Muson ikliminin en çok görüldüğü yerler Asya ülkelerdir. Bazı yerlerde bu iklimin çok daha büyük etkileri vardır. Muson iklimi ve savan iklimi benzerlik gösterse de muson ikliminde yaz aylarında daha fazla bir yağış olur.
Muson iklimi, kış mevsiminin kurak ve soğuk olduğu, yazların ise ılık ve yoğun şekilde yağmurlu olduğu iklim tipine verilen isimdir.
Muson İklimi Yağış Özellikleri
Muson ikliminde yağışlar, muson rüzgarlarının etkisiyle oluşmaktadır. Muson rüzgarları yaz mevsiminde denizden karaya doğru estiği için yazları yağışlı, kış mevsiminde ise karadan denize doğru estiği için kışlar kuraktır.
Muson İklimi Yağış Rejimi
Yıllık ortalama yağış miktarlarının 1500 ile 2000 mm arasında değiştiği muson ikliminde görülen yağış türü ise yamaç yağışlarıdır.
Muson İklimi
Yıllık ortalama yağış 2000 mm arasında gerçekleşir. Yağış rejimi düzensizdir. Yağışın büyük bölümü yaz aylarında düşer(Yaz musonları). Kış mevsimi kurak geçmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Özellikle Güney Asya, Güneydoğu ve Doğu Asya muson ikliminin, dolayısıyla muson yağmur ormanlarının yoğun olarak görüldüğü yerler… Biraz daha yakınlaşırsak Hindistan, Tayland, Vietnam, Japonya, Bangladeş, Çin'in güneydoğusu, Endonezya gibi ülkeleri sayabiliriz.
Muson ikliminde ise yağışların fazla olması pirinç üretimini kolaylaştırmıştır.
Muson Yağmurları
Çünkü yıllık ortalama yağışın yüzde 80'inden fazlası yaz mevsiminin 3 yağışlı ayında (Temmuz, Ağustos ve Eylül) alınır. Bu nedenle, yağışlı mevsim çok fazla su akışı sağlarken, kurak kış ve kurak yaz mevsimlerinde belirgin su açığı vardır çünkü kurak mevsimler ayda 25 mm'den az yağış alan dönemlerdir.
- Savan ikliminin yağış rejimi düzensizdir. Yılın sadece Mart ve Eylül aylarında bol miktarda yağış alır. Onun dışında yılın diğer ayları oldukça kuraktır.
Ekvatoral İklim
Her mevsim yağışlıdır. Yıllık sıcaklık ortalaması 25-30 °C civarındadır. Yıllık sıcaklık farkı çok azdır. Yıllık ortalama yağış 2.000 mm üstündedir.
Kış musonları
Karadan esen rüzgârlar soğuk ve kurudur, yağış oluşmaz, Muson bölgesi kurak dönemi yaşar. Fakat deniz üzerinden geçen hava kütleleri nem kazanır. Yeniden karaya ulaşırlarsa yağış bırakırlar.
4- Akdeniz İklimi:
En fazla yağış kış mevsiminde yaşanır.
Özel coğrafi koşullarından dolayı muson iklim bölgesinde yer alan Hindistan'da muson döneminde şiddetli sağanak yağışlar görülür. Mayıs sonlarına doğru muson ilk işaretlerini göstermeye başlar, haziranın ilk haftası ise güney kıyılardan ülkeye girer ve temmuz ayında tüm ülkeyi kaplar.
Kış en yağışlı mevsim olmasına rağmen Denizel Akdeniz yağış rejimine göre oransal olarak azalır, ilkbahar yağışlarının oranı artar. Yaz aylarında neredeyse yağış yok denecek kadar azdır. Anadolu'da kıyı dağlarının iç kesimlerinde, İç ve Doğu Anadolu'nun büyük bölümünde karasal yağış rejimi etkilidir.
En fazla yağış kışın, en az yağış yazın düşer. Kışın görülen yağışlar cephesel kökenlidir.
Mevsimlik Rüzgarlar (Muson Rüzgarları [Yaz Musonları ve Kış Musonları]) Kara ve denizlerin yıl içinde farklı ısınmasına bağlı olarak oluşan rüzgârlardır. Ilık denizlerde üzerindeki yüksek basınç alanlarından Asya'daki sıcak karalar üzerinde bulunan alçak basınç alanlarına eser.
Muson iklimi, tropikal iklim özellikleri taşıyan Güney, Güneydoğu ve Doğu Asya'da etkilidir. Görkemli yağmur bulutları, aralıksız yağış ve güçlü rüzgârları başta gelen özelliğidir. En yağışlı iklim tipidir dolayısı ile sık sık sel felaketi görünür.
Dünyada en fazla yağışı sonbaharda alan iklim, Ilıman Okyanusal İklim, Türkiye'de en fazla yağışı sonbaharda alan iklim, Karadeniz İklimidir. Ilıman Okyanusal İklim; Genellikle 30-60 derece enlemleri arasında ve karaların batı kıyılarında görülmektedir.
Karasal İklim
- Yağışlar en fazla İlkbahar mevsiminde düşer. - Bitki örtüsü ise bozkırdır.
• Muson Ormanları
İçlerinde daima yeşil yapraklı ağaçlar bulunsa da, genel olarak yapraklarını döken ağaçlardan meydana gelirler. Yaz yağışları etkili olduğundan, yaz aylarında yeşeren bu ormanlar, kışın yapraklarını döken ağaçlardan meydana gelir. Muson ormanlarının tipik Page 2 2 ağacı teak ağacıdır.
Türkiye'de muson ikliminin görülmemesinin en temel nedeni ;iklimin oluşması için gereken özellikler Türkiye'de yoktur. Yani muson iklimi birleşik bulunan büyük bir kara parçası ile geniş bir denizin, sıcaklık ve basınç farkı ile görülebilir.
"Muson yağmurları" şeklinde yazılır.
En önemli geçim kaynakları tarımdır. En çok da çektik (pirinç) tarımı yapılır. Çünkü çeltik, yaz aylarında bol su ister. Ayrıca Hindistan Cevizi, Mısır, Muz, Patates, Manyok, Süpürge Darısı, Arpa, Taro, Darı, Börülce, Tatlı patates, Tütün, Şeker Kamışı, Fasulye, Nohut, Çay, Kahve, Kakao, Kauçuk, Kavunağacı meyvesi.
Çeltik daha ziyade tropikal ve suptropikal iklim şartlarında, güney ve güneydoğu Asya ile Afrika'da yaygın olarak yetiştirilir. En çok Muson Asyası'nda yetişir.
Buğday ve mısırdan sonra dünya üzerinde en çok yetiştirilen bitki olan pirinç genel olarak sulak alanlarda ya da çok yağış alan tropik ve subtropik bölgelerde ye- tişir; ama kurak alanlarda yetişen değişik tür- leri de vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri