Cennette erkeğe birden fazla hurinin verilmesi Allah'ın bir lütfudur. Cennetteki dünyadan gelen eşinin kıskançlığı ise bu işin yan etkisidir. Burada tercih yaparken kâr-zarar hanesine bakmak gerekir.
Evli gittiği halde eşi imansız olarak ölmüşse Cehenneme gider ve ebedi orada kalır. Cennet ehlinin hepsine hizmet edecek huriler, gılmanlar verilecektir.
İşte bu ebedî saadetin ve sonsuz nimet ve güzelliklerin merkezi cennettir. Cennet hem mü'min erkeklerin, hem de mü'min kadınların nimetler içinde yüzdüğü bir mekândır. Yani cennetin nimetlerinden erkekler kadar kadınlar da istifade edecek, bütün nimet ve ihsanlar her iki cinse de verilecektir.
Cennet kadınlarını ve onların güzelliğini ifade eden bir tabir. Bütün dinî inanışlara göre müminlerin ölümden veya kıyametin kopmasından sonra sonsuz mutluluk içinde yaşayacakları yer. Cennet ehlinin hizmetiyle görevlendirilen gençler anlamında bir Kur'an terimi.
- Cennetlik erkeklere iki tane dünyalık hanım verilecek diye hadis var; dünyada ise dört evliler var, bazı mürşidler de dört evli... Mahşerde ise bu mürşide hanım olmak isterler dünyadaki dört hanımı. - Ama hadiste iki tane dünyalık eş verilecek cennette deniyor.
İlgili 28 soru bulundu
32 Cennette cennetlik erkeklere temiz eşlerin verileceğinden bahseden ayetten33 yola çıkarak, erkekler çok eşli olacak anlamını çıkartamayız. Çünkü ilgili ayette kadın erkek herkesin temiz eşlerle evli olacağı anlatılmaktadır. Kısaca her erkeğin temiz zevcesi, her kadının da temiz eşi olacaktır.
Bir kadın kocası ile birlikte cennete girdiği zaman, cennette de kocasının hanımı olacaktır. Fakat kadının kocası cehennemlik ise veya bir kız dünyada evlenmeden ölmüş ve cennete girmiş ise, cennet ehlinin erkeklerinden birisiyle evlenecektir.
Hadislerde huriler cennet ehli erkeklere sunulan güzel, şeffaf vücutlu kadınlar olarak tasvir edilir. Kendileriyle her ilişki sonrasında tekrar bakire olurlar.
Öyle ki, bu lezzetli elbiselerle Cennet ehli ve Cennet kadınları birer küçük Cennet hükmüne geçerler. Bu rivayet ve haberlerden anlaşılıyor ki, Cennette bedende olduğu gibi başta da sun'î kıyafet ve başörtüsü olmayacak. Ancak başa güzellik ve cazibe veren fıtrî bir kıyafet başta bulunacaktır.
Ben de okuduklarıma dayanarak söyleyeyim; cennette eşler takvaya göre bir araya gelecekler, kadın birçok evlilik yapmışsa en çok kimden memnun kaldıysa ya da kimi isterse onunla beraber yaşamaya devam edecektir, cennette çok evlilik yoktur, tek eşlilik vardır, huri göz aydınlığı eş demektir.
Kur'ân-ı Kerim ve hadis-i şeriflerin beyânına göre; dünya hayatında kurulan âile hayatları, eşlerin her ikisi de -cennete liyakat kazanmaları halinde- ebediyen beraber olacak ve karı-koca münasebetleri sonsuza kadar cennette devam edecektir.
Cennette herkese istediği verileceğine göre, dünyada iken evli olanların biri diğerini ister, diğeri onu istemezse (böyle bir şuur ve talep olacaksa) isteyene benzeri verilir, istemeyen serbest kalır ve istediğini alır. - Şunu unutmamak lazımdır ki, cennette asla üzüntülü bir durum söz konusu değildir.
Çok eşlilik (poligami/teaddüd-i zevcât), yani erkeğin aynı anda birden fazla kadınla evlenmesi insanlık tarihinde bilinen ve uygulanan bir kurumdur. İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
İlişki sonrası yeniden bakire olma özelliği aktif edilmiştir.
Müfessirler, cennet ehlinden erkeklerin yaşının otuz üç olacağı hususunda neredeyse görüş birliği içerisindedirler, fakat kadınların yaşı, en-Nebe Sûresi 33. âyette yapılan niteleme (kevâiŅbe etrâbâ: göğsü tomurcuklanmış kız)61 sebe- biyle tartışma konusu olmuştur.
Gılman, İslamda, cennette hizmet gördüğü tasavvur edilen delikanlılardır. Sözlük anlamı “çocuk, bıyığı yeni terlemiş genç, hizmetçi” olan gulâm kelimesinin çoğuludur. Kur'an literatüründe “cennet ehlinin hizmetiyle görevlendirilen ve hiçbir zaman yaşlanmayan gençler” mânasına gelir.
Çünkü cennette üreme yok. Her türlü yiyecek de var ama boşaltım yok. Yani "her erkeğe iki huri" söylemi doğru değil... Aslında doğru da olabilir, çünkü cennette yasak yok.
Ölümün kardeşi sayılan uyku da, Ahiret âleminde bir anlam ifade etmeyecektir. Cennette “Onlara orada hiçbir yorgunluk dokunmaz” 3 âyetiyle de ispatladığı üzere, hiçbir yorgunluk ve acizlik olmayacağı için uykuya da ihtiyaç duyulmayacaktır.
Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyurdu:
Cennette gece yoktur. Gündüzler vardır.
Sonuçta Kuran'da, ahirette cinsel bir yaşamın olduğu veya olmadığına dair açık bir ifade olmadığı gibi, “hurilerin” erkeklerin cinsel partnerleri olduğuna dair bir ifade de yoktur.
Genel olarak "İri gözlerinin beyazı saf, siyahı koyu, gümüş berraklığında beyaz tenli kızlar" olarak anlatılan hûriler, "erkeklerine düşkün, başkalarında gözü olmayan, kimse tarafından dokunulmayan, inci tenli, yakut yanaklı, yaşıt genç kızlar" tarzında muhtelif âyetlerde tanımlanır.
Genel olarak “İri gözlerinin beyazı saf, siyahı koyu, gümüş berraklığında beyaz tenli kızlar” olarak anlatılan hûriler, “erkeklerine düşkün, başkalarında gözü olmayan, kimse tarafından dokunulmayan, inci tenli, yakut yanaklı, yaşıt genç kızlar” tarzında muhtelif âyetlerde tanımlanır.
Ayetlerde geçen "tertemiz zevceler" ifadesi (Bakara, 2/25; Âl-i İmran, 3/15) hûrilerle birlikte dünya kadınlarını da kapsamına almaktadır. Cinsellik de nefislerin arzu ettiği şeylerdendir. Dolayısıyla ayet, cennette cinsel hayatın da bulunduğuna işaret etmektedir.
Peygamber efendimiz ile Hz Meryem annemizin cennette evleneceğini anlatan hadisi şerif hakkında. - YouTube.
Cennet tasvirleriyle ilgili çeşitli ayet ve hadislerde, cennet hayatının dünyadaki insani duygular paralelinde kurulacağına işaret edilerek, cennette herkesin mutlaka eşi olacağı ve aile mutluluğunun orada da süreceği ifade edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri