SGK, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallerin tamamı için ayrı ayrı işten çıkış kodları belirledi.
Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller görevin kasten ve sürekli ihmali, mazeretsiz işe gelmemek gibi maddelerin yanı sıra cinsel taciz, küfür, hırsızlık, uyuşturucu madde kullanmak gibi halleri de içermektedir.
Özellikle son zamanlarda “KOD 29” “İşveren tarafından işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih “işten çıkış kodu konusunda yaşanan tartışmalar üzerine SGK “KOD 29” u yürürlükten kaldırarak işten çıkış kodlarında, 41 numaralı koddan sonra gelmek üzere yeni kodlar eklemiştir.
29 kodu, “İşveren tarafından ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış nedeni ile iş akdinin feshi” anlamına gelmektedir. Kod 29 ile işten çıkarılmış olmak devlet memuru olarak atanmaya engel bir durum teşkil etmemektedir.
İşveren bu ve benzeri durumlarda haklı nedenle derhal fesih yapabilir. Bu durumda çıkış kodu olarak 29 kodu kullanılır. İşten çıkartılan işçiye herhangi bir kıdem tazminatı veya ihbar tazminatı ödenmez. Ayrıca işçi işsizlik maaşına da hak kazanamaz.
İlgili 19 soru bulundu
"Kod 29'la işten çıkarılan bir işçi, eğer 30'dan fazla gündür bu işyerinde çalışıyorsa ve 6 aydan fazla kıdemi varsa işe iade davası açabilir. Ya da kıdem, ihbar tazminatı davası açar.
SGK'ya verilen işten ayrılış bildirgesinde hatalı veya gerçeğe aykırı işten çıkış kodunun yazılmış olması halinde, işten çıkış tarihi üzerinden 10 gün geçmemişse, e-bildirge sistemi üzerinden işveren rahatça düzeltme yapabilmekte, verdiği bildirgeyi iptal edip yeni bir bildirge verebilmektedir.
Dezenformasyon Yasası olarak bilinen yasa teklifindeki 29. maddesine göre; Yalan haber yayma suçuna 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası getiren maddede, 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçu tanımlanıyor.
Bu belge, işçinin işten ayrılış nedenini gösteren çıkış kodunu içerir. Bu sebeple, 4857 sayılı İş Kanunu'na göre işçinin iş akdinin sona ermesinde işçi ve işverenin hak ve sorumluluklarının tespiti amacıyla çıkış kodlarının SGK'ya doğru bir şekilde bildirilmesi büyük önem arz etmektedir.
4857 Sayılı Kanun 25/II gereği haklı nedenle fesih söz konusu olduğunda 42 ile 50 arasındaki kodlardan seçilip çıkış kodu olarak bildirilmesi gerekecektir. ** Özellikle ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık dolayısıyla iş sözleşmesinin feshedilmesinde işçinin savunması aranmaz.
Emekli olacakların, işverenin iş akdini feshederken SGK'ya yapacağı bildirimdeki koda dikkat etmesi gerekiyor. İşverenin Kod 29'dan bildirim yaptığı kişi tazminat hakkından yararlanamayacak.
SGK Çıkış Kodu 4 Nedir? Bu kod “Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi“ tanımlanmıştır. Belirsiz süreli iş sözleşmesi işveren tarafından feshediliyor ve haklı bir neden bildirilmiyorsa bu kod seçilecektir. SGK Çıkış Kodu 5 Nedir?
22- Diğer nedenler: İşçinin çıkış nedeni bu kod listesinde hiçbir kategoriye uymuyorsa, bu kod seçilmelidir. Bu durumda işçi işsizlik maaşına hak kazanamayacaktır.
- “34-İş yerinin devri, işin veya işyerinin niteliğinin değişmesi nedeniyle fesih” , şeklindeki kodlardan çıkış yapılmış olması durumunda hem kısa çalışma ödeneği, hem de nakdi ücret desteğinin faiziyle geri alınacağı ve idari para cezası (2943 TL) uygulanacağının talimatlandırıldığı görülmektedir.
Sözleşmenin feshedilmesindeki nedene uygun olarak SGK tarafından belirlenmiş olan çıkış kodu ile işten ayrılış bildirgesi verilir. İşçinin işten çıkış süreci bu koda uygun bir şekilde tamamlanmalıdır. İşten ayrılan işçinin çıkışını SGK'ya bildirmeyen işveren hakkında SGK tarafından cezai yaptırımlar uygulanır.
Sigortalı işten ayrılış bildirgesinin, işverenler tarafından verildikten sonra 10 gün içinde silinmesi ve güncellenmesi işlemi ile işten çıkış kodu değiştirilebilmektedir.
29. Madde sosyal medya kullanıcılarına 3 yıla kadar hapis cezası verilmesinin önünü açıyor.
SGK Kod 29'da Düzenlemeye Gitti
SGK, çalışanların pandeminin kötü koşullarından etkilenmesini önlemek için 16 Nisan 2020'de getirdiği fesih kısıtının iyi niyet sınırları aşılarak tutarsız kullanılması sonucunda düzenlemeye gitmeye karar verdi.
MADDE 29- (1) Genel Sekreter, Genel Sekreter yardımcıları, TBMM Başkan başmüşavirleri, TBMM Başkan müşavirleri ve Özel Kalem Müdürü doğrudan, diğer personel ise Genel Sekreterin teklifi üzerine TBMM Başkanı tarafından atanır. TBMM Başkanı, atama yetkisini Genel Sekretere devredebilir.
“ Sonuç itibariyle İşverence bilerek ya da bilmeyerek yanlış bildirilen işten çıkış kodu yine işverence SGK'ye verilecek bir sehven dilekçesi ile düzeltilebilir. Ancak işveren bu dilekçeyi vermemekte ısrar ederse konu ancak yargısal süreçle düzeltilebiliyor.
İşten Çıkış Kodu Nasıl Öğrenilir? İşten Ayrılış kodlarını öğrenmek için bu kodların daha önceden işveren kurum tarafından sisteme girilmiş olması gerekmektedir. Eğer girildiyse E-devlet üzerinden 4A, 4B ya da 4C hizmet dökümünü gösteren sayfadan öğrenmeniz mümkündür.
İş sözleşmesinin fesih nedeninin belirlenmesinde fesih iradesine bakılması gerekir. Bu konuda işveren tarafından bildirilen çıkış kodu belirleyici olamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri