Arsa sahibine düşen daireyi, müteahhit satamaz. Bu satış geçersizdir.
Müteahhitten taşınmaz satın almış olan üçüncü kişiler, arsa sahipleri tarafından söz konusu taşınmazların mülkiyetlerinin kendilerine verilmemesi halinde, temliken tescil talepli olarak tapu iptali ve tescil davası açabilmektedir.
Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin varlığı halinde, tarafların başvurması üzerine, sözleşmeye konu arsanın tapu siciline müteahhit “lehine kat karşılığı inşaat hakkı vardır” şeklinde şerh düşülebilir. Bu şerhe, kat karşılığı inşaat (sözleşmesi) şerhi denilmektedir.
İnşaat işlerinde teslim, müteahhidin inşaatın bittiğini iş sahibine bildirdiği ve işsahibinin de müteahhide ait olan bu yükümlülüğün onun tarafından yerine getirilmiş olduğuna dair kabul beyanı ile tamamlan mış olacaktır.
Taşınmazın devrini doğuran borçlar bakımından ise inşaat firmasının taşınmazı devretmemesi halinde hukuki yol her halükarda mahkemelerden geçmektedir. Yargıtay'ın yine yerleşmiş uygulamasına göre bu durumda mahkemeden tapu iptal ve tescil talebinde bulunulması mümkündür.
İlgili 17 soru bulundu
Satış vaadi sözleşmesi ancak noterde yapılması halinde geçerlidir. Bu durumda ortada geçersiz bir satış vaadi sözleşmesi vardır. Mahkeme büyük ihtimalle bu doğrultuda sözleşmeyle alınanların geri verilmesine hükmedecektir. Yani müteahhite ödenen bir peşinat veya ücret varsa bunu alıcıya iade kararı çıkar.
Arsa payı ( kat ) karşılığı inşaat sözleşmesi, taşınmaz satış vaadi sözleşmesi kanun gereği noterde resmi şekilde yapılması gerekmektedir. Kanunda sözleşmeler için öngörülen şekil, kural olarak geçerlilik şeklidir. Öngörülen şekle uyulmaksızın kurulan sözleşmeler hüküm doğurmaz.
Türk Borçlar Kanunu madde 478; müteahhidin gizli ayıptan sorumluluğunu inşaatın tesliminden itibaren 5 yıl ile sınırlamıştır. Ancak ayıbın ortaya çıkmasında müteahhidin ağır kusuru bulunmakta ise bu süre teslim tarihinden itibaren 20 yıldır.
Müteahhidin Ayıptan Sorumlu Olduğu Durumlar
Taşınmaz satışında alınan ev hukuken ayıplı olabileceği gibi fiziki olarak da ayıplı olabilir. Hukuki ayıp taşınmazın vaat edilen hukuki niteliklerde olmaması, iskânının alınmamış olması, gerekli ruhsat ve izinlere sahip olmaması olarak örneklendirilebilir.
İş tesliminden itibaren gizli ayıplarda müdeahhit 5 yıl sorumludur. Ancak yapıda ağır kusurların oluşması durumunda, müteahhidin sorunluluğu teslim tarihinden başlayarak 20 yıl olarak belirtilmiştir. Belirtilen süreler aynı zamanda dava zaman aşımı süresini de belirler.
ŞERH KONULMUŞ GAYRİMENKUL SATILABİLİR Mİ? Bu sorunun yanıtı tamamı ile konulan şerhe bağlıdır. Borç ya da ipotekten dolayı olması şerh konulması durumunda borcun ödenmesi ya da devredilmesinden sonra tapu satışı yapılır.
Taraflardan herhangi birinin talebi üzerine tapu siciline şerh mümkün olmaktadır. Ancak şerh tarihinden itibaren 5 yıl içinde satışın yapılmaması durumunda şerh, tapu sicil görevlileri tarafından re'sen terkin edilecektir.
Kat karşılığı oranı genelde yüzde 50-50'dir ama. Lokasyonu çok iyi olan bir yerde arsa sahibini payı yüzde 70 çıkıyor, Arsanın konumu iyi değilse arsa sahibinin payına düşen oran 25-30'a kadar düşüyor.
Arsa sahibinin tapu kaydını iptal ve kendi adına tescil hakkı bulunmamaktadır. Özetle, Bu iki ihtimalde, yüklenicinin sözleşmedeki inşaatı tamamlama edimini yerine getireceği esasından hareket edilerek üçüncü kişiye tapuda devirler yapılmaktadır.
Arsa sahibi ya da pay sahipleri ile müteahhit ile sözleşme yani iki taraf arasında yapılan inşaat sözleşmesi, tarafların haklarını ve müteahhidin sorumluluklarını, en baştan belirler. Sözleşmenin geçerliliği, şekil şartına uygunluk taşımasına bağlıdır.
Tapu İptali ve Tescil Davası Hangi Durumlarda Açılamaz? Olağan zamanaşımı ve olağanüstü zamanaşımı yoluyla taşınmaz mülkiyetinin kazanımı halinde yolsuz tescil söz konusu değildir. Kazandırıcı zamanaşımı ile mülkiyeti kazanan kişi aleyhinde tapu iptali ve tescil davası açılamaz.
Türk Borçlar Kanunu'nun 478. Maddesi gereğince müteahhidin ayıptan sorumluluğuna gidebilmek için, gizli ayıp durumunda zamanaşımı 5 yıl ile sınırlanmıştır. Ancak ayıbın ortaya çıkmasında müteahhidin ağır kusuru varsa bu süre teslim tarihinden itibaren 20 yıldır.
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında ki kanun gereği, müteahhittin yaptığı binanın teslim tarihinden itibaren 5 yıl boyunca ayıplı maldan dolayı sorumlulukları vardır.
Ayrıca müteahhitlerin sorumluluğu, inşaatın arsa sahibine teslimden itibaren 5 yıl, eğer ağır bir kusur varsa 20 yıllık süre için geçerlidir.
Müteahhit Binadan Kaç Yıl Sorumlu? İnşaat sözleşmesinin konusunun taşınır bir yapı olması halinde iki yıl; taşınmaz bir yapı olması halinde ise; beş yılın sonunda iş sahibinin ayıp nedeniyle yükleniciye yöneltebileceği talepler açısından zamanaşımı söz konusu olacaktır.
Eğer müteahhit söz konusu işleri yapmıyor, geciktiriyor veya yanlış yapıyor ise, maliye bakanlıkları ve belediyedeki beyaz masalara şikayet edilebilir. Oturma izni almayan müteahhit nereye şikayet edilir? Oturma izni almayan müteahhitleri, Sulh Hukuk Mahkemelerine şikayet edebilirsiniz.
Dava Açma Hakkınız Saklıdır
İnşaatın ayıplı olduğunu tespit yükümlülüğü gayrimenkul sahibine aittir. Yaptığınız muayene ve ihtarlar sonucu eksiklikleri tamamlama yolunda adım atmayan müteahhiti ilgili Sulh Hukuk Mahkemeleri'ne dava edebilirsiniz.
Sözleşmelerin Geçerlilik Şartları
Taraflardan birinin zorlanması, korkutulması ya da aldatılması yoluyla yapılan sözleşmeler geçersizdir. Yasalara göre on sekiz yaşından küçükler, akıl hastaları sözleşme yapamaz. Konusu yasalara veya ahlaka aykırı sözleşmeler geçersiz kabul edilir.
Tapuya şerh düşülmediği takdirde gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin 10 yıl geçerliliği olur. Satış vaadi sözleşmesi her iki taraf için de yükümlülükler doğurur.
Türk Borçlar Kanunu'nda sözleşmeler, kural olarak, hiçbir şekle bağlı değildir. Diğer bir ifadeyle, kanunda kendisi için bir şekil kuralının öngörülmediği bir sözleşmenin taraflarca sözlü, yazılı veya resmi şekilden herhangi birinin tercih edilmesi suretiyle yapılması mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri