Türkçedeki kullanımıyla müstesna, genel kuralların dışında, özel veya istisna bir durumu ifade eder. Kelimenin Anlamı: Müstesna, bir şeyin veya durumun genel kurallardan veya normlardan saparak özel veya istisna bir konumda olduğunu belirtir.
Edattan önce geçen bütün veya genel konumdaki öğeye müstesnâ minh (kendisi hakkında verilen hükümden bir başkasının hariç tutulduğu unsur), edattan sonra gelen cüz veya özel konumdaki öğeye de müstesnâ (genelin/bütünün hükmünden hariç tutulan unsur) adı verilir.
Osmanlı'da Evkâf Nezâretinin (Vakıflar Bakanlığı) müdahalesi olmadan yönetilen ve vergiden muaf tutulan vakıflara müstesna vakıf denirdi ki bunlar toplam sekiz vakıftır.
Kendisi bu resimlerin hepsinden daha sevimli, daha canlı, daha müstesna bir simaydı. Şehrinde yerleşen ve alışan halk müstesna, şiirin burada fazla beğeneceği bir yer de kalmamıştı.
Vergiden Müstesna Yemek Bedeli, işveren tarafından yemek verilmesi halinde, çalışanlara günlük uygun görülen tutarlar vergiden istisna tutulmuştur. 2023 yılı için 110 TL 'nin üzerinde yemek ödemesi yapılması halinde bu Müstesna tutarını aşan tutar kadar ki kısım vergiye tabi kabul edilmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Ancak yemek bedeli ödemesinin 130 TL olduğunu kabul ettiğimizde (130 TL x 21 gün) 2.730 TL'lik yemek bedelinin 2.310 TL'si gelir vergisinden istisna edilecek, kalan (2.730 TL - 2.310 TL=) 420 TL ise vergiye tabi olacaktır.
2023 Günlük Yemek Bedeli ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
İşveren, personele ödediği yemek istisnasından yalnızca o yılın Resmi Gazete'de yayımlanan miktarı kadarıyla gelir vergisinden muaf olur. Yani 2023 yemek ücreti 121,00 TL olarak belirlenmiştir ama işveren daha yüksek ücret ödeyebilir.
Müstesna isminin anlamı, “Benzeri az bulunan, benzerlerinden ayrı, üstün olan, seçkin” demek. Gerçekten öyle bir kadın.
Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından tanımlanan "beynelmilel" kelimesi, Arapça kökenli bir kelime olup "uluslararası" anlamına gelir. Bu kelime, farklı ülkeler arasındaki ilişkileri, işbirliğini veya olayları ifade etmek için kullanılır.
Cariye ya da halayık, savaşta esir edilmiş veya başka bir şekilde köle konumuna düşmüş, her konuda efendisinin isteklerine bağlı bulunan kadınları ifade eder.
İnsanların temel haklar bakımından ve insan olma niteliği itibariyle eşit kabul edilmesini ifade eden ahlâk ve hukuk ilkesi. Ahlâk, fıkıh ve hadis alanlarında birbirine yakın anlamlarda kullanılan bir terim.
İvedilik terimi bir kanun tasarısı veya teklifinin iki defa görüşülme yerine bir defa görüşülmesi anlamına gelir10. İvedilik teriminin Arapça “müstaceliyet” sözcüğünü karşılamakta olduğunu ve bir defa görüşülme anlamına geldiğini 1927 tarihli Dahili Nizamnamesinden de görürüz.
İsraf ve Tebzir
[2] İsraf, “İster ifrat ister tefrit türünden olsun her türlü aşırılığı ifade eder.” “Din-i mübinin, aklıselimin, tabii selimin ve örfi sahihin kabul etmeyeceği, inanç, söz ve davranışların genel adıdır.”[3] Müsrif ise israf eden demektir.
İstisnâ tam ve müferrağ olmak üzere iki kısma ayrılır: Cümlede müstesnâ minh varsa tam, yoksa müferrağ [boşaltılmış] istisnâ denilir.
Münezzeh günah işlemekten uzak olan, yüce ve ulu demektir. Bu kelime İslami kaynaklarda ve risalelerde, Allah'ın adını yüceltmek ve hamd etmek için kullanılır.
Müstesnâ, genel olarak muttasıl ve munkatı' olmak üzere iki kısımdır.
Minel son zamanların en popüler ve en beğeni toplayan isimlerinden biridir. Anlamı ise 'cennetteki inci tanesi' şeklinde geçmektedir. Bu derin ve etkileyici anlamı nedeniyle pek çok ebeveyn yeni doğan kız çocukları için isim olarak kullanmaktadır.
İnkişaf kelimesi, herhangi bir şeyin ya da durumun gün yüzüne çıkması ve anlaşılması olarak ifade edilen bir kavram olmaktadır. İnkişaf aynı zamanda, gizli olan sırların bilinir hale gelmesi ortaya çıkması anlamında da kullanılmaktadır.
Cihanşümul kelimesinin TDK sözlük anlamı, evrensel demektir. Bu kelime, genellikle bir konunun evrenselliğini anlatmak için kullanılır. Dilimizde en sık anlamı aranan kelimeler arasında yer alır. Fransızca kökenli bu kelime, evrensel anlamında kullanılıyor.
Türkçedeki kullanımıyla müstesna, genel kuralların dışında, özel veya istisna bir durumu ifade eder.
Elinizin altında bulunan câriyeler müstesna, evli kadınlar da size haram kılındı; Allah'ın size emri budur. Bunlardan başkasını, iffetli yaşamak ve zina etmemek kaydıyla, mallarınızla (mehir vecibesini göz ardı etmeden) istemeniz size helâl kılındı.
Açık olması zaruri olan yerleri (el ve yüzleri) hariç, cezbedici güzelliklerini göstermesinler.
Çalışanların öğle tatili veya ara tatilinin ne kadar olması gerektiği tartışmalarına son noktayı koyan Yüksek Mahkeme, günde 11 saate kadar çalışan işçinin öğle molasının 1 saat, 11 saatten fazla çalışanların ise 1.5 saat öğle molası yapması gerektiğine hükmetti.
İşveren, Çalışanına Yemek Parası Vermek Zorunda mı? İş Kanunun 4857 sayılı maddesine göre yemek ücreti vermek çalışan ile yapılan iş sözleşmesinde aksi belirtilmediği sürece zorunlu değildir.
İşverenin, nakit olarak veya yemek kartı yoluyla fark etmeksizin, işçiye ödediği aylık yemek ücretinin (2023 yılı için) 110 TL+KDV kadarını aşan tutarı gelir vergisine tabi olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri