c) MÜŞTEREK SİGORTA (KOASÜRANS) Müşterek sigorta, birlikte hareket etme iradesine sahip olan iki veya daha fazla sigortacının, aynı çıkarı aynı rizikoya karşı her biri belirli bir oranda teminat yükümlülüğü altına girecek şekilde sigortalamalarıdır. Uygulamada bu tür sigortalamaya “açık koasürans” denmektedir.
Müşterek Sigorta: Teminat kapsamındaki risklerin gerçekleşmesi sonucunda meydana gelen bir hasarın belli bir bölümünü veya belli bir yüzdesini sigortalının üzerinde tutmasıdır.
Örneğin %30 müşterek sigorta oranı bulunan bir sigorta poliçesinde sigortacı tarafından karşılanacak bölüm %70'e tekabül eder. Rizikonun gerçekleşmesi halinde ortaya çıkan zararın 50 bin TL olduğu varsayılırsa sigortacı bu zararın yalnızca %70'lik kısmını karşılar. 50 bin TL'nin %70'i ise 35 bin TL'ye tekabül eder.
Muafiyet:Teminat kapsamındaki risklerin gerçekleşmesi halinde sigortalıya ödenecek tazminat miktarının hesaplanmasında, sigorta bedeli üzerinden düşülecek orandır. Müşterek Sigorta:Sigortalı ve sigortacının rizikoları belli oranda paylaşmasıdır.
Kısmi sigortada sigorta konusu menfaat ayrı ayrı tarihlerde aynı rizikoya karşı aynı süre için birden fazla sigortacı tarafından sigorta edilmiştir. Bu durumda her sigortacı taahhüt ettiği bedele kadar sorumludur. Sigorta bedeli sigorta değerini geçerse, sigorta değerini aşan kısım tarih sırası itibariyle geçersizdir.
İlgili 23 soru bulundu
Kısmi süreli çalışan sigortalının ay içindeki prim gün sayısı 20 günden fazla olamaz. Yönetmeliğin 101/1. fıkrasında, sigortalının normal haftalık çalışma süresinin, tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan emsal işçiye göre üçte ikisi oranından daha az belirlendiği çalışmalar kısmî süreli çalışma olarak tarif edilmiştir.
Bunlar; yangın sigortası, kaza sigortası, araç sigortası (kasko ve trafik sigortası), tarımsal sigortalar ve makine sigortaları olarak karşınıza çıkmaktadır. Bu sigortalar sayesinde de kişi, herhangi bir risk gerçekleşmesi sonucunda gerekli tespitler elde edildikten sonra maddi hasara karşılık tazminat almaktadır.
MÜŞTEREK SEBEP: Birbirlerinden bağımsız olarak ortaya çıkan ve hasarın oluşumuna ayrı ayrı katkıda bulunan sebeplerdir. Devam etmekte olan bir fırtına ve bu fırtına sırasında tamamen başka bir nedenle başlayan yangın, bir hasarın müşterek sebebi olabilirler.
5- Müşterek sigorta uygulaması: Deprem ve yanardağ püskürmesi sigortası, sigorta bedelinin, %20'sinin sigortalı üzerinde kalması ve meydana gelecek hasarlarda sigortalının bu oranla hasara iştirak etmesi kaydıyla sigortalıyla müşterek sigorta şeklinde yapılır ve ekte yer alan "Kloz 3A" poliçeye eklenir.
Reasürans, sigorta edilen riskin tamamı veya bir kısmının yeniden sigorta edilmesi anlamına gelmektedir. Aynı zamanda “mükerrer sigorta” demek te mümkündür.
Sosyal güvenlik mevzuatına göre, hizmet akdine/iş sözleşmesine istinaden birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar 4/a (SSK) statüsünde zorunlu sigortalı sayılmaktadır. Dolayısıyla, sosyal güvenlik mevzuatına göre bir kişinin birden fazla işyerinde çalışması yasal olarak mümkündür.
Eksik sigorta sigorta bedelinin eksik gösterilerek poliçenin düzenlenmesi iken aşkın sigorta ise malın piyasa değerinin üzerinde olan bir tutarla sigortalanmasıdır.
Poliçede yer alan önemli bilgilerden bir tanesi de muafiyettir. Muafiyet, gerçekleşen hasarın belli bir miktar veya oranının sigortalının üstünde kalmasıdır. Böylece sigortacı hasarın muafiyet tutarını aşan miktarını karşılar, bunun karşılığında ise sigortalı daha az prim öder.
Münhasır sigorta nedir? Münhasır sigorta, şirketlerin kendilerini gelecekteki kayıplara karşı sigortaladığı bir risk finansman mekanizmasıdır. Münhasır nitelikteki bir sigorta düzenlemesinde sigortalı, ana şirketine ve/veya bağlı kuruluşlarına sigorta sağlayan lisanslı bir şirket oluşturarak riski şirket içine taşır.
Muafiyetli kasko seçeneğinde araçta oluşan hasar durumunun ne kadarı ifade ettiği önemli bir noktadır. Örneğin poliçede yer alan muafiyet oranı %1 ise, oluşan hasar durumunda sigorta bedelinin %1'ini sigortalı öderken, %1'i geçen kısmı sigorta şirketi sigortalıya öder.
Sigortalı açısından entegral muafiyet, poliçe döneminde oluşan ve belirli bir tutarın altında kalan zararların sigortalı tarafından ödenmesi durumudur. Entegral muafiyetin miktarı poliçe bedeli üzerinden hesaplanır. Bu miktar yüzde ya da maktu ya da kesin bir değer olabilir.
Dask ile konut sigortası arasındaki farklara bakınca ilk söyleyebileceğimiz Dask yani deprem sigortasının zorunlu olduğudur. Konut sigortası ise isteğe bağlı yaptırılır.
Konutları deprem afeti nedeniyle yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı, orta hasarlı ve az hasarlı olarak tespit edilen afetzede aile başına 10 bin TL destek ödemesi yapılmaktadır. Deprem destek ödemesinde afet bölgesinde ikamet ediyor olmanız yeterlidir. Başka bir şart aranmamaktadır.
DASK'ın hafif hasarlı binalar için yapmış olduğu poliçe bedelinin %15 i ödemesi evimin hasarını karşılamamaktadır.
Sigorta şirketi, hasara sebebiyet veren en yakın nedeni tespit eder ve bunun sonucuna göre zararı tazmin eder ya da etmez. Özetle yakın neden prensibi, sigorta primi hangi teminatlar için alınmış ise riskin de bu teminatlar kapsamında gerçekleşmesi durumunda ödenmesi gerektiğini ifade eder.
Zeyilname sigorta poliçelerinde herhangi bir değişiklik, güncelleme ihtiyacı durumunda düzenlenmesi gereken evraklardır. Zeyilnameler yalnızca değişiklikleri kapsamaktadır, poliçenin orijinali olarak kabul edilemezler.
Mücbir sebep ifadesi, sözlük anlamı olarak istem dışı gelişen olaylar neticesinde ortaya çıkan beklenmedik ani durumları ifade eder. Hukuki olarak sık kullanılan bu terim, sözleşme ve taahhüde dayalı sorumlulukların elde olmayan sebeplerden ötürü yerine getirilememesi anlamını da taşır.
Zorunlu Deprem Sigortası, Konut Sigortası, Trafik Sigortası, Kasko Sigortası, Özel Sağlık Sigortaları, Ferdi Kaza Sigortaları, Eşya Sigortaları, Sorumluluk Sigortaları, Seyahat Sağlık Sigortaları gibi sigortalar Hayat Dışı Sigortalar kategorisi altında yer alır.
Ülkemizde 12 adet zorunlu sigorta olduğunu biliyor musunuz?
4a sigortası, Eskiden Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) çatısı altında olan ve SSK'ya prim ödeyenleri dahil eden bir sigortaydı. Ancak SSK, SGK'ya bağlandığında halk arasında bilinen SSK sigortası da 4a sistemi adını aldı. 4a sisteminin kapsamı ise özel bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri