“Müstefad akıl” varlığa ait formların maddeden soyutlanarak bilgi şeklinde tam teşekkül etmiş halidir. Yukarıdan beri görüldüğü gibi insan nefsinin sahip olduğu akıl gücü, faal aklın yardımı olmaksızın hiçbir şekilde kendiliğinden bilgi üretemez.
Bunlar en kabadan en inceye doğru; 1) Akl-ı meaş, 2) Akl-ı mead, 3) Akl-ı selim, 4) Akl-ı nurani, 5) Akl-ı ruhani, 6) Akl-ı sultani, 7) Akl-ı evvel(Akl-ı küll)'dir ve nefs mertebeleriyle ilişkilidirler.
Bilkuvve Akıl: Kindî (1950b: 353-358; 2006b: 177) 'nin akıl teori- sindeki ikinci akıl, insan nefsinin edilgin bir gücü olan ve işlevini ancak sü- rekli fiil halinde bulunan ilk aklın etkisiyle yerine getirebilen güç halindeki bilkuvve akıldır.
Heyulani akıl, başka bir bakımdan, yani etkin akılla ilişkisi açısından ise, edilgin akıldır. Çünkü o, etkin değil edilgin durumdadır. Bu akıl insan ruhunun veya nefsinin bir parçasıdır. Aynı zamanda bu yeti insanın türsel ayrımını sağlayan bir surettir.
Bu anlamda Fârâbî (ö. 950), İbn Sînâ (ö. 1037) ve İbn Rüşd (ö. 1198) gibi düşünürler faal aklı ve bilkuvve insan aklını daha geniş varlık şemalarının bir parçası hâline getirmişlerdir. Her birinin anlayışına göre faal akıl, insan aklını, düşünme kuvvesine sahip olduğu hâlden fiilen düşünür olduğu hâle ulaştırır.
İlgili 37 soru bulundu
Yaratılış teorileri arasındaki yerini Helenistik dönemde alan Sudûr nazariyesi, Yeni Platoncu akımın kurucusu Plotinos'un geliştirdiği bir teoridir. Plotinos'a göre evren, varlığa kaynaklık eden Tanrı'dan Nous (Zekâ)'un taşması ve aşağıya doğru gitgide somutlaşarak çeşitli katmanlar meydana getirmesiyle meydana gelir.
Yani kutsi akıl, bütün akıl mertebelerinin ardından gelen bir seviyenin ismi değil, bütün akıl mertebelerini neredeyse hiçbir hazırlık gerçekleştirmeden geçerek hakikat bilgisini tahayyül seviyesinde kavrayabilen akıl gücünü ifade eder.
Sözlükte “kuruntu, zan, tahmin; içe doğan şey” anlamındaki vehm (çoğulu evhâm) bilgi değeri açısından “iki önermeden tercihe uzak ve iki kanaatin daha zayıf olanı, gelecekle ilgili zan, tahmin ve hayal” mânasında kullanılır. Bazan iki önermeden doğruya yakın olanı için zan, uzak olanı için vehim denilir.
✓ İslam dininde ise akıl ,selim akıl olarak nitelendirir. Selim Akıl:Kelime olarak sağlam ,doğru,hüküm ve kararlarında doğruyu yanlıştan,iyiyi kötüden ayırma yetisi anlamına gelir. yaratıcıyı vahiy olmasa bile çevresini gözlemleyerek ve tefekkür ederek selim aklı ile bulur.
Faal akıl, “insanın düşünme ve bilme gücünü işlevsel hale getiren ve maddî eşyada kuvve halinde, maddî olmayan âlemde fiil halinde bulunan aklî objeleri (ma'kūlât) ona kazandıran ilke” olarak tanımlanmıştır. İnsan aklıyla faal akıl arasındaki bu ilişkiye İslâm felsefesinde ittisâl denilmektedir.
Akılla kavranabilen, düşünülür olan varlık ya da kavram anlamında felsefe terimi.
Kindî de Aristoteles gibi nefste bilkuvve bulunan aklın başka bir akıl yani sürekli bilfiil olan akıl vasıtasıyla fiil alanına çıktığını belirtir ve fiil alanındaki aklı “müstefad akıl” olarak adlandırır.
Maddi akıl, etkin akıl tarafından etkinleştirildiğinde imgelemdeki düşünülür olan formları alan yetidir. Yukarıda sayılan iç duyuların üstünde bulunan akıl, insanın canlılık niteliği yanında bir diğer niteliğidir. İnsan, tekilleri (cüz'ileri) duyularıyla kavrarken, tümelleri (küllileri) aklıyla kavrar.
Terim olarak mebde Allah'ın mahlûkatı ilkin yarattığı sürecin, meâd ise dünya hayatının son bulmasıyla ebedî olan âhiret hayatını başlatacağı dönemin adıdır.
Şüphesiz, yeryüzünde yürüyen canlıların Allah katında en kötüsü, akıllarını kullanmayan (gerçeği görmeyen) sağırlar, dilsizlerdir.
Akıl, insanların kavramları, bilgiyi ve karşılaştıkları durumları anlamaya yardımcı olan ya da kavrayabilen bir beceridir. Zeka ise insanların farklı durumlarla başa çıkabilmelerini sağlayan kompleks düşünme stratejileri veya çözümleri üretme yeteneğidir.
'aḳl “akıl” ve selіm “sağlam, doğru” ile 'aḳl-i selіm) Hükümlerinde yanılmadan doğruyu yanlıştan, iyiyi kötüden ayırma yeteneği, sağduyu: Derler ki ahmaktan ziyâde aklıselim sâhibi insan vardır (Ahmet Hâşim).
Doğru ve tutarlı bir akıl yürütme ya da mantıklı bir şekilde düşünme aklın yasalarını temele koyarak gerçekleştirilen bir zihin faaliyetidir. Bu kurallar, akıl yürütmenin geçerliliğini denetleyen bilgi mekanizmalarıdır.
Akıl, İslam'da akıl zekadan ziyade ileriyi görebilmek ve ona göre hazırlık yapabilmektir. Tasavvuf'da sâlik için önem arz etmektedir. Zira iman ile akıl bağdaşdırılmaktadır. Ayrıca akıl bilgelik demektir.
Arapça kökenli bir sözcük olan satıh, bir nesnenin dış görünüşü anlamına gelir. Bu kelime coğrafya ve geometri gibi bilimlerde terim anlamında kullanılır. Satıh coğrafyada yamaç, geometride ise yüzey demektir.
Muhayyile TDK Sözlük Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı vakit muhayille kelimesi adına, 'Hayal gücü' kelime grubu olarak ön plana çıkmaktadır. Kişinin herhangi bir konu hakkında yaratmış olduğu fikir ve düşünceler bütünü olarak da ifade etmek mümkün.
Sözlükte “insanın hatırına düşen, aklına gelen şey; doğru zannederek bir şeyi yanlış yapmak, yanılmak” anlamlarındaki vehm (çoğulu evhâm) hadis terimi olarak en genel anlamıyla râvinin kasıtlı olmaksızın hata yapmasını ifade eder.
Nous (Kozmik akıl, Cosmic Mind) kavramını, homojen veya hemen hemen homojen olan orijinal karışımı hareket ettiren ve ayıran bir düzenleyici güç olarak tanıttı.
Gelen anne ve babasının mensup olduğu etnik köken, gerekse 'Sina' ismi üzerinden yapılan incelemeler bunun en önemli kanıtıdır. Tarihsel açıdan etnik köken olarak yapılan inceleme ve araştırmalar, İbn-i Sina'nın Türk olduğunu günümüzde ortaya çıkarmıştır. Yani İbn-i Sina'nın bir Türk olduğunu ifade etmek mümkün.
İslâm Meşşâî okulunun en büyük sistemci filozofu, Ortaçağ tıbbının önde gelen temsilcisi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri