Boykot, İslamiyet'in gelişinin yedinci ve onuncu yılları arasında Mekke'de Haşim oğulları üzerine uygulanan bir sosyal baskı yöntemiydi. Mekke sosyal dokusu içerisinde kabile örfünü kullanarak, farklı düşünen bir kesimi onları savunan kabilesiyle birlikte cezalandırma uygulamasıydı.
Bi'setin yedince senesi Muharrem ayı başında başlatılan bu boykot tam üç sene sürdü. Bu zaman zarfında müşriklerin Müslümanlara çektirdikleri sıkıntı, açlık ve kıtlık da İslâm'ın gelişmesine engel olamadı.
İlgili 33 soru bulundu
Boykot, Müslümanların inançlarını değiştirmeleri veya sessiz kalmaları için baskı yapmayı amaçladı. Peygamber'in rolü: Peygamber Muhammed (sav), Müslümanları desteklemiş ve onların haklarını savunmuştu. Müşrikler, Peygamber'in etkisini azaltmak ve Müslümanlara karşı baskı uygulamak için boykota başvurdular.
Mut'im'in müslümanların Ebû Tâlib mahallesinde kuşatılması esnasında onlara gizlice yiyecek gönderdiği bilinmektedir. Ayrıca birkaç arkadaşıyla beraber boykotun kaldırılması için çaba göstermiş ve sonunda boykotu kaldırma kararını açıklama ve Kâbe'nin içinde asılı boykot metnini kaldırma görevini üstlenmiştir.
Belli bireyler veya teşebbüslerle iş yapmamaya yönelik anlaşmalar, boykot olarak adlandırılmakta ve özellikle boykot yapan teşebbüsler piyasa gücüne sahipse bu davranışları yasaklanabilmektedir. Bu şekildeki grup boykotları örneğin bir fiyat tespiti anlaşmasına yönelik olarak kullanılıyor olabilir.
Boykot nedeniyle hiç kimse Müslüman larla iletişim kurmamıs ve alışveriş yapmamıştır. Alışveriş yapılmadığı için zamanla muslumanlar in sıkıntıları daha da artmıştır. Yiyecek vb hiçbir şey parayla dahi olsa satılmıyordu. Bu tarz zorluklar yaşanmıştır.
Müslümanlar, müşriklerin boykotundan başarı ile çıksa da onların bu sevinci uzun sürmedi. Risaletin onuncu yılında ise, Peygamber Efendimizi himaye ederek her zaman destekleyen iki yakını vefat etti. Allah Resulü bu duruma o kadar üzülmüştü ki bu seneye hüzün yılı ismi verildi.
Mekkelilerin Müslümanlara boykot kararını aldıkları meclisin adı Daru'n-Nedve olacaktır.
Müşrikler, Müslümanlara karşı aldıkları kararları yazılı hale getirip daha etkili olması için Kâbe duvarına asmışlardı.
Boykot veya direniş (İngilizce boycott ← Charles Boycott) Mesaj vermek istemek. Protesto girişimleri'de boykota girmektedir veya bir kimse, bir topluluk veya bir ülkeyle, amaca ulaşmak için her türlü ilişkiyi kesme.
Mekke'de bulunan Müslüman halk, Mekkeli müşrikler adıyla da bilinen putperest kesim tarafından baskıya uğramaktaydı. Bu baskıların sonucunda 622 yılında Mekke'den Medine'ye göç etmek zorunda bırakılmışlardı. Hicret bu olaya verilen genel addır ve hicretin sonuçları uzun yıllar boyunca devam etmiştir.
Artık bu mahalle sakinleriyle bütün münasebetler kesilmişti. Kazara oraya gidenler olsa ağır bir şekilde azarlanıyorlardı. Müşrikler, boykota uğrayanların toplandıkları mahalleye yiyecek içecek nâmına bir şey sokmuyorlardı. Sadece, hac mevsiminde dışarı çıkıp alışverişte bulunmalarına sözde müsâade ediyorlardı.
Hz.Peygamberimizin amcası Ebu Cehil de boykotun sebeplerindendi. Ebu Cehil ve adamları müslümanları rahatsız etmeye başladılar. Müslümanlara yiyecek satmadılar ve açlıktan ölenler oldu. Bu boykot dönemi 3 yıldır. 3 yıl , müslümanlara baskılar yapılmıştır.
1-İslam kölelik kavramına karşı bir dindir.İslama göre din,dil ve ırk ayrımı yoktur. Ancak müşrikler köleciliğe düşkün idiler. 2-İslam dini putlara tapılmasını yasaklamıştır.Bu da müşriklere karşıdır. Çünkü müşrikler putlara taparlardı.
[2] Boykot çağrılarının birçok farklı sebebi olabilmektedir. İlgili ticari işletmenin sağladığı mal veya hizmetlere yönelik eleştirilerden kaynaklı boykotlar dışında, ticari işletmelerin siyasal iktidar ile kurdukları ilişki, sosyal sebepler veya savaş hali boykot çağrılarının nedeni olabilmektedir.
“Dârü'l-İslâm” diye de bilinen “Dârü'l-Erkam”, Mekke'de Safâ Tepesi'nin yanında bulunmaktaydı. Peygamber Efendimiz -aleyhissalâtü vesselâm- Kureyş müşriklerinden sakınarak bu mübârek evde bulunur, yanına gelenlere orada İslâm'ı anlatır, Kur'ân-ı Kerîm okur ve öğretirdi.
Boykot Yılı/Boykot Dönemi
Peygamber efendimiz zamanında yapılmış olan bir tür zulümdür. 617 yılında Müslümanların dininden vazgeçmesi için, onları durdurmak amacıyla yapılmış olan eylemdir. Örneğin bir Müslüman satıcıdan bir şey alamaz ister parası olsun olmasın herkes aç kalmıştır.
Muhammed yaşlı eşini o kıyafet içinde görünce gözyaşlarına hâkim olamamıştır. Ve aynı biçimde kızı Hz. Fatıma'da boykot bittiğinde on beş yaşındadır ve on üç sene sonra ölümüne neden olacak bir hastalığa yakalanmıştır.
BOYKOT DÖNEMİ KAÇ YIL SÜRMÜŞTÜR? Mekke'de Peygamber Efendimiz (s.a.v) ve sahabilere karşı başlatılan boykot dönemi 3 yıl sürmüştür. Resûlullâh Efendimiz, Mekkelilerin işkence ve eziyetleri had safhaya varınca, mübârek ellerini semâya açtı ve Kureyş müşriklerine şöyle bedduâ etti: “−Yâ Rabbi!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri