Herhangi bir sebeple trafikten menedilen ve otoparklarda kaderine terkedilen araçlarla ilgili yeni düzenlemeler yapıldı. Yapılan düzenlemelerde bağlanan araçların sahipleri tarafından nasıl alınacağı, aracını geri alamasa da araç sahibinin kendisi aracını satabilmek için icra kurumuna müracaat edebileceği belirtiliyor.
Aracın trafikten men edildiği yer tescil kuruluşunda, aracın alıcı adına tescil işlemleri yaptırılır. Bu süre içinde araçta veya taşınan yükte meydana gelecek zararlar, yeni araç sahibine aittir. Noterlerce yapılmayan her çeşit satış ve devirler geçersizdir." hükmü yer almaktadır.
Ve trafiğe çıkması yasak. Trafiğe çıkması yasak olan çekme belgeli aracınızı muayeneye götürmek için muayene randevusundan sonra Trafik Tescil Şubeye başvurarak Ek 33/A belgesini almanız gerekiyor. Bu belge ile aracınız 7 gün süre ile trafiğe çıkabilir ve aracınızı bu süre içerisinde muayeneye götürebilirsiniz.
Trafikten men cezası; trafik kurallarının hiçe sayılması, gereken belgelerin eksikliği gibi farklı nedenlerle aracın belli bir süre için trafikten alıkonulması işlemine verilen isimdir. Yani trafikten men cezası alan aracın, ceza süresi boyunca trafiğe çıkması yasaktır.
Arabaların ipoteği kaldırılmadan ya da devredilmeden satışı yapılamaz. Bu nedenle rehinli aracın satılabilmesi için öncelikle ipoteğe sebep olan borcu ödemeniz gerekir. İpoteğe konu olan borcu ödemek dışında araba ipoteğini kaldırmak için alıcıdan ön ödeme de alabilirsiniz.
İlgili 19 soru bulundu
Otoparka gitmeden kullanıcıların kimlik belgeleri ile Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü Ceza İşlemleri Büro Amirliği'ne gitmeleri gerekiyor. Oradan alınan çıkış belgesi ile otoparktan araçlar teslim alınabiliyor. Çekme esnasında oluşabilen hasarlar kasko poliçesi kapsamında teminatlandırılıyor.
Muayene aşaması tamamlandıktan sonra satış süreci başlatılabilir. Diğer bir önemli konu ise cezalardır. Araç üzerine yazılan trafik cezaları ve diğer cezalar nedeniyle satış gerçekleştirilemez. Yapılması gereken bankalar ve vergi daireleri aracılığıyla cezaları yatırmaktır.
Alınan izin veyahut ruhsatta belirtilen faaliyet konusu dışında faaliyet gösteriilmesi durumunda ise araç 30 gün ; alınan izinde belirtilen çalışma bölgesi dışında faaliyet gösterilmesi halinde ise 15 gün süreyle araç trafikten men edilebilecektir.
Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yer alan 2918 sayılı Kanunun 34. maddesi gereğince trafikten men edilen araçlara, muayenelerini yaptırmak amacı ile Geçici Olarak Trafiğe Çıkış İzin Belgesi (ek-33) verilebilir. Bu belgenin geçerliliği ise 7 iş günüdür.
Hurda belgesi bir aracın tekrar kullanılamayacağı ve trafiğe çıkamayacağı anlamına gelir. Hurda belgesi bir aracın trafik güvenliğini tehdit edeceği anlamına gelir. Bu sebeple bütün araç muayeneleri ve parça onarımları gerçekleştirilse de hurda belgesi olan bir aracın tekrar trafiğe çıkması mümkün değildir.
Merak edilen çekme belgeli satış ise doğrudan araç sahibinin ilgili noter kurumuna başvurarak satış işlemlerini gerçekleştirmesidir. Bu işlem genelde birkaç saat içerisinde tamamlanır. Trafik Şube Müdürlüğü başvurusu yapılarak gerekli araç muayenesi yapıldıktan sonra çekme belgeli satış yapılabilir.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na istinaden araca, sürücüye, gerçek ve tüzel kişilere uygulanan trafik idari para cezalarının ve çeşitli nedenlerle trafikten men edilerek otoparklara çekilen araçların sorgulama işlemleri www.egm.gov.tr adresinden yapılabilmektedir.
Araç muayenesini yaptırmama durumunda sürücünün aracı trafikten men edilir ve sürücüye 951 TL tutarında trafik para cezası verilir. Egzoz muayene cezası hakkında detaylı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsin.
Herhangi bir belgenin yanlış ya da eksik olması durumunda satış gerçekleşmez. Vergi borcu, trafik cezası ya da ipotek gibi araç satışına engel bir durum olup olmadığı kontrol edilir. Satışa engel bir durum bulunmuyorsa satış sözleşmesi, noter görevlileri tarafından hazırlanıp satıcıya ve alıcıya sunulur.
Vergi Borcu Olan Kişi Satış Yapabilir mi? Hayır, vergi borcu olan kişi araç satışı yapamaz. Karayolları Trafik Kanunu'na göre araç sahiplerinin yılda iki kere Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemesi gerekir. Motorlu Taşıtlar Vergisi, her yıl Ocak ve Ağustos aylarında tahsil edilir.
Bazı araçlar kaza yaptıktan, ağır hasar aldıktan sonra ya da hurdaya ayrılınca kullanılamaz hale gelebilir. Genel olarak herhangi bir sebepten dolayı uzun bir süre boyunca kullanılamayacak olan araçlar için çekme belgesi alınmasında yarar vardır.
Trafikten menin kaldırılması için araçta istenen değişikliklerin, eksik belgelerin ibrazı ve cezanın ödenmesi yeterlidir. Trafikten men edilen araçlar eksikler tamamlanana dek otoparkta bekletilir ve süre ne kadar uzun olursa kullanıcılara o kadar ek maliyet çıkar. Otoparkın günlük ücreti ceza alan sürücüden alınır.
Trafikten men edilen araçlar, il ve ilçe merkezlerinde trafik komisyonları tarafından belirlenmiş olan otoparklara kaldırılır. Söz konusu merkezlerde otopark olmaması durumunda araç, trafik kuruluşları tarafından belirlenmiş kamu park alanlarına çekilir.
2018 yılı itibariyle, trafikte yer alan 16 yaş ve üstü araçların, trafikten çekilmesi ve hurdaya ayrılması esası üzerine kurulu bir yasadır Hurda Yasası.
1. E-devlet şifresi ile www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapılır. 2. KURUMLAR sayfasından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı sayfası seçilir. 3. Yetki belgesi işlemlerinden, yapmak istediğiniz işleme göre “Özmal/Sözleşmeli taşıt ekleme” yada “Özmal / Sözleşmeli taşıt düşme” işlemi seçilir.
Geçmişte Trafik Şube Müdürlüklerine gidilerek borç olmadığına dair belgeleri teslim edip araç çekme belgesi alınabiliyordu. Yapılan düzenlemelerin ardından artık borçları ödeyip plakayla birlikte notere giderek araç çekme belgesi alınabiliyor.
Hurda teşviki uygulamasını pek çok yararı bulunuyor. Bu yararların en büyüğü, trafikten yaşlanmış araçları çekmek. 16 yaşından büyük araçlar, yavaş yavaş trafikten çekilecek ve yerlerine son model yeni araçlar gelmeye başlayacak.
Bu nedenle, aracın üzerindeki trafik cezalarının ödenmesi gereklidir. Ceza e-devlete ne zaman düşer 3 ve 7 gün arasında bu işlem gerçekleşmektedir. Aracın satış işlemlerinde araçtaki trafik cezaları ödenmek durumundadır.
Özet tablo da şu şekildedir. Trafik kazalarında zaman aşımı konusunda tek taraflı kaza önem arz etmektedir. Tek taraflı kazada taksirle yaralama ya da adam öldürme suçu yoktur ve bu nedenle de ceza zaman aşımı uygulanmaz. Trafik güvenliğini, tehlikeye düşürmek suçuna uygulanan 8 yıllık süre geçerlidir.
Sürücü, eğer kendi adresine gelen trafik cezası makbuzu ödemezse, ismi yurt dışındaki arama listelerine ekleniyor ve gümrükte ya da herhangi bir polis kontrolünde bu tutar sürücüden tahsis ediliyor. Eğer trafik cezanız 70 euro'nun üzerindeyse icra tehlikesiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri