serfiçe yöresindeki tüm köyler gibi mustafa kemal'in annesinin doğduğu köy de bir bektaşi/alevi köyüdür. yani mustafa kemal atatürk'ün annesi kesinlikle alevidir. bu durumda görülüyor ki, mustafa kemal atatürk yarı bektaşi'dir. zaten bu durum balkanlar için çok olağan bir durumdur.
Dedesi Feyzullah Efendi'in taşıdığı "Sofu-zade" (Sofular) lâkabı, yerleştikleri Sarıgöl bölgesindeki yer adları ve ailedeki hatıraların gösterdiği üzere, Mustafa Kemal Atatürk'ün anne soyu Karaman'dan Rumeli'ye gelen ve bundan dolayı da "Konyarlar" olarak Rumeli'de anılan Yörük Türkmenlerdendir.
Mustafa Kemal Atatürk'ün babasının ismi Ali Rıza Efendi'dir. Babası Kızıl Hafız Ahmed Efendi ile annesi Ayşe Hanım'ın oğlu olarak 1839 yılında Selanik'te dünyaya gelmiştir.
Şapolyo'nun naklettiği bilgiler de, Atatürk'ün baba soyunun "Anadolu'dan Rumeli'ye geçmiş olan Yörüklerden" olduğunu göstermektedir. Yukarıda da denildiği gibi, Atatürk'ün baba soyu, Konya / Karaman'dan gelerek Manastır Vilayeti'nin Debre - i Bala Sancağı'na bağlı Kocacık'a yerleşti. Aile sonradan Selanik'e göç etti.
Ali Rıza (1839, Selanik - ?, Selanik), Osmanlı Rüsumat (Gümrük) İdaresinde Gümrük memuru, kereste tüccarı. Zübeyde Hanım'ın eşi, Mustafa Kemal Atatürk'ün ve Makbule Atadan'ın babasıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Selânik'te Kocakasım Mahallesi, Islâhhâne Caddesi'ndeki üç katlı pembe evde doğdu. Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım'dır. Baba tarafından dedesi Hafız Ahmet Efendi XIV-XV. yüzyıllarda Konya ve Aydın'dan Makedonya'ya yerleştirilmiş Kocacık Yörüklerindendir.
Dedesi Ahmet ve dedesinin kardeşi Hafız Mehmet Emin'in taşıdığı “Kızıl” lakabı ve yerleştikleri nahiyenin adı olan Kocacık'ın da gösterdiği üzere, Mustafa Kemal'in baba tarafından soyu, Anadolu'nun da Türkleşmesinde önemli roller oynayan Kızıl-Oğuz yahut Kocacık Yörüklerine/Türkmenlerine dayanmaktadır.
Atatürkçü görüşe göre Türk milleti 1924 anayasasında tanımlıdır. Bu tanımda ırk ve din reddedilir. Bu tanımda "Türkiye ahalisine, din ve ırk farkı gözetilmeksizin vatandaşlık itibarıyla Türk denilir" denmektedir.
Mevcut bilgiler göre Atatürk'ün baba soyu Aydın-Söke'den göçürülerek Makedonya'ya gelmişlerdir. Manastır Vilayeti'ne bağlı Debre-i Bala Sancağı'nın Kocacık Nahiyesi (Köyü)'ne yerleşen aile takriben 1830'larda Selanik'e göçmüştür. Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi burada takriben 1839'da dünyaya gelmiştir.
müslüman bulgar a pomak denir pomaklar rodop dağlarında ve tüm balkanlarda çeşitli yerlerde yaşarlar Atatürk pomak değildir yörük türküdür.
Bilindiği üzere Gazi Mustafa Kemal'e “Atatürk” soyadı 17 Aralık 1934 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından verildi. Bu kanun teklifinin altında bizzat İsmet Paşa'nın imzası vardı. Sonraları Mustafa Kemal de İsmet Paşa'ya “İnönü” soyadını vererek kendisini onurlandırmıştı.
İşte Atatürk'ün dedesi Kızıl Hafız Efendi ve babası Ali Rıza Efendi'nin doğup büyüdükleri Makedonya'daki Kocacık Köyü | By Ümit Özdağ | Facebook.
Hasan Rıza Soyak Atatürk'teki çocuk sevgisini şöyle dile getirmektedir: “Atatürk çocukları çok severdi. Onun dilinde çocuk 'sevgi' demekti. Sevdikleri hangi yaşta olursa olsun 'çocuk' diye seslenirdi. Kendisinin çocuğu olmamıştı.
Mustafa Kemal Atatürk' ün TC Kimlik Numarası
0' ile başlamayacağı için '1' ile başlamıştır. İlk TC Kimlik Numarası olduğu için '100000001' numarası verilmiştir. Doğrulama teknikleri ile 10. ve 11. rakamlar hesaplanarak bulunan 10000000146 Atatürk'ün TC Kimlik numarası olarak kayıtlara geçmiştir.
Atatürk "Güneş Dil Teorisi" nedeniyle Türk dilleri içerisinde eski Doğu ve Batı Türk dil lehçelerinden kendi Arapça ismine benzeyen isimler aramış ve bunun sonucunda da "kale, sur, ordu" anlamlarına gelen "kamal" ismiyle Arapça kökenli olup "mükemmel" anlamına gelen "kemal" ismini değiştirmiştir.
Dr. Ali Güler 'in ortaya çıkardığı belgeye göre Atatürk'ün ilk nüfus kayıt tarihi 18 Ekim 1922, kayıtta görünen dogum tarihi ise 4 Ocak 1881 Salı.
Atatürk Osmanlı Tarihini şöyle değerlendirmektedir: “ Osmanlı Tarihi, baştan nihayetine kadar hakanların, padişahların, şahısların en nihayetinde zümrelerin hal ve hareketlerini kaydeden bir destandan başka bir şey değildir. Mazinin, asırların elimize tarih diye uzattığı kitabın mahiyeti bundan ibarettir.”
Soyadı Kanunu'nun çıkmasından beş ay sonra 24 Kasım 1934 tarihinde TBMM tarafından oy birliği ile kabul edilen 2587 sayılı kanunla Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal'e "Atatürk" soyadı verildi. 17 Aralık 1934'te çıkarılan yasa ile bu soyadının diğer kişiler tarafından kullanılması yasaklandı.
Mustafa Kemal Atatürk, öğrencilik yıllarından itibaren Osmanlı İmparatorluğunun artık yıkılmak üzere olduğunu yerine imparatorluğun asli unsuru olan Türklere dayalı bir milli devlet kurulması gerekliliğine inanıyordu.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de Fenerbahçeli'ydi. Atatürk, 10 Ağustos 1928 günü, 3-3 berabere biten Gazi Kupası maçından sonra üçü Galatasaraylı ve ikisi Fenerbahçeli olan beş kişinin önünde aynen şunları söyledi: "Burada üçe üçüz... Çünkü ben de Fenerbahçeliyim!"
Ali Rıza Efendi 1893 yılında rahatsızlanarak öldü'' diye konuştu. Atatürk'ün Yörük Türkmen kökenli olduğunu vurgulayan Akınoğlu, ''Atatürk'ün Babası Ali Rıza Efendi'nin kökleri Karaman'a, annesi Zübeyde Hanım'ın ise Yozgat'a dayanır. Ali Rıza Efendi Yörük Türkmen'dir.
Mustafa Kemal Atatürk'ün baba soyu, Aydın/Söke'den gelerek Ma- nastir Vilayeti'ne yerleştiler. Ali Rıza Efendi Manastır Vilayeti'nin Debre-i Bala Sancağı'na bağlı Kocacık'ta (muhtemelen 1839'da) dünyaya gelmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri