Ayak parmaklarının en az birisi bu kadar süre ile yere dokunmazsa secde sahih olmayacağı için namaz da sahih olmaz (Aliyyü'l-kârî, Fethu Bâbi'l-'inâye, 1/251; Şürünbülâlî, Merâkı'l-felâh, 87). Secde sahih olacak kadar ayaklar yere temas etmiş ise bunun dışında ayakların yerden kaldırılması namazı bozmaz.
Yani, iki ayak yere konmazsa namaz sahih olmaz veya mekruh olur.
Cemaatle namaz kılarken ön saftaki boşluğu doldurmak için ileri yürümek amel-i kesîr sayılmadığı gibi namazı da bozmaz. Aksine böyle yapmak müstehaptır (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtar, II, 312-313, 388-389; Tahtâvî, Hâşiye, s. 323).
İlgili 16 soru bulundu
İslam âlimleri bu hadisi şeriften hareketle namazda, akla ve kalbe gelen düşüncelerden dolayı, namazın bozulmayacağını ifade etmişlerdir (Kâsânî, Bedâî', I, 215; Şevkânî, Neylü'l-evtâr, III, 392). Ancak akla gelen dünyevi düşüncelerle meşgul olmamak gerekir.
İ'rablarda da hatâ yapıp sonra bunu düzeltenin de namazı caizdir." (bk. Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 1/285-286.) Namazlarda okunan sürelerda hata yapılırsa bakılır, eğer mana bozuyorsa namaz bozulur. Mana bozulmadığı takdirde namaz bozulmaz.
- Avcıdan maksat, göğsünü kıbleden çevirmeden, gözleriyle namaz esnasında etrafı kolaçan eden, - Hamaldan maksat, tuvalet ihtiyacı olduğu hâlde abdest tazelemeden namaz kılan, - Tüccardan maksat ise, namaz kılarken kalbini ve zihnini ticaret ve dünya işleriyle meşgul edendir.
Namazda yapılan kıraat hatalarının namazı bozup bozmayacağı konusunda fakihler birtakım ölçüler getirmişlerdir: Kur'an, kasten manası değişecek derecede yanlış okunursa namaz bozulur. Hata ile veya unutarak yanlış okunması hâlinde ise; a) Yanlışlık, kelimelerin harekelerindeyse manada değişiklik olsa da namaz bozulmaz.
Sahih olup da, kabul olmayan ibadet için azap yapılmaz ise de, o ibadetin sevabına kavuşamaz. İbadetin kabul olması için, önce sahih olması yani o ibadete mahsus olan şartların yerine getirilmiş ve ihlas ile yapılmış olması lazımdır. Namazın sahih olması için, vaktinde kıldığını iyi bilmek de şarttır.
Âdeten bir el ile yapılan iş amel-i kalîldir.
Ancak bunu üç defa tekrar ederse ameli kesîr olur. 3) Birbiri ardınca yapılan üç hareket amel-i kesir, değilse amel-i kalîl sayılır.
Konuşma yetisine sahip kişinin namazda Fâtiha ve diğer sûreleri, dili ve dudağı kıpırdatmaksızın ve ses çıkartmaksızın zihinden geçirmesi okuma (kıraat) sayılmaz. Böyle yapmakla namazın rüknü olan kıraat yerine getirilmiş olmaz.
Mekruh davranışlardan birisi olan namazda göz yumma durumu ile ilgili Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV) şöyle buyurmuşlardır: "Sizden biriniz namaza kalktığı zaman gözlerini kapamasın." Çünkü namazda secde yerine bakmak sünnettir; gözleri kapatınca da sünnetin sevabından mahrum olunur.
Şafii'de kadının iki elinden ve yüzünden başka her yeri her zaman avrettir. Namaz dışında avrettir ve avret değildir diyen âlimler olmuştur. Bu bakımdan namazda ve namaz dışında ayakları çorapla örtmeli, ayağı açık gezenlere de haram işliyor dememelidir.
Secdede üç defa "subhane rabbiyel a'la" demek sünnettir. Ancak secdede bir tesbih okuyacak kadar süre beklemek farzdır. Bu kadar bir süre beklemeden yapılan secde geçerli olmaz. Namaz bozulur, yeniden kılmak gerekir.
Dört rekâtlı bir namazda, yanlışlıkla üçüncü rekâtta teşehhüde oturan kimse, bunu hatırladığında ayağa kalkıp namazına devam eder, rekâtlerini tamamlar ve namaz sonunda sehiv secdesi yapar.
Hata ile veya unutarak yanlış okunması hâlinde ise; a. Yanlışlık kelimelerin harekelerinde ise manada bir değişiklik olsa da namaz bozulmaz. b. Yanlışlık durak yerlerinde yapılırsa; yani durulacak yerde geçilip geçilecek yerde durulursa, manasında değişiklik olup olmadığına bakılmaksızın namaz bozulmaz.
Namaz için yanlış ve eksik niyet edersek tekbirden sonra ayaktayken selam verebilir miyiz? Değerli kardeşimiz, Namaz kılarken niyet etmek farzdır. Niyetin yanlış yapılmasından dolayı namaz geçersiz olur.
Secdede başını, karganın yemini gagalaması gibi indirip kaldırmak ve namazda acele etmek, namazı bozar. Soruyu soran kimseye rükû sırasında mutmain oluncaya kadar beklemesini, acele etmemesini ve üç defa veya daha fazla şu duâyı okumasını tavsiye ederiz.
Başka bir hadiste de, “Allah ergenlik çağına ulaşan kadının başörtüsüz olarak kıldığı namazını kabul etmez.” buyurmuştur (Hakim en-Neysabûrî, Müstedrek, I, 251; Ebu Dâvûd, Salat, 85, No: 641, I, 422; Tirmizî, Salat, 277, No: 377, II, 215; İbn Mâce, Tahâre, 132, No: 655, I, 214; Ahmed b.
Allah Resûlü (s.a.a.) şöyle buyurdu: "Allah, abdestsiz namazı kabul etmez." (Müslim ve daha uzun metinle Tirmizî).
2. Peş peşe üç defa tekrarlanan bir fiil amel-i kesîr, bir iki defa tekrarlanan fiil ise amel-i kalîldir. Meselâ bir rek'atta vücudun bir yerini ardarda üç defa kaşımak, ağızdaki sakızı üç defa çiğnemek, ardarda üç adım yürümek amel-i kesîr olup namazı bozar.
Namazda okunan sûre ve dualarda, kelimeyi tekrarlayınca mana değişirse, namaz bozulur. Rabbi Rabbil'âlemîn, mâliki mâliki yevmiddîn deyince bozulur. Fakat, mananın değiştiğini bilmezse veya ağzından kaçarsa yahut harfi doğru okumak için tekrar ederse, namaz bozulmaz.
Sonuç olarak, namazda sûre ve âyetlerin tertibine riayet edilmemesi mekruhtur. Fakat bu, namazı bozacak ve tekrar kılmayı gerektirecek boyutta bir eksiklik değildir."
Namazda göğsünü kıbleden çevirmeden boynunu döndürüp bir yere bakmak namazı bozmaz. Ancak bu durum mekruhtur; namazın sevabını azaltır. Göğsü kıbleden döndürmek ise namazı bozar. Namaz kılan insan başını sağa sola döndürünce, şeytan bir zafer elde eder ve kulu meşgul etme imkânına kavuşmuş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri