapta su ile beyaz sirkeyi eşit oranda karıştırın. Bu karışımı bir poşet yardımıyla musluğun üzerine sarın ve birkaç saat bekletin. Sonrasında poşeti çıkarın, musluğu durulayın ve yumuşamış kireçleri bir bez veya fırça yardımıyla nazikçe temizleyin. Limon tuzu da kireç çözme özelliği taşıyan doğal bir maddedir.
Oksitlenmiş musluk temizliğinde karbonatın yanı sıra ilave olarak beyaz sirkeden de faydalanabilirsiniz. Bu karışım da son derece etkili bir oksit çözücü olarak kullanılmaktadır. Karbonat ve sirkeyi karıştırarak bir sünger yardımıyla paslanan yüzeye uygulayın, 30 dakika bekledikten sonra durulayıp kuru bir bezle silin.
Plastik Borudaki Kireç Temizliğinde Kireç Sökücü Kullanımı
Borulardaki kirecin çözülmesini sağlar. Boruda birkaç saat boyunca bırakılır. Sonra su ile durulanarak kirecin tamamen sökülmesi sağlanır. Borulardaki kireç tabakasını temizleyerek borulardaki su akışının hızlandırılmasına yardımcı olur.
Banyo muslukları, mutfak musluklarından daha fazla kirece maruz kalabilirler. Bu nedenle, bu muslukları düzenli olarak karbonat ve sirke karışımı ile temizlemek önemlidir. Bu karışım, musluk yüzeyine uygulandıktan sonra bir süre bekletilir ve ardından suyla durulanır.
İlgili 34 soru bulundu
Musluktaki kireç ve su lekelerinden kurtulmak için yapmanız gereken çok basit. Limonu ortadan ikiye bölmek. Limonun içiyle musluğu ve bataryayı ovalamak. İşte bu kadar basit.
Limonla musluk temizlemek için limon suyunu doğrudan musluğun üzerine sıkıp temiz bir sünger veya bez ile ovalanır. Böylece kireçlerden, küften ve su lekelerinden arınan musluklar temizlenmiş ve parlamış olur. Limonla temizlemenin bir diğer yöntemi ise muslukların üzeri doğrudan limonla ovalanır.
Karbonat ile musluk kireci temizliğinde, fırça ve karbonata ihtiyacınız oluyor. Uygulama adımlarını tarif etmek gerekirse, ilk aşamada fırça üzerine karbon dökülüyor. Musluğun fırça ile ovalanmasının ardından soğuk su ile durulanması gerekiyor.
1 çay kaşığı kadar sirkeyi çaydanlığın içine dökün. Ardından 1 yemek kaşığı, eğer kireçlenme çoksa 2 yemek kaşığı sofra tuzunu sirkenin üzerine ekleyin. 10 dakika kadar bekleterek kirecin ortadan kaybolmasını sağlayın. Eriyen kireç, suya dağılacağı için bulaşık süngeri yardımı ile çaydanlığı iyice yıkayın.
Sirke, asidik etkisi sayesinde çaydanlığın dibinde oluşan kireçlerin kolayca çözülmesine destek olurken, ona yardıma gelen tuz ya da karbonat da sirke ile tepkimeye girerek çok daha etkili bir temizlik sağlıyor. Hal böyle olunca biz de onları sadece yemek tariflerinde değil temizlikte de sık sık kullanıyoruz.
Sirke ve limon kullanılarak batarya rahatlıkla parlatılabilmektedir. Sirkeyi temiz bir beze dökerek bataryayı ovalamak başarılı bir parlatma işlemi için yeterli olacaktır. Bir başka yöntemde limon kullanmaktadır Limon ikiye bölünüp yanlarında biraz daha açılmalar yaparak batarya üzerine ovalama yapılır.
Sirke yöntemi:
Kararan armatürler için son senelerde en çok uygulanan uygulamadır. Musluğun tamamını kapatacak miktarda pamuğa sirke döktükten hemen sonra pamukla musluğun üzerine kapatınız Yaklaşık 15- 20 dakika kadar bekledikten sonra diş fırçası ile sürterek durulayın.
Sirke ve Karbonat Karışımı
Eşit miktarda beyaz sirke ve suyu bir kabın içinde karıştırın. Karışımı musluğun üzerine sürün ve bir süre bekletin. Ardından yumuşak bir bez veya süngerle musluğu ovarak lekeleri çıkarmaya çalışın. Sirke, kireç birikintilerini çözerken, karbonat temizlik etkisini artırır.
1 su bardağı sirke ile 1 paket karbonatı kireçlenen çaydanlık ya da kettle içine ekleyin. Çaydanlığın yarısını ise su ile doldurup kaynatma evresine başlayın. Siz çaydanlığın içindeki malzemeleri kaynatırken, kireçler de saniyeler içinde temizlenmeye başlayacaktır.
Beyaz sirkenin kireç sökücü özelliği vardır. Kireçlenen cihazlara zarar vermeden ve kireçli yüzeyleri yıpratmadan temizler. Beyaz sirke ile temizlik, kimyasal madde içermeden hijyenik ortamlar yaratmanızı sağlar.
Kirecin temel yapısı kalsiyum karbonat olduğu için, asidik maddelerle karşılaştığında çözünür ve temizlenir. En yaygın kullanılan asidik maddeler arasında limon suyu, sirke ve limon tuzu yer alır. Limon suyu ve sirke, kireci çözme yetenekleri nedeniyle evlerde sıklıkla kullanılır.
Kimyasal birleşim olarak %5 oranında asetik asit içermektedir. Tamamen doğaldır. Bu nedenle de cevreye zarar vermez. Beyaz sirke ile temizlik yaparken dezenfekte eder, koku giderir, kireç çözer ve doğal bir şekilde temizlersiniz.
Çaydanlığın içerisine birkaç parça limon tuzu atılarak üzerine bir miktar su konulur. Limon tuzu ve suyun bulunduğu çaydanlık ocağın üzerine alınarak bir kısık ateşte suyun kaynaması beklenir. Su kaynamaya başladıktan bir süre sonra çaydanlık içindeki kirecin yüzeye çıktığını göreceksiniz.
Bir spreyli şişeye 1 çay bardağı sirkeyi, 2 yemek kaşığı karbonatı ve yarım limonun suyunu döküp karıştırın. Üzerine sıcak su ekleyip iyice çalkalayın. Hazırladığınız karışımı direk kireçli yüzeye sıkıp 15 dakika bekletin. Ardından durulayabilirsiniz.
Kireç lekelerini çıkarmak için metal yüzeylere özel olarak formüle edilmiş kireç sökücü kullanmanız gerekir. Metal yüzeyler için kireç sökücü, asit bazlı olması gereken kimyasallardır. Çünkü asit kirecin daha hızlı çözülmesini sağlar.
Çaydanlık kireci nasıl temizlenir? Bu yöntemler tamamen evde bulunan ürünlerle uygulanabilir ve ağır kimyasal bulunan ürünler gerektirmez. Bu yöntemler; limon tuzu, kabartma tozu, karbonat ve sirke ile uygulanabilen temizlik yöntemleridir.
Çaydanlığın içerisine birkaç adet limon dilimi ve bir paket karbonat dökün. Çaydanlığın yarısını su ile doldurun ancak fazla doldurmamaya özen gösterin. Çaydanlığı kısık ateşte kaynatın. Ardından çözünen kireci temizlemek için bol su ile durulayın.
Kireçli suyun içerisinde demir, çinko, manganez, alüminyum gibi metaller de bulunduğundan kireçli sular oldukça serttir. Bu nedenle sürekli kireçli su içmek zararlıdır. Musluktan akan içme suyu olsa bile insan sağlığı için iyi değildir. Vücuda çok fazla magnezyum mineralinin girmesi ishal oluşumuna neden olur.
Sirke, karbonat ya da limon tuzu ile birlikte kaynattığınız suyu leğene ekleyin. Su soğuyuncaya kadar temizlemek istediğiniz ürünleri bekletin. Son olarak kireçten arındırdığınız bardakları, tabakları yıkayın. İşte hepsi bu kadar!
Bu tür KİREÇ oluşumu su sıcaklığı yaklaşık 30C - 35C civarında başlar ve su ısındıkça hızlanır. Suyun faz değiştirerek buharlaşması sırasında yalnızca “saf H2O molekülleri” buharlaşır. Su içindeki “safsızlıklar”, yani sudaki çözünmüş olan mineraller buharlaşmaz ve bunların sudaki oranı artmış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri