Müşterek yani hisseli olan bir arsaya ev yapılması mümkün olabiliyor. Ancak hisseli arsada hangi kısmın hangi hissedara ait olduğunun tespit edilmemesi halinde, ev yapmak için herkesin onay vermesi gerekiyor. Onay alınmadan hisseli arsaya ev yapılması halinde diğer hissedarların mülkiyet hakkı ihlal edilmiş oluyor.
Hisseli gayrimenkullerde kimin taşınmazın hangi bölümüne sahip olduğu belli değildir. Taşınmazın bütün bölümlerine tüm hissedarlar ortaktır. Bu nedenle tüm hissedarlarla ortak bir anlaşmaya varmadığınız sürece, gayrimenkulün bir kısmını bile kullanma hakkına sahip değilsinizdir.
Hisseli tapu arazisinin bölünmesi için tapu kütüğüne gerçekleştirilen ayırma işlemi olarak bilinen ifraz yöntemi uygulanmalıdır. Taşınmaz üstünde birden fazla bireyin hakkı olması halinde hisseli tapu ayırma yöntemi uygulanabilmektedir.
Bir kişinin satın alması söz konusu olabilir. Ortak tapu, Konut kredisi ile alınan evlerde yaptırılabilir. Bu durumda her kişi için kredi açılır. Ancak taşınmazın tamamına ipotek konulur.
Hisseli bir arsaya Dükkan veya ticari bir yapı yapmak yukarıda bahsettiğimiz konut ile aynıdır. Yani eğer hisseniz olan arsada ticari veya ticari+konut imarı varsa siz oraya dükkan veyahut alt tarafı dükkan üst tarafı ev yapabilirsiniz. Veya Sanayi imarı varsa buraya fabrikada yapabilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
Müşterek yani hisseli olan bir arsaya ev yapılması mümkün olabiliyor. Ancak hisseli arsada hangi kısmın hangi hissedara ait olduğunun tespit edilmemesi halinde, ev yapmak için herkesin onay vermesi gerekiyor. Onay alınmadan hisseli arsaya ev yapılması halinde diğer hissedarların mülkiyet hakkı ihlal edilmiş oluyor.
Bilindiği üzere belediyelerce konut alanı olarak belirlenmiş imara açık arsa ve arazilere her türlü ev yapılabiliyor. Prefabrik ev de bu arsalara yapılabilecek gündemdeki konut modelleri arasında yer alıyor.
Hissesini satmak istemeyen hissedarlar satış iptali davası açabiliyor. Anlaşmanın sağlanmaması halinde hissedarların biri taşınmaz malın satılması için 'İzale-i Şuyu' davası açabilir. Bu durumda mahkeme, tüm hissedarları haberdar edip, bilirkişilerin fiyat belirlemesi ile satış işlemini icrayla gerçekleştirebiliyor.
Hisseli tapu, yasal olarak hissedarların rızası olmadan satılabilmektedir. Bir hissedar, hissesini istediği kişiye satabilir ve bu durumda diğer hissedarların bilgisi veya rızası gerekli değildir.
Müşterek mülkiyet; bir taşınmaz üzerinde birden fazla kişinin hak sahibi olmasına ve bu taşınmazın fiilen bölüşülmemesi durumuna denilir. Hukuki işlemler ya da kanuni bir hak sonucu doğan müşterek mülkiyet, genellikle miras sonrasında ortaya çıkar.
Taşınmazda hissesi bulunanların hepsi tüm hisselerini 3.kişiye satarak tapuda devir ederler. Bu durumda yeni malik tek tapuya sahip olur. Taşınmazın hisseli malikleri kendi aralarında bir kimseye hisselerini satarak tapuda devir ederler ve böylece bütün hisseleri satan olan hissedar bu taşınmazın tt tapu sahibi olur.
Ayırma işleminde kayıtlı değer üzerinden binde 11.38, imar planları sonucu belirlenen hisse sahiplerine taksiminde kayıtlı değer üzerinden binde 11.38, taşınmazın hisse sahipleri arasında aynen veya ayrılarak taksim edilmesinde kayıtlı değer üzerinden binde 4.55 harç ücreti ödemeniz gerekir.
Öncelikle belirtmek gerekir ki; her türlü gayrimenkulün hak sahipliği tapu belgeleri aracılığı ile belirlenir. Buna göre herhangi bir bir taşınmazın sahibi tapu sicilinde ismi yazan kişidir. Bu duruma ek olarak bir ev, arsa, dükkan vb. gibi gayrimenkule birden fazla kişi aynı anda malik olabilir.
Türk Medeni Kanunu uyarınca hisseli tapu sahipleri paylı mülkiyet ya da elbirliği ile mülkiyet olması fark etmeksizin taşınmaz üzerinde inşaat yapabilmek için oy birliği ile hareket etmek zorundadır. İmar barışına yönelik yapılan yasal düzenlemeler kapsamında 3194 sayılı İmar Kanunu geçici 16.
Hisseli tapuda zaman zaman anlaşmazlıklar ortaya çıkabilir. Bu anlaşmazlıklar genellikle hissedarlar arasındaki paylaşım, kullanım hakkı, bakım ve onarım gibi konularda yaşanabilir. Anlaşmazlık durumunda, hissedarlar arasında arabuluculuk, tahkim veya mahkeme yoluna başvurulabilir.
Hisseli tapularda hisse sahiplerinin arsa ya da tarlanın hangi kısmına sahip olduğu, kullanım hakları gibi detaylar bulunmaz. Hissedarı olduğunuz taşınmaz üzerindeki anlaşmazlıkları çözebilmek için tek parsel olan tapuyu farklı parsellere bölerek ayırabilirsiniz.
Tapu senedi, ipotek belgesi, taşınmazın tapu kaydı ve hisseli taşınmaz tapu kayıtları, yeni yılın ilk yarısından itibaren tapu müdürlüklerine gitmeden "e-devlet" üzerinden alınabilecek.
Hisseli tapu ayırma işlemli için ilk olarak serbest çalışan harita ve kadastro mühendislerine detaylı olarak arsa ayırma planı hazırlatmanız gerekiyor. Arsaya dair çap ve kroki ölçümlerinin yapılmasının ardından bu planı Tapu ve Kadastro Müdürlüğü onayına sunuluyor.
Hisseli tapuya sahip olanlar, tapularını müstakil tapuya çevirebilmektedir.
Miras Hukuku Ortaklığın Giderilmesi Davası (Satış Yoluyla), Ortaklığın satış yoluyla giderilmesinde ihale herkese açıktır.
Hisseli Tapuda Haciz
Borç dolayısıyla kişilerin mülkiyetlerinde olan hisseli gayrimenkullerin tapularına haciz işlemi uygulanabilir. Bununla ilgili olarak yasal bir engel söz konusu değildir. Yani hisseli tapulara haciz gelme durumu her zaman söz konusu olabilir.
Ortaklar kendi hisselerini satabilir ancak diğer hissedarın haberi olmadan satış yaparsa şufa davası açılabilir. Hissedarların noter aracılığıyla haberinin olması durumunda şufa hakkı kaybolur.
Genel olarak ise hisseli tarlaya prefabrik konteyner evin yapılacağını söylemek mümkün. Ancak bunun belli başlı bazı koşul ve şartları bulunmaktadır. - Mutlaka tarlanın yola cephesi olması gerekir. Bu olmazsa olmaz önemli şartlar arasında gelir.
Tarla, bağ, bahçe gibi arazilerin imarı yoktur. Bu araziler imarsız toprak parçalarıdır ve bu arazilere ev yapmada herhangi bir sakınca yoktur.
Prefabrik ev için öncelikle imar izni alınması şarttır. Evin yapılacağı bölgenin belediyesine ya da il özel idaresine başvurularak yapı ruhsatı alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri