He must have been taken to another hospital. (“must have been + V3 yapısı ile bu kip belirteci edilgen (Passive) olarak da ifade edilebilir.) Örnek Cümle Çeviri (3): Bu hastane kapalı. Başka bir hastaneye götürülmüş olmalı.
Must / Mustn't Kullanım Alanları
Must temelde bir durumun çok gerekli ya da zorunlu olması anlamına gelir. Ve bir cümlede must kullanıldıysa bu o eylemin kesinlikle gerçekleşmesi gerektiğini bize anlatır. Hemen hemen aynı anlama gelen ''Have to'' yardımcı fiiline göre daha az kullanılır.
must - have to/have got to. Necessity kelimesi, gereklilik ve zorunluluk anlamına gelir. İngilizcede zorunluluk bildirmek için fiillerin önüne bu anlamda kullandığımız must ve have to kalıplarını getiririz.
Could have been kipinin Türkçe karşılığı, 'olabilirdi' ifadesidir.
Must ile have to arasında önemli farklar bulunmaktadır. Örneğin must bazı durumların yapılması gerektiğini gösterirken aynı zamanda bir öneri olarak öne çıkarır. Mesela must önemli ve hemen yapılması gereken bazı olaylarda kullanılır. Bu bağlamda have to ise birtakım alışkanlıkları ve mecburiyetleri gösterir.
İlgili 19 soru bulundu
“Must Have V3” kip belirteci, konuşmacının, geçmiş zamanda gerçekleşmiş bazı olaylardan yola çıkarak tahmin yürütmesi için kullanılan bir yapıdır. Bu cümle çıkarıma bağlı olup, gerçekleşmiş olması konuşmacıya göre oldukça mümkündür. Bu kip belirteci olumsuz olarak da kullanılabilir.
Must Kullanımı
Kişinin gözlemleri ve bildiği gerçeklerden yola çıkarak yaptığı mantıklı tahminler de bu kip belirteci ile anlatılır. Bununla birlikte kişinin içinde bulunduğu durumun kaçınılmazlığı ve yerine getirmekte yükümlü olduğu sorumlulukları bu kip belirtecinin bulunduğu cümleler ile ifade etmek gerekir.
Geçmişte bir anda başlamış, şu ana kadar devam etmiş ve hâlen devam etmekte olan bir olay veya durumdan bahsederken kullanılır: We have been playing tennis for two hours.
Should have been V3 kalıbı, olması gerektiğini düşündüğünüz, ama gerçekleşmemiş durumlar için kullanılır. Bu ifade İngilizce'de konuşma dilinde tartışmalarda sık kullanılır.
“Might Have V3” kip belirteci, “May Have V3” ile aynı anlamda kullanılabilir. Geçmişte gerçekleşmemiş bir ihtimali ifade eder. Ayrıca, beraber kullanıldığı eyleme “yapılabilirdi ama olmadı” anlamını katar. Örnek Cümle (1): How different things might have been if your mother had been alive.
“Had Better” kalıbı bir işin yapılmasının iyi olacağını uyarı ya da öneri olarak belirtmek için kullanılır. Örnek: You had better not drink wine if you are to drive. (Araba kullanacaksan şarap içmesen iyi olur.)
Have/Has got Türkçe'de "sahip olmak" anlamındadır. Sahip olduğunuz bir şeyi ifade etmek için kullanılır.
''Be able to'' yapısı Türkçeye çevrildiği zaman ''-ebilmek, -abilmek'' anlamlarına geldiğini görmekteyiz. Cümle içerisinde yeteneklerden veya yapabildiğimiz şeylerden bahsederken bu kalıp kullanılmaktadır.
Olumsuz cümle yapısı Subject ( Özne ) + Mustn't ( Must Not) + Verb (Fiil) şeklinde olması gerekir. Olumsuz cümleler oluşturmak için bu kalıp kullanılmalıdır. Olumsuz cümleye örnek şu şekilde verilebilir: - You Mustn't ( Must not ) listen to music so loudly: Çok yüksek sesle müzik dinlememelisin.
“Cannot Have V3” ve “Couldn't Have V3” cümle içerisinde aynı anlam ve kullanıma sahiptir. Bu yapılar geçmiş ifadelere ilişkin tahmin yürütmek için kullanılırlar. Tahmini yapan konuşmacı, söz konusu olayın gerçekleşmesinin imkansız oluşundan %99 emindir. “Can Have V3” yapısı soru cümleleriyle de kullanılabilir.
“Should Have V3” kip belirteci, konuşmacının geçmişte yapılması gereken ancak yapılmayan bir işi ifade etmede kullandığı bir yapıdır. Beraber kullanıldığı eyleme “yapmalıydın ancak yapmadın” anlamı katmaktadır.
► Could have done genellikle geçmişte gerçekleşmesi muhtemel olan ama gerçekleşmeyen eylemler için kullanılır. - Why did you stay at a hotel when you went to New York? You could have stayed with John. (New York'a gittiğinde niye otelde kaldın.
“Could Have V3” kip belirteci, geçmişte gerçekleşmesi mümkün olup da gerçekleşmemiş olan işleri ifade eder. Gerçekleşme ihtimali düşük olan eylemleri aktarmakla birlikte, geçmişte yaşanan durumlara bakarak, olaylarla ilgili tahmin yürütmek için de kullanılır.
“Would Have V3” kip belirteci, Tip 3 (Type 3) koşul iç tümceciklerinde, ana tümcede sıklıkla yer alan bir yapıdır. Bu yapı, geçmişte olmamış ancak “if clause” yan tümceciğinde verilen şart yerine getirilmiş olsaydı olabilecek eylemlerden bahsetmek için kullanılır.
Bu zamanın kullanılabilmesi için anlatılan olayın yalnızca geçmişte yaşanmış bir şeyden daha önce gerçekleşmiş olması yeterli olmaz. Ayrıca, belli bir vakit almış olması ve cümle içinde eylemin gerçekleştiği sürecin vurgulanıyor olması gerekir. Bu zaman ile kurulan cümlelerde had been + Ving kullanılır.
Geçmişte başlayan ve hala devam eden bir eylem için ise Present Perfect Continuous Tense kullanılır. Eylem geçmişte başlamış, şu an devam ediyor, hatta belki gelecekte de devam edecektir. I have been reading a book for two hours. (İki saattir kitap okuyorum.)
Geçmişte gerçekleşmiş bir olay veya durum referans alınarak, o ana kadar gerçekleşmiş olan başka bir olay veya durumdan bahsederken kullanılır. I realised I had been working too hard so I decided to have a holiday. By the time Jane arrived we had been waiting for three hours.
Can sözcüğü şimdiki zamandan bahseden bir kelimedir. Could sözcüğü ise farklı bir zamanı ifade ediyor. Could kelimesi geçmiş zamanı ifade etmek için kullanılan bir kelimedir. Can ve could sözcüklerinin farkı, zaman farkıdır.
May kelimesi might kelimesine göre, daha yüksek ihtimali olan durumlar için kullanılıyor. May kelimesinin ihtimal oranı daha yüksek görülüyor. May kelimesinin bir diğer farkı da, herhangi bir konuda izin istemek için kullanılmasıdır. Might kelimesi izin istemek için tercih edilen bir kelime değildir.
► Acil durumlar söz konusu olduğunda, özne ikinci ve üçüncü şahıs bile olsa “must” kullanılır. Bu tür cümlelerde mecburiyetin kişinin kendinden mi, yoksa bir kuraldan dolayı mı ortaya çıktığına bakılmadan "must" kullanılır. - You must call the boss. He wants you urgently. (Patronu aramalısın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri