Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Müteahhit inşaata başlamazsa ne olur?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Müteahhit inşaata başlamazsa ne olur?

Müteahhit ve arsa sahibi arasında yapılan kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde, işin başlama tarihi gösterilmiş olmasına rağmen müteahhit o tarihte işe başlamaz ise arsa sahibi eserin teslimi için belirlenen günü beklemeksizin sözleşmeyi feshedebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milasonder.com

Müteahhit sözleşmeye uymazsa ne olur?

Müteahhit Sözleşmeye Uymazsa Ne Olur? Müteahhit sözleşmede yer verilen edimleri yerine getirmediğinde arsa payı sahiplerinin sözleşmeyi feshedebilmesi söz konusudur. Bunun yanı sıra yüklenicinin ayıpla ilgili problemleri çözmediği durumda mahkemeye müracaat edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Müteahhit inşaatı yarım bırakırsa ne olur?

Dairelerin müteahhit ve arsa sahibi arasında yarı yarıya paylaşılmasının öngörüldüğü sözleşmelerde, inşaatın müteahhit yüzünden yarım kalması durumunda arsa sahibi sözleşmeden dönerek inşa edilmemiş daireleri kendisi inşa ederek kalan dairelerin tümünü alabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gayrimenkulhukuk.com

Müteahhit binayı tamamlamadı ne yapmalıyım?

Müteahhidin inşaat sözleşmesinden kaynaklanan inşaata zamanında başlama ve tamamlama borcunu yerine getirmediğinin veya getiremeyeceğinin açıkça anlaşılması halinde iş sahibi sözleşmeden dönerek müteahhide ücret ödemekten kurtulabilir. Ödenmiş ücretlerin de iadesini talep edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: solmazlaw.com

Müteahhit fazladan para isteyebilir mi?

Böylece, götürü ücrette, kural olarak işin kararlaştırılan ücretten pahalıya mal olmasının rizikosunu müteahhit taşır ve ancak olağanüstü haller nedeniyle masraflarının aşırı derecede artması halinde ücretinin arttırılmasını veya akdin feshini isteyebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erdem-erdem.av.tr

Müteahhit ile NASIL ANLAŞILIR ? / Kat Karşılığı Sözleşmede Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

İlgili 17 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Müteahhit yaptığı evden kaç yıl sorumludur?

Ayrıca müteahhitlerin sorumluluğu, inşaatın arsa sahibine teslimden itibaren 5 yıl, eğer ağır bir kusur varsa 20 yıllık süre için geçerlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gayrimenkulhukuk.com

Yeni başlayan müteahhit kaç metrekare inşaat yapılabilir?

Bundan sonra firmalar sınıfına göre yeni projeye başlayacak, altından kalkamayacağı iş için ruhsat alamayacak. A sınıfı müteahhit tüm büyüklüklerdeki işi yaparken, H sınıfı yani ilk defa inşaat yapacak firma tek ruhsatta en fazla 1000 metrekare yapabilecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: netgd.com.tr

Müteahhidin ağır kusurları nelerdir?

Müteahhidin Ayıptan Sorumlu Olduğu Durumlar

Taşınmaz satışında alınan ev hukuken ayıplı olabileceği gibi fiziki olarak da ayıplı olabilir. Hukuki ayıp taşınmazın vaat edilen hukuki niteliklerde olmaması, iskânının alınmamış olması, gerekli ruhsat ve izinlere sahip olmaması olarak örneklendirilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Müteahhit hangi durumlarda şikayet edilir?

Eğer müteahhit söz konusu işleri yapmıyor, geciktiriyor veya yanlış yapıyor ise, maliye bakanlıkları ve belediyedeki beyaz masalara şikayet edilebilir. Oturma izni almayan müteahhit nereye şikayet edilir? Oturma izni almayan müteahhitleri, Sulh Hukuk Mahkemelerine şikayet edebilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aidatim.com

Müteahhit binayı ne zaman teslim etmiş sayılır?

İnşaat işlerinde teslim, müteahhidin inşaatın bittiğini iş sahibine bildirdiği ve işsahibinin de müteahhide ait olan bu yükümlülüğün onun tarafından yerine getirilmiş olduğuna dair kabul beyanı ile tamamlan mış olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Müteahhit sattığı daireyi geri alabilir mi?

Satış vaadi sözleşmesi ancak noterde yapılması halinde geçerlidir. Bu durumda ortada geçersiz bir satış vaadi sözleşmesi vardır. Mahkeme büyük ihtimalle bu doğrultuda sözleşmeyle alınanların geri verilmesine hükmedecektir. Yani müteahhite ödenen bir peşinat veya ücret varsa bunu alıcıya iade kararı çıkar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Müteahhitten alınan tapu iptal olur mu?

Müteahhitten taşınmaz satın almış olan üçüncü kişiler, arsa sahipleri tarafından söz konusu taşınmazların mülkiyetlerinin kendilerine verilmemesi halinde, temliken tescil talepli olarak tapu iptali ve tescil davası açabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: delilavukatlik.com

Müteahhit kaçarsa arsa sahibi ne yapmalı?

B-Taraflar aldıklarını iade mecburiyeti altına girerler. Arsa sahibi müteahhitin yaptığı imalat bedelini ödemek zorunda kalır. Müteahhit yahut müteahhitten bağımsız bölüm satın alanların tapuları iptal olunarak arsa sahibi adına tescil olur. C-Koşulları var ise arsa sahibi menfi zararın tazminini talep edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kocakhukuk.com

Müteahhit daireyi geç teslim ederse ne olur?

Sözleşmede inşaatın tesliminin geciktiği durumda kira kaybının ödeneceği kararlaştırılmamış olsa dahi, arsa ya da yapı sahibi gecikmeden tazminatı yasal hakkı olduğundan kanun gereği bu ceza kapsamında kira kaybını müteahhitten talep edebilir (TBK m. 125).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: solmazlaw.com

Müteahhit sözleşmeyi iptal edebilir mi?

4.1. Müteahhidin Temerrüdü Nedeniyle Sözleşmeden Dönme ve Fesih (TBK Madde 125/2) Müteahhit, anlaşmada belirtilen süre içinde işe başlamaz, işi geciktirir veya işin belirlenen süre içinde tamamlanmasının mümkün olmadığı durumlarda, arsa sahibi, belirtilen süreyi beklemeden sözleşmeyi sonlandırabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Müteahhide karşı kimler dava açabilir?

Cevap : Müteahhitten, adi yazılı sözleşme ile bir daire alan alıcı, kişisel hakkına dayanarak, tapu iptal ve tescil davasını, iki kişiye karşı açabilir. Birinci davalı : müteahhit. İkinci davalı : arsa malikidir. Müteahhit ile, arsa maliki arasında, “zorunlu” dava arkadaşlığı vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arasanhukuk.com

Müteahhit kaç yıl ceza alır?

Müteahhit eylemi nedeniyle birden fazla kişinin ölümüne sebep olmuş veya yaralanmasına sebep olmuşsa, iki ile on beş yıl aralığında cezaya hükmedilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Iskan almayan müteahhit kime şikayet edilir?

Eğer müteahhit proje dışında inşaat yapıp, belediyeden iskan alamıyorsa, ev sahipleri olarak Sulh Hukuk Mahkemeleri'nde bunu tespit ettirip, aykırılıkların giderilmesini talep edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ballikayahukuk.com

Müteahhit tüketici haklarına şikayet edilir mi?

Tüketici tarafından, müteahhidin mevzuata aykırı işlemlerine karşı, 3.610 TL ve üzeri değerdeki uyuşmazlıklar için tüketici mahkemesinde dava açılabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: emlakjet.com

Müteahhit garantisi kaç yıl?

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında ki kanun gereği, müteahhittin yaptığı binanın teslim tarihinden itibaren 5 yıl boyunca ayıplı maldan dolayı sorumlulukları vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: koto.org.tr

Müteahhidin sorumluluğu ne zaman başlar?

Türk Borçlar Kanunu madde 478; müteahhidin gizli ayıptan sorumluluğunu inşaatın tesliminden itibaren 5 yıl ile sınırlamıştır. Ancak ayıbın ortaya çıkmasında müteahhidin ağır kusuru bulunmakta ise bu süre teslim tarihinden itibaren 20 yıldır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dimgurses.com

Müteahhitler suçlu mu?

Müteahhitler, binaların güvenliği ve dayanıklılığına ilişkin tüm teknik ve yasal gereklilikleri yerine getirmekle yükümlüdür. Yıkılan binalarda ölüm veya yaralanma gibi ciddi zararlar meydana geldiği durumlarda, müteahhitlerin cezai sorumluluğu da söz konusu olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avmehmetgenc.com

1 metrekare inşaat kaça mal oluyor?

Resmi Gazete'de yayımlanan emlak vergisi kanunu genel tebliğine göre, 2023 yılında uygulanacak binaların metrekare normal inşaat maliyet bedelleri; meskenlerde, lüks betonarme inşaat için ortalama 3,791 TL, 1. sınıf betonarme inşaat için ortalama 2,367 TL, 2. sınıf betonarme inşaat için ortalama 1,580 TL ve 3. sınıf ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: zingat.com

Müteahhitlik belgesi olmayan inşaat yapılabilir mi?

Türkiye'de müteahhitlik yapmak için gerekli olan şartlar belirlendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, müteahhit olmak için gereken şartları Resmi Gazete'de duyurdu. 500 metrekare ve altında olan arsalara yapılacak olan yapılar için müteahhite gerek kalmadan arsa sahibi konutunu inşa edebilecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Müteahhit ortalama ne kadar kazanır?

Müteahhit olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Müteahhit maaşı 2023 verilerine göre ortalama 48.900 TL civarındadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eleman.net

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT