Müstantik kelimesi istintak sözcüğünden türetilmiştir. İstintak, bir meseleyi derinlemesine soruşturmak ve bilgi almak için karşı tarafa soru sormak demektir. Müstantik ise suçluları bulmak için şüphelileri sorgulayan kimse demektir.
müşteki / müştekî / مشتكى / مُشْتَكِي
Şikâyette bulunan, şikâyetçi.
müştak teriminin Türkçe Türkçe sözlükte anlamı
(Osmanlı Dönemi) (şevk. den) Arzu ve iştiyak gösteren, fazla istekli.
Karar kılınacak, yerleşilecek yer. Sâbit, hiç değişmeyen, yerleşmiş, değişmez.
Arapça fsd kökünden gelen müfsid "fesat sokan" sözcüğünden alıntıdır. Lügâtte bozucu veya fesad eden gibi mânâlara gelir. Müfsid kelimesi, İslam kelâmında imanı (inanç), İslam fıkıhında ise başlanmış bir ibâdeti bozarak geçersiz kılan durumlar için kullanılan bir terimdir.
İlgili 38 soru bulundu
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mütenahi kelimesi, bir yerin sonu ve sonu olan zaman anlamına gelir.
Kazanılmış olan, istifade edilmiş. Mâna, mefhum.
müstehlik - Nişanyan Sözlük. Arapça hlk kökünden gelen mustahlik مستهلك “tüketen, helak eden” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça halaka هَلَكَ “tükendi, yok oldu” fiilinin mustafˁil vezninde X. etken fiil sıfatıdır.
Arapça kökenli bir sözcük olan müteakip, ek olarak kullanıldığında sonrasında ve devamında anlamına gelir.
müsareat - مسارعت
شتابی و جلدی نمودن. (غیاث).
Dilimize Arapçadan geçmiş olan müştak kelimesi ''iştiyak'' sözcüğünden türetilmiştir. İştiyak, arzu etmek ve özlemek manasına gelirken, müştak da özleyen, hasret çeken demektir. Dil bilgisinde ise isim ya da fiil soylu bir kelimeden türetilmiş olan sözcüklere müştak denir.
İlhak olunmuş. Sonradan katılmış, zam ve ilâve olunmuş, eklenmiş.
Haysiyetsiz, şerefsiz, rezil.
Arapça kökenli sözcüklerden biri olan mütereddit, tereddüt kelimesinden türetilmiştir. Tereddüt, bir şeyi yapıp yapmama konusunda emin olamamak ve bocalamak anlamına gelir. Mütereddit kelimesinin sözlük anlamı ise kararsız ve tereddütlüdür. Bu kelime kaygılı anlamında da kullanılır.
Müntehi olmak: Sona ermek, son bulmak.
Tesir edilmiş, kendisine bir şey tesir etmiş olan.
müterakki / müterakkî
Yükselmiş, terakki etmiş, ilerlemiş olan.
(Tekili: Mülahaza) Mülahazalar. Düşünceler. Akıldan geçenler.
mübayenet / mübâyenet / مُبَايَنَتْ
Ayrılık. Tutmazlık. Başkalık.
Mülhakat, Arapça kökenlidir ve Türkçeye de Arapça dilinden geçtiği bilinir. Mülhakat, ekler ya da bir bütüne katılanlar demektir. Mülhakat kelimesi ayrıca bir merkeze bağlı olan yerler anlamına da gelen bir sözcüktür.
mülahhas / mülâhhas
Hülâsası, özü çıkarılmış. Telhis edilmiş.
TENÂKUS. (ﺗﻨﺎﻗﺺ) i. (Ar. naḳṣ “noksan olmak”tan tenāḳuṣ) Azalma, eksilme: Târih cemâziyelevvelin yedisine tesâdüf etmekle kamerin tenâkusa başlamış olan cirm-i mer'îsi… (Nâmık Kemal). Kadında iffet hissinin tenâkusuna ve binnetîce aşkın tereddîsine bir sebep diye öne sürdüler (Ahmet Hâşim).
münafese - منافسه
معارضه کردن و حسد بردن. (غیاث). منافسة.
MUHTEFÎ (ﻣﺨﺘﻔﻰ) sıf. (Ar. iḫtifā' “gizli olmak”tan muḫtefі) Gizlenen, saklanan, gizlenmiş, gizli: O şeb-çerâğ-ı necâbet ki hacletinden olur / Verâ-yı dâmen-i Îsî'de muhtefî hurşid (Nâilî).
Kelime bazında Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit Müfteri kelimesi, 'Karalamacı' biçiminde ifade edilmektedir. Aynı zamanda iftiracı veya yalan söyleyen kişi ya da kişiler biçiminde de bu kelimeyi ele almak mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri