Olgunlaştığında koyu kahverengiye dönen meyve kabuğu ve koyu kahve meyve eti vardır. İlk koparıldığında buruk bir tadı vardır. Bir süre beklenildiğinde yumuşar ve lezzetlenir. Karadeniz ve Marmara bölgelerinde yayılış gösterir.
Halk arasında döngel adıyla da bilinen muşmula, ülkemizde Karadeniz ve Marmara çevresinde bir yayılış göstermekle birlikte her bölgede yetişir.
Muşmula ağacı çoğunlukla Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yoğunlukla yetişmektedir. Genelde eğrilen ve çoklu dalları olan muşmula ağacı bu özelliği ile tanınmaktadır. Serin ve ılık iklimlerde yetişen muşmula ağacı için tüm yetişme şartlarının da uygun olması gerekir.
Muşmula ülkemizde daha çok Karadeniz bölgesinde yetişir.
Muşmula Akdeniz, Ege ve Karadeniz bölgelerimizle Doğu Anadolu'nun bir bölümünde doğal olarak yetişen bir tür.
İlgili 31 soru bulundu
50 yıl kadar yaşayanları çevremizde mevcuttur. Saksı ya da poşette tüplü ve aşılı olarak satışa sunulmuştur. 1 ile 2 kg arası.
Yaz aylarının sonuna doğru meyveler çıkmaya başlar. Ülkemizde muşmula mevsimi sonbahar dönemidir. Meyve verecek muşmula ağacının çiçekleri pembe ve beyaz renkte açar. Her yıl ürün veren muşmula ağacı Ekim ile Kasım ayların arasında hasat edilir.
Muşmulanın bilinen bir zararı pek yoktur. Fakat nadiren de olsa bazı olumsuzluklara yol açabilmektedir. Bazı insanlarda alerjiye neden olduğu için muşmula tüketmemeleri gerekmektedir. Aksi takdirde cildin kızarmasına neden olabilir.
-Muşmulanın kalsiyum, demir, fosfor, potasyum içermesinin yanı sıra askorbik asitte içermesi sebebiyle vücuda çok faydalıdır. -Serinletici olması sayesinde vücuda ferahlık verir. -Antioksidan özelliği sayesinde zararlı toksinleri yok eder. -Muşmula yaprağı ekstresi bağışıklık sistemini güçlendirir, vücuda güç verir.
Muşmulanın Dünya'da bilinen en yaygın adı 'The Common Medlar'dır. Ülkemizde ise, töngel, döngel, beş bıyık ve ezgil isimleriyle bilinmekte ve ülkemizde özellikle Marmara ve Kuzey Anadolu Dağları ile Karadeniz ve Ege Bölgelerinde yabani olarak yetişmektedir (Yılmaz ve Gerçekcioğlu, 2013).
Muşmula Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 49 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Porsiyon (Orta) yani 100 gramlık miktarında Muşmula 49 kalori bulunmaktadır. Muşmula, potasyum, folik asit, demir, fosfor, magnezyum içerir. Diyet lifi açısından zengin bir kaynaktır.
Muşmula Ağacı Su İster mi? Muşmula fidanı kuraklığa dayanıklı bir türdür. Çok fazla sulanmaktan hoşlanmaz. 20 günde bir sulanması muşmula ağacı için yeterli olacaktır. Kış aylarında ayda bir kez sulanması yeterlidir.
Hasattan sonra olgunlaşan meyvelere sahip olan yetişkin bir muşmula ağacı yaklaşık 25-30 kilo meyve verir. Saksıda yetişen bir muşmula ağacı daha az meyve verecektir.
Olgunlaştığında koyu kahverengiye dönen meyve kabuğu ve koyu kahve meyve eti vardır. İlk koparıldığında buruk bir tadı vardır. Bir süre beklenildiğinde yumuşar ve lezzetlenir. Karadeniz ve Marmara bölgelerinde yayılış gösterir.
Muşmuladan bir hayli farklı cinste yararlanılabilmektedir. Muşmula sirkesi, muşmula pekmezi genellikle konut hanımları tarafından en çok seçim edilen tariflerdendir.
👉🏼Muşmula yaprakları şeker hastalığına iyi gelir. 👉🏼Yüksek miktarda şeker içermeyen muşmula meyvesi şeker hastalarının tüketebileceği bir meyvedir. 👉🏼Zayıflamaya yardımcı olur; Metabolizmayı hızlandıran ve bağırsakların çalışmasında faydalı olan muşmula meyvesi zayıflamaya yardımcı olur.
Muşmulanın gaz giderici olarak da faydalı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Turan Karadeniz şöyle devam etti: "Muşmula meyvesi böbrek hastalıklarına da iyi gelmekte, gaz giderici olarakta faydası bulunmaktadır.
Muşmulanın yüksek miktarda demir içeriğinin yorgunluğu gidermek ve kasların elastikiyetini ve tonunu iyileştirdiği görülmektedir. Aynı şekilde, huzursuz bacak sendromunun tedavisinde de fayda sağladığı bilinmektedir.
Muşmula Nasıl Yenir? Olgunlaşmış muşmula kabuklarına ve çekirdeklerine dikkat edilerek sade bir şekilde tüketilebilir.
Muşmula nasıl yenir? Muşmula nasıl yenir diye düşünüyorsanız hemen açıklayalım: Yumuşayıp olgunlaşmış muşmulaları güzelce yıkayıp temizledikten sonra kabuklarına ve çekirdeklerine dikkat ederek taze taze tüketebilirsiniz. Her meyve gibi muşmula da en fazla faydayı taze taze yendiğinde sağlar.
Muşmula dalından koparıldığında buruk bir tada sahiptir. Bir süre olgunlaşması beklenirse meyve lezzetlenir. Muşmulanın kabuğu soyulup içindeki çekirdeklere dikkat edilerek yenilir. Muşmulayı marmelat ve reçel olarak da tüketebilirsiniz.
👉🏼Tam bir doğal şifa kaynağı olan muşmulanın çekirdekleri de en az meyvesi kadar faydalıdır. Sindirim sistemi için oldukça faydalı olan meyvenin çekirdekleri idrar miktarını artırır. Özellikle böbrek taşı dökenler için muşmula çekirdeklerin kaynatılıp suyunun içilmesi tavsiye edilir.
Menşeii Japonya olan bir meyve olan muşmula, yetişme yeri ve iklim koşullarına göre kırmızı- kahverengi bir renge, tatlı ekşi bir tada sahip olabilmektedir.
tohumlar: Hasat edilir edilmez, yani kış aylarından ilkbahara kadar ekilmesi şiddetle tavsiye edilir. Yetiştirilen bitki: Zaten yetiştirilmiş bir örnek alırsanız, kışın sonlarında veya ilkbaharın başlarında ekebilirsiniz.
Muşmula toplamak isteyenler Ekim-Kasım ayları arasında olgunlaşan muşmulaları toplayabilirler. Fazla olgunlaşmasını da beklememeniz gereklidir. Muşmula içinden dışına doğru olgunlaştığı için dışı sert olabilir. Bu nedenle meyveler sert olsa da kesinlikle toplanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri