Ses kaynağından uzaklaştıkça sesin şid- deti, dolayısıyla dalganın genliği giderek azalır. Bu nedenle K ve L dinleyicilerine ulaşan ses dalgaları- nın genliği farklıdır. Kaynak ses üretirken hangi frekansla üretmişse K ve L dinleyicilerine aynı frekansla ulaşır.
Kaynaktan uzaklaştıkça ses dalgalarının şiddeti azalır. Ses şiddeti, sesin şiddetli veya zayıf işitilmesini (uzaktan veya yakından duyulabilmesini) sağlar. Ses dalgalarının genliği arttıkça sesin enerjisi ve sesin şiddeti artar. Genliği fazla olan ses dalgalarının oluşturduğu sese şiddetli ses denir.
Kaynaklar arası uzaklık artarsa zaten daha çok çizgi oluşur. saçak aralığı azalırsa düğüm çizgisi artar.
Bir ışık, gözlemci ve ışık kaynağının hareketine bağlı olarak çeşitli dalgaboylarında gözlenir. Işık bize yaklaşıyorsa ışığın dalgaboyu kısalır bu maviye kaymadır. Eğer ışık bizden uzaklaşıyorsa dalga boyu uzar bu da kırmızıya kaymadır. Doppler Etkisi ses dalgaları için de geçerlidir.
Su dalgalarının dalga boyu, dalganın hızı ve frekansı ile değişebilir (v=λ.f). Sonuç olarak kırınımın hız ve frekans ile ilişkisi şu şekilde olur: 1. Suyun derinliği artırıldığında su dalgalarının hızı artar ve dalga boyu büyür.
İlgili 44 soru bulundu
Dalga boyu ortama ve kaynağa bağlıdır. Bir dalga örüntüsünün tekrarlanan birimleri arasındaki mesafe dalga boyudur. Dalga boyu frekans ile ters orantılıdır, dolayısıyla dalga boyu uzadıkça frekans azalır.
Su derinliğinin her yerinde aynı olduğu bir dalga leğenindeki doğrusal dalgalar, daima dalga tepesine dik doğrultuda yayılır. artar fakat derinlik azaldıkça hız azalır. Su derinliği dalga boyuna göre az ise dalganın yayılma hızı derinlik ile doğru orantılıdır.
Bir dalga leğeninde oluşturulan doğrusal dalgaların üstten görünümü şekildeki gibi oluyor. Buna göre; I. Kaynaktan uzaklaştıkça su derinliği azalıyor.
Doppler etkisini günlük hayatta gözlemleyebiliriz. Örneğin bir yolun kenarında beklerken bize yaklaşan taşıtların motorundan çıkan seslerin frekansının giderek arttığını duyarız. Araç yanımızdan geçip bizden uzaklaşmaya başladığındaysa frekans giderek azalır.
Derin suda dalga boyu büyük, sığ suda dalga boyu küçüktür. Bu nedenle okyanusun derin kısmından sığ kısmına yaklaşan dalgaların dalga boyu küçülür.
Düğüm çizgisi sayısı dalga boyu ve kaynaklar arasındaki uzaklıkla değişir.
Dalga boyu frekans ile ters orantılıdır, dolayısıyla dalga boyu uzadıkça frekans azalır.
Genlik, bir dalganın periyodik hareketinde, dalganın tepe noktasından çukur noktasına olan uzaklığının yarısıdır. Genlik, yaylarda telin boyuna, gerginliğine, kesitine, cinsine bağlı olarak değişir.
Bir kaynaktan bir saniyede üretilen dalga sayısı ne kadar fazla ise sesin frekansı o kadar büyük olur. Dalga sayısı arttıkça frekans artar, frekans arttıkça ses incelir. Dalga sayısı azaldıkça frekans azalır, frekans azaldıkça ses kalınlaşır.
Dalganın periyodu, sadece kaynağa bağlıdır. Frekans (f): Dalga kaynağının bir saniyede ürettiği dalga sayısı olup birimi s–1 (Hz)‟dir. Dalganın frekansı, periyot gibi, yalnızca kaynağa bağlıdır.
Dalga boyu frekansa bağlı olup aslında frekans ile ters orantılıdır. Yani bu durumda frekans uzadıkça dalga boyu kısalmakta, frekans kısaldıkça dalga boyu uzanmaktadır. Frekans ise birim zamanda oluşan dalgaya denmektedir. Dalga boyu ay zamanda hıza da bağlıdır.
Yukarıdaki örneklerde de verdiğimiz gibi sesin kaynağından uzaklaştıkça sesin şiddeti azalır. Bu yüzden sesi işitmemiz oldukça zor hale gelir. Ancak sesin kaynağına yaklaştıkça yani mesafe azaldıkça sesin şiddeti çok daha güçlü hale gelir. Böylece kolayca duyarız.
Frekans arttıkça ses incelir ve yüksekliği artar. Kadınların ses telleri kısa olduğu için ses frekansları büyük ve sesleri incedir. Çünkü telin boyu kısaldıkça frekansı artar. Erkeklerin ses telleri uzun olduğundan ses frekansları düşük yani sesleri kalındır.
Sabit frekansla ses veren bir kaynak hareket ederse, hareket yönünde sesin frekansı artar, aksi yönde ise azalır. Böyle bir ses kaynağı bize yaklaştıkça daha tiz (artmış frekans, kulağa gelen sesin dalga sayısı artmıştır), uzaklaştıkça daha pes (azalmış frekans, kulağa gelen sesin dalga sayısı azalmıştır) işitilir.
Yani su derinliği azaldıkça hız azalır, derinlik arttıkça arttıkça hız artar. Tsunami olayının açıklaması da bu şekildedir.
Su Dalgalarının Farklı Ortamdan Geçerken Davranışı
Derinden sığa doğru giderken enerji korunumundan dolayı dalganın yüksekliği (genliği) artar.
Kırınıma uğrayan dalgaların genliği ve ilerleme doğrultusu değişir.
Su dalgaları farklı ortamlarda farklı yayılma gösterir. Bu durumda dalganın dalga boyu ve hızı da farklı olacaktır: Derin ortamda dalganın dalga boyu ve hızı daha büyüktür sığ ortamdaki dalganın dalga boyu ve hızından.
Ortamın yoğunluğu arttıkça, ses dalgalarının hızı azalır.
Kırınım olması için dalganın geçeceği aralığın boyutunun dalganın dalgaboyuna yakın veya ondan küçük olması gerekir. Birden fazla kırınım noktası olması halinde bu noktalardan yayılan dalgaların birbirini yok etmesi veya pekiştirmesinden bir kırınım dokusu oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri